Моля да ми дадете съвет, какво следва, ако работосателя ми не подаде болничния, който му предоставих пред НОИ или там какъвто е реда. Нямам преведени пари по посочената от мен сметка вече 3-ти месец, а по телефонна справка от НОИ ми казват, че при тях няма данни за моя болничен. Как да задължа работодателя да го представи там, за да ми го изплатят, и ако не може, какъв е редът да си търся правата???
Благодаря за помощта!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неизплащане на болнични???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Поговорете със счетоводителя или човешки ресурси- явно там е проблема - те не са го представили в НОИ. Напишете и докладна до шефа си.
- chima
- Потребител
Няма такова нещо!Обърнете се първо към работодателя си-при него е необходимо да се води регистър на болничините листове,с обикновена молба до него изисквайте ксерокопие на болничния лист/на гърба му той трябва да е отразил с вх.№ датата на приемане на болничния лист,приподписан и заверен от него.След като Ви го предостави със същото ксерокопие отивате в НОИ и пускате жалба.В отговор на Вашата жалба би следвало да Ви предоставят информация кога е заведен болничния лист в териториалното поделение на НОИ и евентуално кога е изплатен .Справки по телефона не се правят-депозирайте писменото си запитване с облратна разписка.
- megi_law
- Младши потребител
Има ли основание , на което мога да откажа късно подаден болничен лист ? В 07/2008 се представя болничен с нач.дата -28,05,2008 г. Декл1, декл.6 и осигуровките са внесени още в 06/2008.
- A_Markova
- Нов потребител
Госпожа Маркова,моля да визирате,причината поради непредставянето на болнчиния лист в законоустановения срок,за да мога да Ви отговоря.
Как така ще го откажете?По принцип работодателят е длъжен в двудневен срок от изплащане на трудовото Ви възнаграждение да входира болничния в поделение на НОИ,ако е стигнал до него в надлежния вид и ред.Моля дайте повече пояснения относно казуса,за да ви отговоря!
Как така ще го откажете?По принцип работодателят е длъжен в двудневен срок от изплащане на трудовото Ви възнаграждение да входира болничния в поделение на НОИ,ако е стигнал до него в надлежния вид и ред.Моля дайте повече пояснения относно казуса,за да ви отговоря!
- megi_law
- Младши потребител
Болничния е от 29,05,2008г.до 5,06,2008, представен е в фирмата на 13,06,2008 като копие - след подадена декл. №1 ,6 , платени осигуровки за май 2008г. и декларирани наличните болнични в срок в РУСО . Оригинала го получавам на 29,06,2008г. Имам ли основание да не го представям за изплащане ? Важи ли още срока за представяне на болничен на работодателя - 2 дена след издаването му .
- A_Markova
- Нов потребител
Уважаема госпожо/госпожице Маркова, на първо място срока за представяне на болничния лист от работника пред работодателя както казвате Вие "важи" - чл. 9, ал. 2 от Наредбата за медицинката експертиза на работоспособността. И не можете да откажете да го приемете и съответно да го представите за изплащане в ТП на НОИ.
Много ми е интересно след като толкова много настояване че сте платили осигуровките и сте подали декларация 1 и 6 в НАП какво точнво сте посочили в тези декларации. Не ми казвайте че този работник сте го водили на работа. Има си начин да коригирате съответните декларции. А за това че работникът не е спазил срока за представяне на болничния си има дисциплинарна отговорност по КТ. Да не говорим, че за времето, през което го е нямало на работа, но не е представил болниче май се явява самоотлъчка ... или поне аз така съм чела в дебелите книги. В общи линии имате много възможности за реакция, но определено една от тях не е да пъхнете болничния в "кръглата папка" (разбирай в кошчето).
Много ми е интересно след като толкова много настояване че сте платили осигуровките и сте подали декларация 1 и 6 в НАП какво точнво сте посочили в тези декларации. Не ми казвайте че този работник сте го водили на работа. Има си начин да коригирате съответните декларции. А за това че работникът не е спазил срока за представяне на болничния си има дисциплинарна отговорност по КТ. Да не говорим, че за времето, през което го е нямало на работа, но не е представил болниче май се явява самоотлъчка ... или поне аз така съм чела в дебелите книги. В общи линии имате много възможности за реакция, но определено една от тях не е да пъхнете болничния в "кръглата папка" (разбирай в кошчето).
- rumi_r
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|