начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Бащите - самостоятелно право на майчинство?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бащите - самостоятелно право на майчинство?

Мнениеот ah1n1 » 11 Окт 2009, 12:41

Здравейте!
Надявам се някой да ми помогне при тълкуването на новите разпоредби - чл.48а и следващите по КСО. Основният ми въпрос е имат ли бащите самостоятелно правно основание за отпуск и обезщетение за бременност и раждане, при условие че са удоволетворени условията на чл.48а, или става въпрос за "ПРЕХВЪРЛЯНЕ" на тези права от майката на бащата.
Законът казва че бащата може да получи парично обезщетение от ДОО за времето след навършване на 6-месечна възраст на детето до 1г., ако се е осигурявал предходните 12 месеца за общо заболяване и майчинство. Никъде не става въпрос обаче за "прехвърляне" на това право от майката, така както е в хипотезите след навършване на 1г. на детето /от 1г. до 2г - където вариант за правоприемник е бабата/.
Аз съм майка, която се самоосигурява, но не получавам обезщетение за майчинство. Надявах се таткото да вземе майчинство, но работодателят му отказва такова с мотив че аз не съм се осигурявала за този риск.Най-абсурдното е че от документите които съпругът ми подава - заявление-декларация и копие от акта за раждане, по никакъв начин не може да стане ясно че аз де факто не ползвам майчинство до този момент. Служителката научава това случайно, след като мъжът ми решава да сподели ;-) . Въпросният работодател след умуване как да мотивира отказа си, кара мъжа ми да напише декларация че аз не работя по трудово правоотношение и не получавам майчинство.

Малко дълго стана, но моля някой да сподели мнение по въпроса
ah1n1
Нов потребител

Назад към Данъчно право