начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да си възстановя здравните права?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да си възстановя здравните права?

Мнениеот svdim » 17 Фев 2010, 13:45

:?:
Последна промяна svdim на 03 Май 2010, 10:54, променена общо 1 път
svdim
Младши потребител

Re: Как да си възстановя здравните права?

Мнениеот vdiviq » 18 Фев 2010, 13:38

Отивате в НАП и плащате здравноосигурителните си вноски за последните три години.
vdiviq
Нов потребител

Мнениеот svdim » 18 Фев 2010, 14:44

Ако си платя вноските за трите години назад, ще ме накарат ли да плащам за периода 2000-2007 г, в които също не съм внасяла нищо и не съм била осигурена? Или е достатъчно да се плати само за трите години назад, за да си възстановя правата?
Трябва ли да подавам сега декларация номер 7, ако никого не съм била осигурена и не съм плащала вноските?
svdim
Младши потребител

Мнениеот vdiviq » 18 Фев 2010, 16:17

Достатъчно е да заплатите здравноосигурителните вноски само за последните 3 години, за да ви възстановят здравноосигурителните права. Трябва да подадете декларация образец номер 7.

Закон за здравното осигуряване:

Чл. 109. (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 01.02.2010 г.) (1) Здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, в случай че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ.

(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват, при условие че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца.

(3) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски по ал. 2, като сумите, платени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват.
vdiviq
Нов потребител

Назад към Данъчно право