начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

МИТНИЦИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МИТНИЦИ

Мнениеот paruchev_ » 15 Апр 2010, 13:12

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕГИ,имам следния въпрос:

Имам пратка от Хонк Конг, за тази пратка аз не съм плащал нищо,просто ми я изпращат като компенсация,за загубен телефон. Изпращача ми я изпраща по DHL, съответно се обявил стойността на артикула от 40$-предполагам,за да може да се застрахова и ако нещо стане с пратката DHL да му възстановят сумата. Сега обаче аз получавам известие от DHL, че пратката ми е в митническа проверка и понеже сумата била 40$ аз трябвало да им платя на тях,за да я освободят и да платя и мито и да платя и ДДС. Постарах се да направя справка в Закон за данък върху добавената стойност, и там са посочени двата случая, при които получателя се освобождава от тези такси, а именно: чл.58,т.12 а) и б). Според мен в буква а) е посочено,че аз дължа тези такси ако съм платил за конкретния артикул и той е на стойност над 30 лв, в булва б) е посочено,че ако получателя не е заплащал за артикула и артикула е на стойност до 45 евро не дължи тези такси-та според мен моя случай попада към буква б). Защо тогава от DHL ми обясняват,че аз трябва да платя ДДС и мито и незнам си още какви глупости? Сигурно ще кажете "Питай тях!"- истината е,че ги попитах,но те ми казаха незнаем. Какво бихте ме посъветвали?
Мерси предварително.
paruchev_
Потребител

Назад към Данъчно право