Здравейте.Днес отидох да плащам данък МПС и се оказа,че при проверка -сумата е 0 лв.
Колата е закупена през 2010г и е регистрирана на мое име.С решение на ТЕЛК е освободена1/2 от нея,а другата 1/2 се водеше пак на мое име,но беше за частта на съпруга ми.На талона се води на мен,а сега от тази година-2013г общината са го записали на съпруга ми.Та въпроса ми е имат ли това право,за мен се води като смяна на собственост и ако ме спре някой от КАТ-там има разлика между собственост по талон и данъка.Няма ли да се получи проблем-води се данъка на едно име,а по талон на друго?По кой член и закон е разрешено-искам да го прочета.Благодаря на тези,които ще отговорят.И още един въпрос-преди автомобил на инвалид беше освободен изцяло,така ли е и към днешна дата?Дължи ли се данък МПС,ако по талон е регистрирана само на инвалида?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Данък МПС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Данък МПС
Нито КАТ с талона ще гарантират кой е собственика, нито общината с информационната си система или квитанцията за платен данък. Документа за собственост е договора за покупко-продажба, със заверени подписи от нотариус или документа от чужбина, ако автомобила е внесен и е с първа регистрация в България. Макар и в договора да фигурира единия съпруг, щом автомобила е придобит по време на брака, той е семейна имуществена общност, т.е. двамата съпрузи притежават по 1/2 идеални части от него (ако разбира се брачен договор не предвижда друго). Носете си копие от договора и от удостоверението за граждански брак в колата заедно с талона, за да удовлетворите любопитството на някой буквоядец от контролните органи. Това, че някой в общината е решил, че автомобила е собственост само на съпруга Ви, а в КАТ само Ваша, няма никакво значение. Автомобила е собственост и на двамата и ако само единия има намалена работоспособност от 50 до 100 на сто , а автомобила е с обем на двигателя до 2000 куб.см и с мощност до 117,64 kW, ще се плаща половината от пълния размер на данъка, съответстваща на идеалната част собственост на лице без намалена работоспособност.
- thebeast
- Потребител
Това е ГОЛЯМ тъпизам! Казус: Автомобилът се купува на името на съпрузите, В КАТ отказват такава регистрация и издаване на талони на името на двамата съпрузи. Казват изберете си на кого да запишем по КАТ регистъра въпросния автомобил. А то може да си купите автомобил на името на съпрузите, децата и внуците. Напр. 10 човека. И ние ,КАТ , как ще издадем талони на 10 собственика. Или ще впишем Георги Георгиев Гоцев и други. Практиката показва ,че различните институции, всека за себе си рашава. Следва тълкувателно решение на съда!Но такова не знам да има!
И аз имам същия случай. Питам общинарите, как решихте ,че автомобила е семейна общност. Позовават се на Семейния кодекс.т.е ВСИЧКО закупено по време на брака е семейна собственост. Да ,но аз продадох бащин имот
и с част от парите закупих на мое име автомобил. Но общината има интерес да събира данък и не се интересува от произхода на средствата по покупката.
И една хипотеза: има доста семейства, където съпрузите са се разделили, но без съдебен развод. И съпругата ми си купува автомобили, апартаменти и пр. и аз съм собственик на 1/2 според общинарите и ми вписват съответни данъци, дори без да знам. Т.е. според данъчните служители, аз съм собственик на 1/2 и дължа данъци, но ако поискам да ползвам 1/2 от собствеността автоматично, с удостоверение за дънъчна оценка или справка от регистъра,няма да стане.Действам чрез прокуратурата, полицията, че не мога да ползвам собствеността си, въпросната 1/2. Или да си намеря купувач и да му продам 1/2 от автомобил, апартамент и пр. Но не става. В Нот.акт ме няма.
При тази бъркотия, предложете схеми, за да се бъзикаме с общинари и др. Друго не може. Системата е непробиваема или има някъде пролуки. Който знае , моля да сподели !
И аз имам същия случай. Питам общинарите, как решихте ,че автомобила е семейна общност. Позовават се на Семейния кодекс.т.е ВСИЧКО закупено по време на брака е семейна собственост. Да ,но аз продадох бащин имот
и с част от парите закупих на мое име автомобил. Но общината има интерес да събира данък и не се интересува от произхода на средствата по покупката.
И една хипотеза: има доста семейства, където съпрузите са се разделили, но без съдебен развод. И съпругата ми си купува автомобили, апартаменти и пр. и аз съм собственик на 1/2 според общинарите и ми вписват съответни данъци, дори без да знам. Т.е. според данъчните служители, аз съм собственик на 1/2 и дължа данъци, но ако поискам да ползвам 1/2 от собствеността автоматично, с удостоверение за дънъчна оценка или справка от регистъра,няма да стане.Действам чрез прокуратурата, полицията, че не мога да ползвам собствеността си, въпросната 1/2. Или да си намеря купувач и да му продам 1/2 от автомобил, апартамент и пр. Но не става. В Нот.акт ме няма.
При тази бъркотия, предложете схеми, за да се бъзикаме с общинари и др. Друго не може. Системата е непробиваема или има някъде пролуки. Който знае , моля да сподели !
- todorst
- Потребител
По-заслужено ще е да се бъзикаме с КАТаджиите.....
- thebeast
- Потребител
Съдът ще издаде специално за тях тълкувателно решение
- thebeast
- Потребител
Особено за тези, които нямат "съдебен" развод! Така те въпреки, че не са се развели няма да могат да се възползват от предприемаческия дух на жената деюре все още тяхна съпруга, но ще могат да владеят половината придобита собственост на любовниците си, тъй като докато деюре са били на смяна, а дефакто в леглото им....
- thebeast
- Потребител
todorst написа:........И аз имам същия случай. Питам общинарите, как решихте ,че автомобила е семейна общност. Позовават се на Семейния кодекс.т.е ВСИЧКО закупено по време на брака е семейна собственост. Да ,но аз продадох бащин имот и с част от парите закупих на мое име автомобил. Но общината има интерес да събира данък и не се интересува от произхода на средствата по покупката......
Тодоре, дано не те бъркам, ама от толкоз време четеш този форум, а толкова пъти е написано, че чак не разбирам защо не го направи реалност.
Прави са общинарите- презумпция ( сещаш се- оборима е) за общност. Ако си закупил МПС по време на брака- общо е, освен ако не представиш съдебно решение, че е изцяло лично твоя собственост ( става с един прост иск по чл. 23 от СК).
п.п. надявам се да те намирам в добро здраве , защото последният път отказа спор по тази причина .
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Здравейте,
искам да попитам дали някой знае как стои въпросът със собствеността на автомобила, когато той е подарък на инвалида, на чието име е регистриран... и изобщо има ли някаква доказуемост на това?
Благодаря предварително!
искам да попитам дали някой знае как стои въпросът със собствеността на автомобила, когато той е подарък на инвалида, на чието име е регистриран... и изобщо има ли някаква доказуемост на това?
Благодаря предварително!
- malen_a
- Нов потребител
МПС-то върви с едни неща ....
Едно от нещата е СРМПС - част І (иначе казано - "голям талон"). Това е доказателство № 1.
Щом вече е регистриран на името на надарения - доказуемостта (дарението) ... и от тук нататък не разбирам насоката на въпроса, щото варианти за собственик(ци) много ...
Простичко отговорено - Да!
Доказуемост има, с документи, както и със свидетели.
Едно от нещата е СРМПС - част І (иначе казано - "голям талон"). Това е доказателство № 1.
Щом вече е регистриран на името на надарения - доказуемостта (дарението) ... и от тук нататък не разбирам насоката на въпроса, щото варианти за собственик(ци) много ...
Простичко отговорено - Да!
Доказуемост има, с документи, както и със свидетели.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|