начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Има ли противоречие тук?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли противоречие тук?

Мнениеот idontknow » 16 Яну 2014, 16:51

Здравейте! Обект съм на данъчна ревизия на физическо лице по чл. 112-113 от ДОПК. По време на проверката предоставих цялата информация, която ми бе поискана, включително разкриване на банкова тайна, нотариални актове и пр. Първото искане, което получих при ревизията, е за представяне на декларация по чл. 124 на основание чл. 53 от ДОПК. Доколкото съм информирана, тази декларация се изисква при особени случаи на ревизии по чл. 122, когато е налице несъответствие между приход и разход, възпрепятстване на органите до информация и т.н., което в моя случай не е така. Въпросът ми е законово позволено ли е да се изисква тази декларация при тези обстоятелства? Благодаря предварително.
idontknow
Нов потребител

Re: Има ли противоречие тук?

Мнениеот ivanov_p » 16 Яну 2014, 18:01

За тук не знам, но има решение на СКПЧ според която не си длъжен да даваш нищо, което може да те уличи в престъпление. То и тук е така, но по много закони ти го искат. По принцип данъчните трябва да докажат, че какви приходи имаш, а ако те са в размер за наказание вече ти ще трябва да представяш документи за да се оправдаеш, но никой не може да ти ги иска принудително, извън установените по закон, но те касаят фирмите. Пример, не си длъжен да дадеш билет за самолет при поискване, но те могат да сложат една средна стойност и за да докажеш, че си летял по-евтино трябва да представиш доказателство. Или че си бил при роднини и не си плащал хотел и т.н.
Според мен давай каквото искат за да излезеш от проверката, а после обжалвай.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот temida_m » 16 Яну 2014, 20:36

Да на законово основание ви искат документите. А и във ваш интерес е да ги представите. Грози ви санкция за възпрепятстване на ревизия и пречене на орган по приходите да си изпълнява задълженията. Това което ще представите ще се присъедини с протокол към преписката и ще се ползвате от него при евентуално обжалване.
temida_m
Младши потребител

Мнениеот idontknow » 18 Яну 2014, 17:16

Благодаря ви за отговорите и съветите!
idontknow
Нов потребител

Назад към Данъчно право