- Дата и час: 23 Ное 2024, 04:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
МОЛЯ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ -ТЪЛКУВАНЕ ВЪВ ВР. С ЧЛ.86 ЗЗД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
МОЛЯ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ -ТЪЛКУВАНЕ ВЪВ ВР. С ЧЛ.86 ЗЗД
Здравейте колеги,
Ще бъда благодарна, ако някой сподели виждането си по въпроса, който ме вълнува по повод една СЧЕ, по която трябва да дам становище.
Направи ми впечатление, че когато е изчислявал периода на забавата ВЛ е пренебрегнал навсякъде 31-то число на съответия месец.
Може би греша като приемам, че дните за забава на парично задължение за месец, който има 31 дни са броя на дните от падежа на задължението до 31-вото число (включително) на съответния месец.
Законната лихва е 1/360 ОЛП+10, но считам, че логиката да се приеме условна година с 360 дни е по-скоро по отношение финансовите операции във вр. с размера на ОЛП, а забавата би следвало да се изчислява съобразно календарната година.
Имам противоположно виждане по въпроса на това, на ВЛ.
Греша ли?
Предварително благодаря.
Ще бъда благодарна, ако някой сподели виждането си по въпроса, който ме вълнува по повод една СЧЕ, по която трябва да дам становище.
Направи ми впечатление, че когато е изчислявал периода на забавата ВЛ е пренебрегнал навсякъде 31-то число на съответия месец.
Може би греша като приемам, че дните за забава на парично задължение за месец, който има 31 дни са броя на дните от падежа на задължението до 31-вото число (включително) на съответния месец.
Законната лихва е 1/360 ОЛП+10, но считам, че логиката да се приеме условна година с 360 дни е по-скоро по отношение финансовите операции във вр. с размера на ОЛП, а забавата би следвало да се изчислява съобразно календарната година.
Имам противоположно виждане по въпроса на това, на ВЛ.
Греша ли?
Предварително благодаря.
-
Melly - Старши потребител
Еднократно дължима ли е била сумата или става дума за някакви периодични плащания ? Защо не го провериш с лихвен калкулатор и виж дали има някаква голяма разлика.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Става въпрос за издръжка за минало време - ССЕ е по изпълнителното дело. Цяла програмка си направих, и разлика има, т.к. главницата е голяма. И нали разбиаш, че така дългът се намалява в по-ранен момент и като остатък, се дължи по-малка сума....
Благодаря ти Gudio, че се включи - утре ми изтича 3-дневния срок.
Благодаря ти Gudio, че се включи - утре ми изтича 3-дневния срок.
-
http://www.epi.bg/index.php?src=%2Fcalcs.php
Мели, направи си сметките тук. Трябва да ти призная, че дава понякога малки отклонения.. но в повечето случай е съвпадало с размера определен от ВЛ по делата ми.
Има ли обяснение в ССЕ, защо игнорира 31ден от месеца?
За първи път прочитам такова нещо...
Мели, направи си сметките тук. Трябва да ти призная, че дава понякога малки отклонения.. но в повечето случай е съвпадало с размера определен от ВЛ по делата ми.
Има ли обяснение в ССЕ, защо игнорира 31ден от месеца?
За първи път прочитам такова нещо...
- Гост.
- Старши потребител
ОСНОВЕН ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ
Методика за определяне на основен лихвен процент
(приета от Управителния съвет на БНБ с Решение № 149 / 16.12.2004г.,
в сила от 1 февруари 2005 година)
1. Размерът на основния лихвен процент (ОЛП), в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА (LEONIA: LEv OverNight Interest Average, справочен индекс на сключените и изпълнени сделки с депозити овърнайт в български левове) за работните дни на предходния календарен месец (базисен период).
2. ОЛП е в сила за периода от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася.
3. ОЛП е при бройна конвенция “реален брой изминали дни / 360”. Форматът на основния лихвен процент е с 2 знака след десетичната запетая.
4. След изчисляването и публикуването на индекса ЛЕОНИА за последния ден от базисния период, упълномощеното за изчисляването на ЛЕОНИА лице изчислява размера на ОЛП съгласно т.1 и 3.
5. Стойността на ОЛП се одобрява от директора на дирекция “Банкова политика” и се утвърждава от подуправителя, ръководещ управление Банково, след което се публикува на страницата на БНБ в Интернет и в медиите посредством прессъобщение и чрез дирекция “Правна” се подава за обнародване в “Държавен вестник”.
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vWebPage ... ount=-1&BG
Методика за определяне на основен лихвен процент
(приета от Управителния съвет на БНБ с Решение № 149 / 16.12.2004г.,
в сила от 1 февруари 2005 година)
1. Размерът на основния лихвен процент (ОЛП), в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА (LEONIA: LEv OverNight Interest Average, справочен индекс на сключените и изпълнени сделки с депозити овърнайт в български левове) за работните дни на предходния календарен месец (базисен период).
2. ОЛП е в сила за периода от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася.
3. ОЛП е при бройна конвенция “реален брой изминали дни / 360”. Форматът на основния лихвен процент е с 2 знака след десетичната запетая.
4. След изчисляването и публикуването на индекса ЛЕОНИА за последния ден от базисния период, упълномощеното за изчисляването на ЛЕОНИА лице изчислява размера на ОЛП съгласно т.1 и 3.
5. Стойността на ОЛП се одобрява от директора на дирекция “Банкова политика” и се утвърждава от подуправителя, ръководещ управление Банково, след което се публикува на страницата на БНБ в Интернет и в медиите посредством прессъобщение и чрез дирекция “Правна” се подава за обнародване в “Държавен вестник”.
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vWebPage ... ount=-1&BG
- Гост.
- Старши потребител
Цитираният от Поли калкулатор върши работа, лошото е, че трябва да се смята всяка вноска поотделно и е къртовски труд - аз поне не знам в този сайт да има сметачка за периодични плащания. Единственото отклонение, което съм видял да дава е, че ако БНБ промени ОЛП, това се отразява с известно закъснение, като се отразява само на последните дни забава.
Няма никакви основания в.л. да пропуска по 1 ден, а за февруари - 2 или 3 Законната лихва си е 1/360 + 10 от ОЛП дневно, ясно си го пише там в ПМС-то.
Няма никакви основания в.л. да пропуска по 1 ден, а за февруари - 2 или 3 Законната лихва си е 1/360 + 10 от ОЛП дневно, ясно си го пише там в ПМС-то.
-
poli_g написа:http://www.epi.bg/index.php?src=%2Fcalcs.php
Има ли обяснение в ССЕ, защо игнорира 31ден от месеца? За първи път прочитам такова нещо...
ВЛ се мотивира от това, че ОЛП е за условна година с 30 дни, и приема, че всеки месец следва да е с 30 дни. Така парира моето възражение в предишната експериза. Тук се разминаваме, т.к аз съм на мнение, че забавата се формира от дните в календарния месец ( има няколко такива с 31 дни в годината)
-
gudio написа: Няма никакви основания в.л. да пропуска по 1 ден, а за февруари - 2 или 3 Законната лихва си е 1/360 + 10 от ОЛП дневно, ясно си го пише там в ПМС-то.
Би ли разяснил това по-горе в червено. Февруари си е с 28 дни, с изключение на високосната 2008 (29 дни)
-
gudio написа:Законната лихва си е 1/360 + 10 от ОЛП дневно, ясно си го пише там в ПМС-то.
обаче... мисля, че няма да сме съвсем точни и тримцата
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 на МС от 8.04.1994 г. за определяне на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута
Обн., ДВ, бр. 33 от 19.04.1994 г., изм. и доп., бр. 74 от 22.08.1995 г., бр. 15 от 22.02.2000 г.
Сборник закони - АПИС, кн. 5/94 г., стр. 169; кн. 9/95 г., стр. 62; кн. 3/2000 г., стр. 225
Библиотека закони - АПИС, т. 6, р. 1, № 105
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
Член единствен. (1) (Предишен текст на член единствен - ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Определя от 1 септември 1994 г. годишен размер на законната лихва за просрочени задължения, както следва:
1. в левове - основният лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 10 пункта;
2. в конвертируема валута - тримесечният Либор за съответния вид валута плюс 10 пункта.
(2) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Дневният размер на законната лихва за просрочени задължения е равен на 1/360 част от годишния размер, определен в ал. 1.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Загл. изм. - ДВ, бр. 74 от 1995 г.)
§ 1. (Предишен параграф единствен - ДВ, бр. 74 от 1995 г.) Това постановление се издава на основание чл. 86, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите и отменя Разпореждане № 1238 на Министерския съвет от 1951 г. за определяне на максималния процент на договорните лихви (обн., Изв., бр. 52 от 1951 г.; изм., ДВ, бр. 6 от 1991 г.).
§ 2. (Нов - ДВ, бр. 74 от 1995 г.) За заварените към 1 септември 1994 г. просрочени задължения в конвертируема валута годишният размер на законната лихва е равен на лихвата по годишния депозит на обслужващата банка на длъжника за съответния вид конвертируема валута, в която се води задължението.
Та никъде не пише- ежедневно...в ПМС
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:gudio написа:Законната лихва си е 1/360 + 10 от ОЛП дневно, ясно си го пише там в ПМС-то.
обаче... мисля, че няма да сме съвсем точни и тримцатаПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 на МС от 8.04.1994 г. за определяне на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута
Обн., ДВ, бр. 33 от 19.04.1994 г., изм. и доп., бр. 74 от 22.08.1995 г., бр. 15 от 22.02.2000 г.
Сборник закони - АПИС, кн. 5/94 г., стр. 169; кн. 9/95 г., стр. 62; кн. 3/2000 г., стр. 225
Библиотека закони - АПИС, т. 6, р. 1, № 105
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
Член единствен. (1) (Предишен текст на член единствен - ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Определя от 1 септември 1994 г. годишен размер на законната лихва за просрочени задължения, както следва:
1. в левове - основният лихвен процент на Българската народна банка за периода плюс 10 пункта;
2. в конвертируема валута - тримесечният Либор за съответния вид валута плюс 10 пункта.
(2) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2000 г.) Дневният размер на законната лихва за просрочени задължения е равен на 1/360 част от годишния размер, определен в ал. 1.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Загл. изм. - ДВ, бр. 74 от 1995 г.)
§ 1. (Предишен параграф единствен - ДВ, бр. 74 от 1995 г.) Това постановление се издава на основание чл. 86, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите и отменя Разпореждане № 1238 на Министерския съвет от 1951 г. за определяне на максималния процент на договорните лихви (обн., Изв., бр. 52 от 1951 г.; изм., ДВ, бр. 6 от 1991 г.).
§ 2. (Нов - ДВ, бр. 74 от 1995 г.) За заварените към 1 септември 1994 г. просрочени задължения в конвертируема валута годишният размер на законната лихва е равен на лихвата по годишния депозит на обслужващата банка на длъжника за съответния вид конвертируема валута, в която се води задължението.
Та никъде не пише- ежедневно...в ПМС
Издръжката е периодично плащане, определено в размер за всеки месец. Именно законната лихва поражда необходимостта да бъде съотнесена с издръжката в период, обикновенно няколко дни, т.к може да бъде изменен ОЛП през месеца и то неведнъж.
То и банките работят с дневен лихвен процент
Поли, защо мислиш, че не мислим в правилната посока.
-
Защо не му поискаш допълнителна задача - да сметне лихвата с точния брой дни забава, пък съдът да възприема един от двата варианта на заключението, като изложи съответните си правни съображения за това ?
-
И в правилната посока сме, само дето залитнах нейде... и сега следва да се извиня на Балуев.
След падежа за плащане/ в повечето случаи това е последния календарен ден на месеца, освен ако не е уговорено друго/, ако длъжника не е платил / ликвидно и изискуемо/ - изпада в забава, респективно се начислява и лихва за всеки следващ ден.
Това, че ВЛ така го е изчислило, не значи да е вярно. Балуев правилно посочи- чл.2 от ПМС, има го и в Методиката на БНБ, после ОЛП се обявява ежедневно/ моля да ме поправите ако греша/...и чл. 86 е ясен в това отношение.
п.п. Погледнах си изготвените споразумения... там записвам следното- ведно със законната лихва за всеки ден забава/ просрочие/.
След падежа за плащане/ в повечето случаи това е последния календарен ден на месеца, освен ако не е уговорено друго/, ако длъжника не е платил / ликвидно и изискуемо/ - изпада в забава, респективно се начислява и лихва за всеки следващ ден.
Това, че ВЛ така го е изчислило, не значи да е вярно. Балуев правилно посочи- чл.2 от ПМС, има го и в Методиката на БНБ, после ОЛП се обявява ежедневно/ моля да ме поправите ако греша/...и чл. 86 е ясен в това отношение.
п.п. Погледнах си изготвените споразумения... там записвам следното- ведно със законната лихва за всеки ден забава/ просрочие/.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::roll: И в правилната посока сме, само дето залитнах нейде... и сега следва да се извиня на Балуев.
Това, че ВЛ така го е изчислило, не значи да е вярно. Балуев правилно посочи- чл.2 от ПМС, има го и в Методиката на БНБ, после ОЛП се обявява ежедневно/ моля да ме поправите ако греша/...
Ммми, да!
Винаги е по-добре когато мислят повече глави, и то навреме!
Благодаря ви сърдечно
-
Имам знание ИД да е при ДСИ- защо не вземеш копие на делото и при ЧСИ?
Имаме общ познат, който ще свърши значително по-добра работа...
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Имам знание ИД да е при ДСИ- защо не вземеш копие на делото и при ЧСИ?
Умница си ми ти
-
Melly написа:Става въпрос за издръжка за минало време - ССЕ е по изпълнителното дело.
poli_g написа:Имам знание ИД да е при ДСИ- защо не вземеш копие на делото и при
Мале-е-е-е-, аз чак сега видях, че ставало дума за изпълнително дело... Абе тия луди ли са Или службата е някаква малка от тия, ако има такива, де... , дето да нямат компютри и т.н. ... Има си разни "Апис"-и, "Сиели", със съответния модул... друг въпрос е дали са им го купили... И имат повечето СИС една деловодна система - т.нар. "на Чакъров" - и тя смята периодични плащания, ако има кой да й въвежда системно ОЛП-то... ССЕ - само ако някой много, ама драстично не е съгласен със сметката за размера на дълга - да си я плаща тогава тази ССЕ.
-
gudio написа:..................... - само ако някой много, ама драстично не е съгласен със сметката за размера на дълга - да си я плаща тогава тази ССЕ.
Ако ДСИ по свое вътрешно убеждение и съгласно закона възриеме моята позиция, защо ще следва новата експертиза да се заплаща от несъгласната страна, в случая взискателя , само защото е и прав, а в.л трябва втори път да се яви на поправка?
Не мисля да излезе така
-
Melly написа:gudio написа:..................... - само ако някой много, ама драстично не е съгласен със сметката за размера на дълга - да си я плаща тогава тази ССЕ.
Ако ДСИ по свое вътрешно убеждение и съгласно закона възриеме моята позиция, защо ще следва новата експертиза да се заплаща от несъгласната страна, в случая взискателя , само защото е и прав, а в.л трябва втори път да се яви на поправка?
Не мисля да излезе така
Хубавото в случая, че вече ги има ЧСИ.. иначе - кошмар.
Melly, знаеш, какво да правиш и при кого да отидеш/ е, ако те приеме, че може и да е претоварено, пък и това си е вземане по издръжка..../, а и в ЗЧСИ има една чудна норма/чл. 18/....
- Гост.
- Старши потребител
Melly написа:gudio написа:..................... - само ако някой много, ама драстично не е съгласен със сметката за размера на дълга - да си я плаща тогава тази ССЕ.
Не мисля да излезе така
Мисълта ми беше, че просто не трябва ССЕ за такива неща - има си лихвени калкулатори. Някои съдебни състави в София отдавна не искат и отклоняват искания за ССЕ по такива въпроси - напр. за мораторната лихва ( ама човек нали не знае какво мисли съдията и дали смята, че той - съдията има или няма нужда от специални знания...)
-
gudio написа:Melly написа:gudio написа:.....................
Мисълта ми беше, че просто не трябва ССЕ за такива неща - има си лихвени калкулатори. Някои съдебни състави в София отдавна не искат и отклоняват искания за ССЕ по такива въпроси - напр. за мораторната лихва ( ама човек нали не знае какво мисли съдията и дали смята, че той - съдията има или няма нужда от специални знания...)
Явно Човекът (ДСИ) има "нужда".....,
Но едно не мога да разбера - кому е нужно чак така... Още в първата експертиза възразих срещу погрешно пресметнат период забава, и вместо да укаже на ВЛ допълнителна да съобази закона, ето какво се получи - пак грешка
Ако си е мислил......, то няма да го огрее.
Така или иначе, вече съм пуснала възражението си и ще изчакам да видя накъде "духа вятърът". Хубавото е, че има алтернатива, както каза Поли.
gudio написа:Няма никакви основания в.л. да пропуска по 1 ден, а за февруари - 2 или 3 Законната лихва си е 1/360 + 10 от ОЛП дневно, ясно си го пише там в ПМС-то.])
Колкото до това горе, ми светна , ама чак след като преспах онази нощ...
ДА, разбрах те.
-
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|