начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Патент или друг вид облагане?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Патент или друг вид облагане?

Мнениеот taisanj » 31 Яну 2009, 16:05

Здравейте, отново!Имам още един въпрос:
Какви варианти за облагане имам при условие, че съм ЕТ?
Става дума за това, че бизнесът/фото и машинописни услуги/ е едва прохождащ и не зная какви печалби ще има, а патентният ми данък излиза около 1200 лв.На едно място четох, че мога да плащам данък по ЗЗДФЛ /извинете ме, ако съм написала грешно абревиатурата/ и по този начин да избегна патента.Пропуснах да спомена, че съм пенсионер/ ако това има отношение по въпроса, за който питам/.
Надявам се, че отново ще получа компетентни отговори.
Пропуснах:Ако реша мога ли да премина от ЕТ в ЕООД И КАК?
Знам, че тези услуги за платени, но в нашия грам имаме поне 2 случая, при които плащаш на високоплатен счетоводител, а той не стига,че ти взема парите и не е наясно с материята, ами е и нагъл да държи тон,въпреки, че е сгрешил.Другият пък избяга от града.
taisanj
Младши потребител

Re: Патент или друг вид облагане?

Мнениеот prnedev » 31 Яну 2009, 20:47

Имате две решения - счетоводно и адвокатско
1. Счетоводно - регистрирате се доброволно по ДДС и забравяте за патента.
2. Посочили сте го - ЕТ към ЕООД - за това се обърнете към адвокат, а вашият счетоводител ще ви направи оценка на предприятието. При този случай само счетоводител не ви е достатъчен. Най-малкото, защото не му е работа
prnedev
Активен потребител

Мнениеот taisanj » 02 Фев 2009, 14:09

Благодаря за отговора,предполагам ще се насоча ,поне в началото, към първия вариант.Това, което ме интересува е в този случай на какъв процент ще бъда облагана/годишно или за месец/.И какво се облага-чистата печалба или всичко каквото влиза като пари във фирмата/ приходи и разходи/.
taisanj
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 02 Фев 2009, 16:23

Облага се годишната печалба - приходи минус разходи, от резултата се вадят пенсионните и здравни осигуровки, каквото остане се облага с данъчна ставка 15%.
Авансови вноски (месечни или тримесечни) дължите, само при положение, че оборота от предходната година е над 200 000 лв.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот taisanj » 02 Фев 2009, 17:09

Отново благодаря за отговора.Вече бях изгубила надежда, че има вариант, различен от патента.Не бягам от данъци и ако действително направя годишен приход 12000 с радост ще платя.
Да разбирам ли, че в началото на тази година трябва да подам само декларация за предходната, а тези 15% ще ги платя чак догодина? Миналата година фирмата работи като аптека, но само 2 месеца и не съм плащала патент, надявам се да не е проблем.
Не желая да нахалствам, но някъде четох, че ако основната дейност не е по патент и останалите,макар и патентни,не се облагат като патент.Имам предложение да предлагам външна реклама.Правилно ли съм разбрала?
taisanj
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 02 Фев 2009, 18:12

Тази година ще подадете декларация за резултата ви от миналата година (тези два месеца) и съответно дохода ще се обложи, според счетоводния резултат (15%).
Това, че имате (ще имате) непатентна дейност, не ви освобождава от плащането на патентната. Просто се декларират по различен ред - непатентната по-общия ред - приходи минус разходи, патентната - със съответния патент.
Иначе казано, или не сте разбрали правилно, или са ви подвели. Варианта да избегнете патента го посочих в предния отговор - горните два варианта.

Тъй като споменавате горе, за годишен приход в размер 12 000... няма да е лошо да поговорите със счетоводител. Имам чувството, че не планирате някои задължителни ежемесечни разходи и току виж излезе, че няма да ви е изгоден бизнеса.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот taisanj » 03 Фев 2009, 20:09

Благодаря отново.Това за печалбата е само пример, но от друга страна досега не съм се занимавала с такъв бизнес и не зная как ще потръгне.Поне ще опитам, пък каквото ще да става.
taisanj
Младши потребител

Мнениеот twist » 03 Фев 2009, 22:19

1200 лв на година патент са 100 лв на месец. Съветвам ви да направите проучване колко ще ви струва счетоводното обслужване при регистрация и без регистрация по ДДС. Ако разликата е по-голяма от 100 лв на месец, може да се окаже, че ще ви е по-изгодно все пак да си плащате патента, уви.
twist
Младши потребител

Мнениеот l1122233 » 13 Фев 2009, 15:02

С такива задачки се занимават едни хора,които се наричат адвокати. Посетете някой от тях на работното му място и срещу съответното заплащане , ще получите необходимата консултация.Още повече,че е налице забрана за оказване на нерегламентирана безплатна правна помощ, каквато търсите
l1122233
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 13 Фев 2009, 16:03

Лютий, гледам Инвестиционните посредници почнаха да правят някакви подобни сметки - разни проектчета за изкупуване на дружества и т.н. Как мислиш, дали си имат адвокати да смятат кое как е при единия вариант, и как е при другия? :P
prnedev
Активен потребител

Мнениеот twist » 13 Фев 2009, 19:05

Мда.
Как ли би отговорил адвокатът на въпроса от всички законови варианти кой е икономически най-изгоден? Всъщност, ако се направят изчисления, би могъл и да отговори. Ама това с изчисленията дали е от конспекта на адвокатите? Не се заяждам, само питам :roll:
twist
Младши потребител

Назад към Данъчно право