начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Данък при продажба на имот

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при продажба на имот

Мнениеот saflock » 04 Фев 2009, 10:37

Здравейте,

Имам следния въпрос касаещ продажбата на жилищен имот (апартамент) от чужденец гражданин на Русия. До колкото рабрах, тъй като Русия не е членка на ЕС, нейните граждани трябва да плащат 10% данък върху реализираната разлика между покупната и продажната цена на имота. Та въпроса ми е - колко данък трябва да се плати при положоние, че имота е купен през 2007 г. като в нотариалния акт е посочена цена малко над даначната оценка - да кажем 38 000 лв., а (разбира се реалната е доста над тази сума примерно 150 000). При продажбата отново в нотариалния акт ще бъде записана цена по данъчна оценка (да кажем 57 000 лв.), а реалната получена ще е 200 000 лв. Интересува ме кои цени се вземат под внимание при формиране на данъчната основа и проблем ли е ако това са тези по норариален акт (логично е, че това е по-изгодния вариант) също и какви признати разходи могат да се ползват за 2007 и 2008, тъй като знам, че имаше някакви 10% или 20% за двете години. Благодаря ви предварително.
saflock
Нов потребител

Re: Данък при продажба на имот

Мнениеот prnedev » 04 Фев 2009, 18:18

Добре се ориентирате ;-)
Погледнете ЗДДФЛ чл.33 ал.6, чл.37 ал.3 и СИДДО с Руската федерация
prnedev
Активен потребител

Мнениеот saflock » 05 Фев 2009, 13:36

Закона го прегледах и както пише цената на придобиване е документално доказаната цена. Предполагам, че същото важи и за продажната цена - т.е. цената по нотариален акт. Но при евентуална проверка това достатъчно ли е и не се ли взимат под внимание подписани предварителни договори за покупко-продажба, където вече са посочени реалните цени. Освен това не можах да намеря никаква информация за СИДДО с Русия. Знам че имаме такава спогодба но тя не касае ли само операциите с ДДС и КПО?
saflock
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 05 Фев 2009, 19:10

http://www.nap.bg/ospage?id=166&page271=3 - тук можете да намерите спогодбата.
При евентуална проверка, за която казвате, данъчните, стига да желаят и да са изпълнени определени условия, могат да предприемат действия по чл.122 от Данъчно-осигурителният процесуален кодекс - например ал.1 т.2 или ал.1 т.7.
А от там вече току виж се е стигнало и до другия кодекс, за който Янева споменава :wink:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот theinsider » 11 Фев 2009, 18:31

Не трябва по ниакакъв начин да показвате никъде реалните цени на сделките, защото това което е направено си е заобикаляне на данъчното облагане и има доста санкции.
theinsider
Потребител

Назад към Данъчно право