начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Гражадански договор за патентна услуга

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гражадански договор за патентна услуга

Мнениеот atevasile » 08 Авг 2009, 20:08

Мисля по тези два текста от ЗДДФЛ и ЗМДТ.

Ето текста в ЗДДФЛ:
(4) Физическите лица, включително едноличните търговци, за доходи от патентни дейности се облагат с патентен данък при условията и по реда на Закона за местните данъци и такси. За доходите от други дейности лицата се облагат по реда на този закон.

Ето го и в ЗМДТ:
Физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че: (изброяват се някакви условия, които нямат връзка с въпроса)

Та значи ли това, че на нито едно лице, което извършва патентни услуги по ГД, не следва да се издава СИС? И тази му дейност не е дейност по чл. 29 от ЗДДФЛ. В ЗМДТ няма условие патентната дейност да се извършва редовно или по занятие.... или аз не мога да видя такова условие.

Редно ли е да се издава СИС на лице, което не е търговец и което по ГД например ви ремонтира компютрите в офиса, оправи часовника с кукувичката, изчисти ви комина, книговезва ви архива, поправи ви бравата, климатика, ел. техниката, претапицира ви мебелите.... и т.н.

Че се втелясвам, ми е ясно:)))))
Че е тъпо да караш човека, който ще ти оправи бравата в офиса да ходи да пусне патентна декларация и тогава да дойде да ти оправи бравата, е тъпо. Ама начислявайки му данък за тази му дейност по сметка за изплатени суми, всъщност нарушаваш ЗДДФЛ.
И всъщност възложителят следва ли да се интересува дали извършващият патента дейност е изпълнил данъчно-осигурителните си задължения?
Бъркам ли някъде?
Аватар
atevasile
Потребител

Re: Гражадански договор за патентна услуга

Мнениеот prnedev » 11 Авг 2009, 08:48

Баце, съвсем накратко - искаш фактура. Ако ти пусне фактура, и както си чел вече ЗДДФЛ, към нея една декларацийка, че е самоосигуряващо се лице, тогава патента няма какво да му го мислиш. Пък ако не може да ти даде фактурка, тогава прословутата СИС и се занивамаш с нея - осигуровки, данъци и т.н.
И пак не те интересуват неговите задължения. Твоята работа е да му дадеш парите на човека, за да не те потърсят после някои от тук пишещите.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот atevasile » 11 Авг 2009, 17:14

Баце, четох го тоз закон. И прочетох, че той не се занимава с дърводелци. А аз баш знам, че ми е извършена дърводелска услуга - тъй пише и в гражданския договор. Тъй че давам му да подпише разписка и хич не ме интересува кой ще ми търси осигуровки. Само дето не са го направили достатъчно дебел този ЗДДФЛ да чукна смислено с него по главата търсещите ми СИС. :lol:
Аватар
atevasile
Потребител

Мнениеот prnedev » 11 Авг 2009, 20:54

Абе... то хубаво.... ама.... има един чл.81 от ЗДДФЛ, дето хич не ме кефи.
Иначе, ако всичко става под масата.... няма за какво да говорим 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот atevasile » 12 Авг 2009, 08:29

Чл. 81. Лице - платец на доход, което, като е задължено, не удържи или не внесе в срок данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

и чл. 14 ал. 4

(4) Физическите лица, включително едноличните търговци, за доходи от патентни дейности се облагат с патентен данък при условията и по реда на Закона за местните данъци и такси. За доходите от други дейности лицата се облагат по реда на този закон.

Нищо не искам да се случва под масата. Искам да бия някого по главата със Закона :D
Аватар
atevasile
Потребител

Назад към Данъчно право