Мисля по тези два текста от ЗДДФЛ и ЗМДТ.
Ето текста в ЗДДФЛ:
(4) Физическите лица, включително едноличните търговци, за доходи от патентни дейности се облагат с патентен данък при условията и по реда на Закона за местните данъци и такси. За доходите от други дейности лицата се облагат по реда на този закон.
Ето го и в ЗМДТ:
Физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че: (изброяват се някакви условия, които нямат връзка с въпроса)
Та значи ли това, че на нито едно лице, което извършва патентни услуги по ГД, не следва да се издава СИС? И тази му дейност не е дейност по чл. 29 от ЗДДФЛ. В ЗМДТ няма условие патентната дейност да се извършва редовно или по занятие.... или аз не мога да видя такова условие.
Редно ли е да се издава СИС на лице, което не е търговец и което по ГД например ви ремонтира компютрите в офиса, оправи часовника с кукувичката, изчисти ви комина, книговезва ви архива, поправи ви бравата, климатика, ел. техниката, претапицира ви мебелите.... и т.н.
Че се втелясвам, ми е ясно:)))))
Че е тъпо да караш човека, който ще ти оправи бравата в офиса да ходи да пусне патентна декларация и тогава да дойде да ти оправи бравата, е тъпо. Ама начислявайки му данък за тази му дейност по сметка за изплатени суми, всъщност нарушаваш ЗДДФЛ.
И всъщност възложителят следва ли да се интересува дали извършващият патента дейност е изпълнил данъчно-осигурителните си задължения?
Бъркам ли някъде?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Гражадански договор за патентна услуга
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Гражадански договор за патентна услуга
Баце, съвсем накратко - искаш фактура. Ако ти пусне фактура, и както си чел вече ЗДДФЛ, към нея една декларацийка, че е самоосигуряващо се лице, тогава патента няма какво да му го мислиш. Пък ако не може да ти даде фактурка, тогава прословутата СИС и се занивамаш с нея - осигуровки, данъци и т.н.
И пак не те интересуват неговите задължения. Твоята работа е да му дадеш парите на човека, за да не те потърсят после някои от тук пишещите.
И пак не те интересуват неговите задължения. Твоята работа е да му дадеш парите на човека, за да не те потърсят после някои от тук пишещите.
- prnedev
- Активен потребител
Баце, четох го тоз закон. И прочетох, че той не се занимава с дърводелци. А аз баш знам, че ми е извършена дърводелска услуга - тъй пише и в гражданския договор. Тъй че давам му да подпише разписка и хич не ме интересува кой ще ми търси осигуровки. Само дето не са го направили достатъчно дебел този ЗДДФЛ да чукна смислено с него по главата търсещите ми СИС.
-
atevasile - Потребител
Абе... то хубаво.... ама.... има един чл.81 от ЗДДФЛ, дето хич не ме кефи.
Иначе, ако всичко става под масата.... няма за какво да говорим
Иначе, ако всичко става под масата.... няма за какво да говорим
- prnedev
- Активен потребител
Чл. 81. Лице - платец на доход, което, като е задължено, не удържи или не внесе в срок данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
и чл. 14 ал. 4
(4) Физическите лица, включително едноличните търговци, за доходи от патентни дейности се облагат с патентен данък при условията и по реда на Закона за местните данъци и такси. За доходите от други дейности лицата се облагат по реда на този закон.
Нищо не искам да се случва под масата. Искам да бия някого по главата със Закона
-
atevasile - Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|