.............. написа:Здравейте,
Аз съм колежка, но съм с малко опит. Бихте ли ми помогнали относно тълкуването на един закон? Ще съм Ви много благодарна. Притеснявам се да не се объркам. Става въпрос за дневен център за работа с деца(фирма), регистриран по Закона за социалното подпомагане и притежаващ лиценз за извършване на социални услуги за лица до 18 г.Тази социална услуга е освободена от облагане с ДДС по силата на чл.40 ЗДДС. Наред с тази социална услуга на децата се дава и храна, която получателите също заплащат заедно със специфичната грижа.
Питането е храната може ли да се приравни на социална услуга, за да бъде освободена от ДДС? Защото съгласно ЗДДС доставката на храна е облагаема. Можете ли, да погледнете ЗСП и пар.1, т.21 от ППЗСП и да ми кажете според Вас дали храната е включена като част от другата социална услуга. Четох писма на НАП - доста спорна практика, да не го говорим, че при ревизия могат да начислят ДДС, да не признаят данъчния кредит..
Като чета т.21 си мисля, че е част от социалната услуга и може да бъде призната за освободена доставка.
21. (нова - ДВ, бр. 40 от 2003 г., в сила от 01.05.2003 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Дневен център" е комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня или седмично, свързани с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти. В случаите, когато предоставянето на услугите е седмично, обслужването на потребителите е от понеделник до петък.
Въпросът тук даже не е толкова по ЗДДС, и се чудя сериозно храната е ли социална услуга за този дневен център за работа с деца или не е.
Благодаря Ви за отделеното време и внимание.
Поздрави, и приятна почивка
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Храната освободена доставка ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Храната освободена доставка ли е?
- Гост.
- Старши потребител
Re: Храната освободена доставка ли е?
Помощта е нужна на колега, писал ми на лични.
Често се забравя за какво всъщност е този форум- помощта между колеги става изчезващ вид. Не без нечия чужда намеса.
Ако ти е проблем есемеса- аз лично ще пусна ( само уточни колко), но ще изисквам отговор.
Ако имаш вяра на думата ми.
Често се забравя за какво всъщност е този форум- помощта между колеги става изчезващ вид. Не без нечия чужда намеса.
Ако ти е проблем есемеса- аз лично ще пусна ( само уточни колко), но ще изисквам отговор.
Ако имаш вяра на думата ми.
- Гост.
- Старши потребител
Поли, нещо не ми е ясно... Храната отделно ли се плаща или е част от "абонамента". Въпроса е в следното - ако се плаща общо, без да се прави разграничение между социалната услуга и храната, тогава тази храна ще е "съпътстваща доставка" освободена доставка - чл.128 ЗДДС. Но ако се плаща отделно или формално е разделена, дори и в един документ (например фактура) - социална услуга + храна, тогава може да се приеме, че тази доставка не е свързана - т.е., може да се купува само храна. Ако е вторият вариант, тогава доставката е облагаема - т.е. ще има ДДС. Защото данъчните власти приемат, че храна може да се купи и от друго място - т.е. този детски център ще ползва едно данъчно предимство спрямо един обикновен ведомствен стол или стандартна кръчма...
- prnedev
- Активен потребител
Така. На теб разчитах, но не исках да злоупотребявам с познанството ни.
Благодаря, много мило.
Ако има повече въпроси, редно е да сподели в темата.
Ще помоля за това. И за по-толерантно отношение към младите колеги.
Благодаря, много мило.
Ако има повече въпроси, редно е да сподели в темата.
Ще помоля за това. И за по-толерантно отношение към младите колеги.
- Гост.
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|