начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Булстат и осигуровки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Булстат и осигуровки

Мнениеот manu1 » 12 Окт 2009, 13:00

Здравейте! В края на миналия месец си извадих Булстат. Трябваше ми, за да извършвам преводаческа дейност на хонорар. В края на този месец ще ми дадат и картончето със самия номер. В началото всичко беше добре, имаше работа, но от 2 седмици няма никаква работа и възнамерявам да спра дейността, тъй като и без това трябва да се самоосигурявам на 67.6лв месечно, хонорарите ги бавят, а нови преводи не пристигат. Още не са ми платили полагаемото се, защото не зависи само от преките ми работодатели, а и от други фактори. Във всъзка с това имам няколко въпроса, на които се надявам да може да отговорите:
- Начало на дейността се счита от деня на вадене на Булстата ли? Тъй като го извадих 2 дни преди края на септември трябва ли да плащам осигуровки и за септември месец?
-Кога трябва да се платят осигуровките-след като вече съм си получила хонорара ли?
- Тъй като не мога в момента да платя цялата сума, мога ли да платя само здравноосигурителните вноски или задължително вървят в пакет?
- Мога ли да спра дейността си и да "замразя" Булстата преди да са ми платили? Ако го спра преди изплащането на хонорарите ще могат ли да ми ги изплатят изобщо?
- От преводаческата агенция не ми казаха нищо друго относно данъците? Кога и какви данъци се плащат? След издаването на Булстата необходимо ли е да се ходи до НАП за подаване на декларации и т.н.?
- За дейността на преводач трябва ли да се извади осигурителна книжка от НОИ или...?

Благодаря за отделеното внимание!
manu1
Нов потребител

Re: Булстат и осигуровки

Мнениеот DEKAH » 12 Окт 2009, 16:23

manu1 написа:Здравейте! В края на миналия месец си извадих Булстат. Трябваше ми, за да извършвам преводаческа дейност на хонорар. В края на този месец ще ми дадат и картончето със самия номер. В началото всичко беше добре, имаше работа, но от 2 седмици няма никаква работа и възнамерявам да спра дейността, тъй като и без това трябва да се самоосигурявам на 67.6лв месечно, хонорарите ги бавят, а нови преводи не пристигат. Още не са ми платили полагаемото се, защото не зависи само от преките ми работодатели, а и от други фактори. Във всъзка с това имам няколко въпроса, на които се надявам да може да отговорите:
- Начало на дейността се счита от деня на вадене на Булстата ли? Тъй като го извадих 2 дни преди края на септември трябва ли да плащам осигуровки и за септември месец?
-Кога трябва да се платят осигуровките-след като вече съм си получила хонорара ли?
- Тъй като не мога в момента да платя цялата сума, мога ли да платя само здравноосигурителните вноски или задължително вървят в пакет?
- Мога ли да спра дейността си и да "замразя" Булстата преди да са ми платили? Ако го спра преди изплащането на хонорарите ще могат ли да ми ги изплатят изобщо?
- От преводаческата агенция не ми казаха нищо друго относно данъците? Кога и какви данъци се плащат? След издаването на Булстата необходимо ли е да се ходи до НАП за подаване на декларации и т.н.?
- За дейността на преводач трябва ли да се извади осигурителна книжка от НОИ или...?

Благодаря за отделеното внимание!

Пари за преводи взимате ли? Защото имам едни документи за превеждане. Та значи.. ще ви ги изпратя на e-mail, и се надявам до час-два да ми ги върнете с превод. На какъвто и да е западен език да е. Немски, Френски, Английски..... все тая.

Отидете при счетоводител и му задайте въпросите си.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот mosqito » 16 Окт 2009, 13:23

- Начало на дейността се счита от деня на вадене на Булстата ли?
Началото на дейността е деня от който е декларирано започване на самоосигуряването с нарочна декларация която сигурно си подал вече в НАП (тук Булстата няма нищо общо) .

-Кога трябва да се платят осигуровките-след като вече съм си получила хонорара ли? Самоосигуряването в течение на годината е авансово и не зависи от приходите. Следващата година (до м. април) се извършва "изравняване" и е възможно да се довнесат осиг. вноски.

Ако искаш да прекратиш дейността, трябва да пуснеш нова декларация в НАП за спиране или прекратяване на самоосигуряването.

От преводаческата агенция не ми казаха нищо друго относно данъците? Кога и какви данъци се плащат?
Данъци се внасят до април следваща година, чийто размер се определя с годишната данъчна декларация

За дейността на преводач трябва ли да се извади осигурителна книжка от НОИ или...?
Щом си регистриран като лице упражняващо свободна професия (самоосигуряващ се) ще е необходимо да си изкараш и осигурителна книжка от НОИ. Подава се молба по образец и се плащат около 2-3 лв.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот manu1 » 16 Окт 2009, 17:28

mosqito, много благодаря за отговора! А има ли срок за подаване на декларацията в НАП след изваждане на Булстат? Мога ли да направя това чак след като съм получила първия хонорар?
При спиране на дейността само в НАП ли се подава нова декларация или пак се ходи до Агенцията по вписванията, откъдето съм вадила Булстата? Аз така или иначе трябва да ходя в края на месеца да ми дадат картончето, предполагам, че и там трябва да декларирам, че спирам Булстата?!?
И последно...възможно ли е да не ми платят хонорара, ако преди това спра Булстата? Доста се бавят и това е проблем...
Много благодаря за отделеното време! :)
manu1
Нов потребител

Мнениеот mosqito » 17 Окт 2009, 13:19

Съгласно НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА:
чл. 1 ал. (2) Започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, се установяват с декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП), подадена до компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот manu1 » 21 Окт 2009, 19:07

Mosqito, благодаря много!
manu1
Нов потребител

Назад към Данъчно право