начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Дължими данъци върху наем от помещения в жилищна сграда

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дължими данъци върху наем от помещения в жилищна сграда

Мнениеот joneff » 07 Ное 2010, 15:20

Здравейте.

Аз съм домоуправител на жилищна сграда в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците (регистрирани сме в общината, имам документите и т.н. т.н.)

С цел повече постъпления, отдаваме някои помещения под наем. Имаме договори за тях, а всеки месец издаваме нещо квитанция от стандартна квитационна книга.

Моите въпроси са:

1) Какви такси / данъци дължим на общината за тези приходи?
2) Предвид, че в предни години не са плащани такива такси / данъци, за колко време назад съм длъжен да ги внеса и колко е разумното време назад за внасяне?

-- Иван
joneff
Нов потребител

Re: Дължими данъци върху наем от помещения в жилищна сграда

Мнениеот jiji2 » 07 Ное 2010, 22:49

Смятам, че етажната собственост като такава не дължи самостоятелно данъци за доходи. По-скоро всеки един от етажните собственици като физическо лице трябва да декларира като доход част от наема, съответстваща на идеалното число на неговия обект в общите части на сградата, и съответно да си плаща данъка сам.
Принципно, не могат да се отдават общи части от сградата под наем. Те по съществото си служат за обслужване на обектите в сградата и нямат самостоятелно съществуване, т.е. те не могат и да се отдават под наем. Ако има други отделни и самостоятелни обекти, за които има решение на общото събрание на етажната собственост, че те не съставляват общи части на сградата, защото не служат по естеството си за обслужване на отделни обекти в нея, то едва тогава тези помещения могат да се отдават под наем и съответно, стават обикновена съсобственост на етажните собственици, и от там - всеки от тях получава част от наема. Това, че после тези пари се внасят в общата каса и се използват за ремонти и т.н.,съобразно решение на общото събрание, това не променя характера на този доход като доход на всички съсобственици физически лица, които са етажните собственици.
Колкото до връщане назад във времето за плащане на данъка - принципно, може да се окаже, че дължите данък за 5 години назад, но това САМО, ако ви направят проверка данъчните и АКО докажат, че точно в този 5 годишен период сте получавали наеми в размер на...
Мисля, че едва ли ще се стигне до това. Просто, за наемате за 2010 г. следва до края на април 2011г. всеки един от етажните собственици да подаде декларация за доходите си от този наем на общото помещение и да плати данъците си за тази година...
Това е моето мнение.
Но нека да чуем мнения и на други колеги
jiji2
Потребител

Мнениеот ifand » 09 Ное 2010, 14:37

Съгласна съм с колегата. А колкото до размера на данъка, той е 10 % от съответния доход на всеки съсобственик от получения наем.
ifand
Младши потребител

Мнениеот joneff » 11 Ное 2010, 16:06

Благодаря за отговора.

А колко е минималния доход, който трябва да се декларира? Защото наема, който получаваме, е в рамките на около 600-700 лв. годишно. А в сградата има 128 апартамента, някои с повече от 1 собственик т.е. +- 150 собственика т.е. на собственик се пада по 4-5 лв. годишни приходи.

Според мен би било пълно безумие да се подават 150 отделни декларации за допълнителен доход от 4-5 лв. и да се плаща данък 40-50 ст.

-- Иван
joneff
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Ное 2010, 08:52

Може да е безумие но е така, но щом сте толкова апартаменти можете на направите ,едно нещо ,презивикайте ОС и Учредете сдружение на собствениците ,и така ще подавате само една декларация.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Данъчно право