начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

намалява ли се обезщетението за безработица

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

намалява ли се обезщетението за безработица

Мнениеот veshin » 17 Дек 2010, 01:18

Трудовият ми договор бе прекратен на 10.11.2010 г. по чл.331 от КТ с мое писмено съгласие и срещу изплатено обезщетение. При направената справка в Бюрото по труда ми отговориха, че срокът за регистрация в него е 3 месеца . Има ли промяна в този срок с новите промени в КСО за 7-дневен срок за регистрация или в моя случай остава срокът да е до 10.02.2011 г., както ми беше обяснено от Бюрото по труда ? Редуцира ли се обезщетението със "закъснението" между 3-те месеца и тези 7 дни?
veshin
Младши потребител

Re: намалява ли се обезщетението за безработица

Мнениеот lexter » 17 Дек 2010, 23:11

Регистрираните търсещи работа лица са длъжни в срок 7 дни от настъпилата промяна в което и да е от декларираните обстоятелства, включително в постоянния и/или настоящия си адрес, да уведомят писмено дирекцията "Бюро по труда", където са регистрирани.

сигурно това са имали предвид. Но тук трябва да се регистрирате в АЗ, за да е налице това задължение. А в срок до/след 3 месеца подавате заявление в ТП на НОИ.
За илюстрация: ако подадете след 3-месечния срок заявлението, ще ви се отпусне, ако са налице предпоставките за това, обезщетение за оставане без работа, но в за по-къс срок, а именно: срок, за който имате право на обезщетение, намален със срока на закъснението. Ако имате право на 9 месеца обезщетение и подадете заявлението в ТП НОИ 5 месеца след като са ви прекратили основанието за осигуряване по неуважителни причини, при изпълнени други предпоставки, ще ви се дължи обезщетение в съответния размер за срок от 4 месеца (9-5). Така чл. 3, ал. 1 от НАРЕДБА ЗА ОТПУСКАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот lexter » 22 Дек 2010, 23:12

това, което съм написал по-горе е било валидно и ще продължава да е така до 31.12.2010г. Но с обнародваните изменения в ДВ бр. 100, от 21.12.2010г. от 01.01.2011г. се изменя редът, а именно:
ако подадете заявление в ТП на НОИ в 3-месечен срок от [последното] прекратяване на осигуряването, но се регистрирате като безработен в АЗ по-късно от 7 дни след прекратяване на осигуряването, то ще ви се отпусне обезщетение в съответния размер, но не както досега е било от момента, когато са ви прекратили осигуряването, а от датата на РЕГИСТРАЦИЯТА В АЗ и периодът за който ще ви се изплаща обезщетение ще бъде намален със закъснението. Например:
прекратяват осигуряването на 03.01.2011г. (тук следва да се регистрирате в АЗ до 10.01.2011г. и от 11.01.2011г. сте в "закъснение")
регистрирате се в АЗ на 11.02.2011г. (тук имате вече натрупан 1 месец закъснение)
подавате заявление в ТП на НОИ на 01.04.2011г. (тук сте все още в 3-месечния срок след прекратяване на осигуряването);
имате право на обезщетение по 7,20лв. на работен ден за 4 месеца.
Ще ви го отпуснат в този размер (7,20лв.), но няма да ви го изплатят за 4 месеца и няма да е от 03.01.2011г., а ще бъде за 3 месеца и ще е от 11.02.2011г.
Аргументи за горното: параграф 15 от ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ (ДВ, БР. 110 ОТ 1999 Г.)
В сила от 01.01.2011 г.; Обн. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г.
lexter
Потребител

Мнениеот lexter » 03 Яну 2011, 21:04

@ veshin: не сте си включили опцията да получавате лични съобщения, а явно и тази тема не сте прочели, защото съм дал един пример как биха се развили нещата.
Във вашия случай, доколкото сте предоставили коректно фактите и доколкото не са налице някои екзотични хипотези, струва ми се, ако правилно съм разбрал разпоредбите на КСО:
1) дата на прекратяване на осигуряването е 10.11.2010г.
2) имате задължение да се регистрирате в АЗ като безработен в 7-дневен срок от горната дата
3) след регистрацията в АЗ следва да се подаде заявление по образец заедно с необходимите документи в ТП на НОИ
4) предполагам, че изпускате 7-дневния срок за регистрация в АЗ и се регистрирате там преди да изтекат 3 месеца (не по-късно от 10.02.2011г.) - например 01.02.2011г.
5) предполагам, че подавате заявление в ТП на НОИ преди 10.02.2011г. - например 07.02.2011г.
6) имате право на обезщетение в размер 60% от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването - има се предвид, най-общо, 60 на сто от месечната сума върху която са ви внасяли осигуровки. Само че се минава през различни във всеки конкретен случай изчисления. Крайният вариант става ясен от разпореждането на длъжностното лице в НОИ (ако е изчислил правилно, разбира се). Примерно ви определят 600лв.
7) имате право да получавате това обезщетение за срок от 12 месеца намален със срока на закъснението. В случая 2 месеца и 21 дни, ако броя правилно в дадения пример. Т.е. 9 месеца и 9 дни ще получавате посоченото обезщетение.
Но трябва да сте на разположение на АЗ, да участвате в програмите, които ви предложат и т.н. Също така да не настъпи ново основание, на което да ви осигуряват - такова е дори развиване на дейност като ЕТ.
Има редица подробности, детайли и т.н., които могат да изменят всяко от горенаписаните неща, затова ви съветвам да се консултирате, ако не с някой познат юрист, то поне със служителите в съответните служби - АЗ, НОИ.
Поздрави и успешна нова година!
lexter
Потребител

Назад към Данъчно право