начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Глоба за закъснение при подаване на декларация Образец 1

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоба за закъснение при подаване на декларация Образец 1

Мнениеот sophkand » 13 Сеп 2011, 20:08

Здравейте,
От няколко години съм самоосигуряващо се лице. За първи път ми се случи миналия месец да не подам декларация Образец 1 (отнасяща се за месец юли) поради пътуване, но пък си бях внесла вноските по банковите сметки на НАП за два месеца напред. Този месец реших да подам и двете си декларации, съотв. за юли и август. Съставиха ми акт за административно нарушение поради закъснение с 22 дни при подаването на декларацията за юли, като в документа се цитират съоветните юридически основания. Инспекторката ми каза, че глобите за физически лица започвали от 50 лв. и нагоре. Сума, възлизаща на минимум 12% от месечния доход на самоосигуряващо се върху 420 лв. лице, никак не е малка. Някои може фиктивно да се осигурават на минимален доход, но за други той си е съвсем реален. Освен това изискването за подаване в десетдневен срок, съчетано с разпоредбата на чл. 7, ал. 4 от КСО това да става лично, ми се струват меко казано абсурдни. На всеки човек може да се наложи по здравословни причини или поради пътуване да не е в състояние някой път да се озове лично в "компетентната териториална дирекция" в рамките на строго определените до 10 дни след внасянето на осигуровките.
Въпросът ми е има ли смисъл да внасям възражение за акта, предвид че явно нямам нормативно основание, а само основанието на здравия разум за абсурдността на това правило и на размера на глобата.
sophkand
Нов потребител

Re: Глоба за закъснение при подаване на декларация Образец 1

Мнениеот doxa » 16 Сеп 2011, 08:46

Здравейте,
Подайте си декларацията и вижте дали основанието за налагане на глобата е за "неподадена декларация въобще" или за "подадена декларация след изтичане на предвидения срок". Подайте си възражението и изложете всички обстоятелства по случая. Направете и аргументация за наличието на института на "маловажния случай".
Дали ще ви санкционират е друг въпрос.
Успех! 8)
Аватар
doxa
Потребител

Назад към Данъчно право