начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ДДС при придобиване на имот от ЧСИ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДДС при придобиване на имот от ЧСИ

Мнениеот sokolot » 21 Юни 2012, 12:05

Здравейте,

По принцип избягвам получаването на безплатни съвети, но по този казус се консултирах с няколко счетоводители и един данъчен, но никой не може да даде смислен отговор.

Фирмата, в която работя придоби недвижим имот (УПИ) на длъжник, чрез Постановление за възлагане.
Стойността на придобиване е под стойността на дълга така, че реално въпреки записаната сума на придобиване 10 лв. (например) фирмата не е плащала нищо, т.е. паричен поток не е протекъл.

Същността на казуса е следния: (Ще ме простите за лаишкия език но не съм счетоводител)
Ако бях купувач и бях купил този имот като страничен субект, щях да заплатя да речем 10 лв., после като го продам за 10 лв. съм на 0 с ДДС-то.
Сега обаче не ми е ясно какво се случва, защото ако го продадем ще дължим ДДС, т.е. ще получим още 20% по малко.

Като се поразрових във Интернет намерих в една друга тема следното:

"От Наръчника по ДДС на НАП

Целта на принудителното изпълнение е да се удовлетвори вземането на кредитора по способите, предвидени в закона, като същевременно се осигури приложението и на нормите, предвидени в защита на правата на длъжника.
Данъчното третиране по ЗДДС на публичната продан е уредено в чл. 131 от ЗДДС.

.............................................

6. ПРИ ВЪЗЛАГАНЕ НА ВЕЩТА НА ВЗИСКАТЕЛЯ
Гореописания ред за публична продан е неприложим. Тази доставка се документира от доставчика (длъжника) по общия ред на закона чрез издаване на данъчен документ – фактура. Данъчната основа на доставката е цената на вещта, определена по реда на чл. 250, ал. 3 или чл. 254, ал. 7 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, като се смята, че данъкът е включен в цената на вещта.
Следва да се има предвид, че Гражданския процесуален кодекс в сила от 01 март 2008 г., не предвижда възлагане на вещта на взискателя вместо плащане като способ за удовлетворяване на вземането на кредитора. В тази връзка след 01.03.2008г. разпоредбите на чл. 131, ал.3 и 4 от ЗДДС ще се прилагат само за възлагане на вещта по реда на ДОПК."

Обаче пак ми е мъгла :(
sokolot
Младши потребител

Re: ДДС при придобиване на имот от ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 22 Юни 2012, 07:28

Доколкото разбирам дружеството, което е придобило имота, е взискател по изпълнителното дело. Независимо дали купувачът на публичната продан е взискателят или трето лице, ДДС се начислява, ако длъжникът е регистриран по ЗДДС и ако имотът е УПИ.
А иначе въпросът и казусът изобщо не ми станаха ясни.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот sokolot » 22 Юни 2012, 10:36

Благодаря за разяснението. Въпреки лаишките ми обяснения сте схванали същността на питането.
Проблемът е че не знам как и на каква стойност да се заведат земите.
Ако по постановлението съм ги придобил за 12 лв., завеждам ги за 12 лв. това означава ли, че ползвам данъчен кредит от 2 лв. и при евентуална продажба за 12 лв. в същия месец, ДДС-то се занулява?
ИЛИ
въпреки, че съм ги придобил за 12 лв., като продам земята за 12 лв., дължа 2 лв. ДДС и по този начин съм 2 лв. на загуба?

И още нещо свързано с втората хипотеза, мога ли да продам земята за 6 лв. въпреки че съм я придобил за 12 и да платя съответно ДДА от 1 лв. а не от 2 лв. и така а си намаля загубата?
sokolot
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Юни 2012, 19:34

Съгласно чл. 131 ЗДДС дори и да не е посочено, че в цената се включва ДДС, същото се начислява. Т.е. ако имотът не представлява освободена доставка по смисъла на чл. 45 ЗДДС, то ДДС се начислява и можете да си приспаднете данъчния кредит.
Можете да си продавате имота на каквато си искате цена, но за целите на данъчното облагане ако продавате под данъчната оценка, се считате, че я продавате на данъчна оценка.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 01 Юли 2012, 13:11

За безпроблемно ползване на данъчен кредит ще ви трябват още поне три документа освен постановлението за възлагане:
1. Документ по чл. 131, ал. 1, т. 2 от ЗДДС, на което данъчните викали "тристранна фактура";
2. Копие от уведомлението по образец Приложение № 20 към чл. 83, ал. 3 от ППЗДДС;
3. Копие от платежното за внесения ДДС от съдебния изпълнител.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Данъчно право