начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Пререгистрирани фирми с еднакви имена?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пререгистрирани фирми с еднакви имена?

Мнениеот antri » 24 Ное 2008, 13:49

Колеги, как ще коментирате това съвпадение? Или аз нещо не съм наясно, или има изключения /не че се изненадвам:)/ и както няведнъж се е случвало, лявата ръка не знае както прави дясната:) Или в случая - различните звена на агенцията си действат още на териториален принцип:)

"АВАЛОН" ООД, ЕИК 102960815
"АВАЛОН" ЕООД, ЕИК 101144887
"АВАЛОН" ООД, ЕИК 116574551
antri
Потребител

Re: Пререгистрирани фирми с еднакви имена?

Мнениеот Melly » 24 Ное 2008, 14:27

Този въпрос бе уреден в ЗТР, и съм изненадана :roll:

Аз имах подобен случай, но първа пререгистрирах дружеството, а за другите две не съм се сещала да проверявам - мислех, че закона ще се прилага :roll:
Текстът не ми е под ръка, но доколкото си спомням при пререгистрацията на всяко друго му се прикачваше дума: Варна, Враца и т.н., и имаше някакъв срок....?
Дали пък не се получи нещо като "празнина в закона"???? :?

П.П. Ще проверя и ще споделя.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 24 Ное 2008, 14:38

antri написа:Колеги, как ще коментирате това съвпадение? Или аз нещо не съм наясно, или има изключения /не че се изненадвам:)/ и както няведнъж се е случвало, лявата ръка не знае както прави дясната:) Или в случая - различните звена на агенцията си действат още на териториален принцип:)

"АВАЛОН" ООД, ЕИК 102960815
"АВАЛОН" ЕООД, ЕИК 101144887
"АВАЛОН" ООД, ЕИК 116574551

Някой не си е погледнал измененията на параграф 4 от ЗТР май? :wink:
Нищо чудно няма, вместо текста на предишната ал. 6 на &4 /който именно съдържаше ограничение за повтаряне на имената при пререгистрация/, сега съществува ал. 7, която лаконично казва така:
(7) (В сила от 01.01.2008 г.) При пререгистрация по ал. 1 търговецът се вписва с досегашната си фирма.
Тия и трите, като ги гледам по ЕИК, са старички, така че няма пречки. Това дали не обезмисля първоначалната идея за неповтаряемост на имената, не знам, но ... закон!
Та така, нищо чудно няма. Не са единствените :!:
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот antri » 24 Ное 2008, 15:26

Пак съм пропуснала флагче на пистата :oops: Имаше едно заявления АА, точно за случаи на съвпадащи имена, ама явно и те са отпаднали.. Има лека логика - за търговците със съвпадащи имена е приемливо, но нещо се губи първоначалната идея за уникалността на името.. А и тия 50 лева за пазене, и отказите за съвпадение.. Нещо не ми изглеждат добре нещата така..
antri
Потребител

Мнениеот ianeva » 24 Ное 2008, 15:35

antri написа:Пак съм пропуснала флагче на пистата :oops: Имаше едно заявления АА, точно за случаи на съвпадащи имена, ама явно и те са отпаднали.. Има лека логика - за търговците със съвпадащи имена е приемливо, но нещо се губи първоначалната идея за уникалността на името.. А и тия 50 лева за пазене, и отказите за съвпадение.. Нещо не ми изглеждат добре нещата така..

Е, те парите за пазене /за Д си говорим, нали така?/ какво общо имат? Текстът касае само подлежащите на пререгистрация, не и тези, които тепърва ще запазват име. Ако има съвпадения със стари, на новото дружество ще му бъде отказано да регистрира и впише такава фирма, това е несъмнено.
Логика вече гледам да не търся, специално по отношение на ТР, така работя
по-лесно :)
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Melly » 24 Ное 2008, 15:36

Да, така излиза Ianeva,

Ще трябва да приемем разпоредбата на чл.35 ЗТР, че действа за напред по отношение нововъзникващи търговски субекти.
За останалите, ами те да си сърбат попарата на законодателя. :oops:
Крив, прав - това е законът.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Търговско право