начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Наследници на починал съдружник в СД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследници на починал съдружник в СД

Мнениеот mirasv » 08 Юли 2009, 14:52

Почина баща ми и разбрахме, че заедно с втората му жена е имал СД.
Аз и брат ми сме деца от 1-ви брак и не знаем как да постъпим за да излезем като наследници на баща ни от Д-вото. Намерихме Учр.договор, в който пишеше,че нови съдружници не се приемат, а на наследниците може да се изплати полагащото при поискване.
Какви са стъпките, които тр. да предприемем, съветвах се с 2-ма адвокати, казват, че СД-то не им било много познато, и ми казаха само общи приказки.
СД-то не е пререгистрирано в Търг.регистър, още се води във Фирмено дело, трябва ли да се пререгистрира първо или можем да излезем преди това.
Засега писахме само писмо до седалището на СД-то, но ни го върнаха с обратна разписка , че починало лицето, което е управител, и изпратихме ново до съпругата му на домашния и адрес.
СД-то е в друг град, но и оттам не попадахме на адвокат, който да ни съдейства?!
Ако някой знае как се процедира в такъв случай, моля да напише, ние ще помъчим да се справим, не знам защо, на адвокатите не им се занимава със СД-ва?
Ще съм благодарна и на линк към инф-я, защото в нета намерих много малко, само ТЗ.
mirasv
Нов потребител

Re: Наследници на починал съдружник в СД

Мнениеот realist » 08 Юли 2009, 15:54

Основания за прекратяване
Чл. 93. Събирателното дружество се прекратява:
1. (доп. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) с изтичане на уговорения срок или в други случаи, предвидени в учредителния договор;
2. по съгласие на съдружниците;
3. с обявяване на дружеството в несъстоятелност;
4. ако не е уговорено друго - със смъртта или поставянето под пълно запрещение на съдружник или прекратяването на съдружник - юридическо лице;
5. (изм. - ДВ, бр. 63 от 1994 г.) по искане на синдика при несъстоятелност на съдружник;
6. с предизвестие за прекратяване от съдружник;
7. по решение на съда в предвидените от закона случаи.

Това, което ви се полага като наследници е ликвидационен дял от имуществото на дружеството. Не мога да си обясня как така адвокатите ви отказват съдействие за предприемане на необходимите стъпки. От кой град сте?
realist
Младши потребител

Мнениеот lo6a » 08 Юли 2009, 15:55

........
Последна промяна lo6a на 27 Юли 2010, 10:17, променена общо 1 път
lo6a
Младши потребител

Мнениеот mirasv » 08 Юли 2009, 16:40

от Сандански, а СД-то е в Т-ще. Тук се консултирахме с 2-ма, искахме да сме подготвени, като идем на там, ама само общи приказки ни казаха ...Само се мотаем, да не изпуснем срока - четох, че е 3 месеца?
mirasv
Нов потребител

Назад към Търговско право