начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Сделки по занятие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сделки по занятие

Мнениеот antri » 04 Авг 2009, 17:59

Отново безумен въпрос от мен, но на умните си отговарям по- лесно:) Как трябва да се тълкува понятието "по занятие" според вас? Става въпрос отново за маниакално обзелата ме Наредба за дейността на заложните къщи, и особено текста от чл.3, ал.2 "Заложната къща не може да извършва по занятие други търговски сделки, освен когато това е необходимо във връзка с осъществяването на дейността и." То хубаво, схванах, че в предмета на дейност, че и в името трябва да си пише заложна къща /след като се извършва по занятие тази дейност/, но от това ограничение следва ли, че и в предмета на дейност не трябва да фигурира извършване на други сделки? Разлеждам в ТР - едни са така, други иначе.. и си се чудя.. :mrgreen: Че си нямам друга работа в шест вечерта :mrgreen:
antri
Потребител

Re: Сделки по занятие

Мнениеот ivan_lawyer3 » 04 Авг 2009, 23:01

Имаше стройна теория навремето по въпроса, сега нещо има аберация гледам. То и Търговския регистър няма авторитета на съд, така че, превес трябва да има теорията, а не практиката.

Има една фундаментална конференция от 1989 г. по въпросите на регистърното право - тогава още по Указ 56, във връзка с тогавашното регистърно производство по ГПК`52. Изказват се Таджер, Сталев, Мръчков (като генпрокурор). Ако искаш да станеш спец по регистърно право, трябва да почнеш оттам - само фразата "пазителят на регистрите" е достатъчна да те откъсне от "Хари Потър" или "Властелинът на пръстените".

Минава се през статии, вече съм стар, суперстар, не ги помня. Това е едрата мазилка, има по-фини - по библиотеките.

Абе, мания.

Хората говорят за футбол, за хобита, ние юристите си говорим за - контестации, касации. Но пък не съм вълнувал от книга, от роман, така, както от някое решение на ВКС, някои мотиви по дело.
ivan_lawyer3
Потребител

Re: Сделки по занятие

Мнениеот advokat__nikolov » 05 Авг 2009, 05:02

antri написа:Отново безумен въпрос от мен, но на умните си отговарям по- лесно:) Как трябва да се тълкува понятието "по занятие" според вас? Става въпрос отново за маниакално обзелата ме Наредба за дейността на заложните къщи, и особено текста от чл.3, ал.2 "Заложната къща не може да извършва по занятие други търговски сделки, освен когато това е необходимо във връзка с осъществяването на дейността и." То хубаво, схванах, че в предмета на дейност, че и в името трябва да си пише заложна къща /след като се извършва по занятие тази дейност/, но от това ограничение следва ли, че и в предмета на дейност не трябва да фигурира извършване на други сделки? Разлеждам в ТР - едни са така, други иначе.. и си се чудя.. :mrgreen: Че си нямам друга работа в шест вечерта :mrgreen:

Има си критерий-обективен и субективен, с който лесно можете да заобикаляте нормички, като тия дето цитирате. Ама се отаказах да го пусна повлиян от предишното мнение.
advokat__nikolov

Назад към Търговско право