начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Чл. 6 от ЗОПДИППД и ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл. 6 от ЗОПДИППД и ЕТ

Мнениеот simba » 08 Авг 2009, 19:10

Здравейте,
Хвърлила съм се в размисли и страсти, поради това че ми предстои борба за Комисията " Кушлев" и най - вече относно чл. 6 от Закона, според който в полза на държавата се отнема имущество придобито от престъпна дейност, което е включено в имуществото на юридическо лице, контролирано от проверяваното лице самостоятелно или съвместно с друго физическо или юридическо лице.
Въпросът е ЕТ - то дали попада под ударите на тази разпоредба, предвид това, че ЕТ, по смисъла на ТЗ, е ФЛ, а и намерих решение на ВАС според което също се правят разграничения. Знам че въпроса ми може да изглежда малко несериозен, но много често не се прави разграничения между ЕТ и ЮЛ. Търсих практика по този въпрос но не можах да намеря. Ще съм благодарна ако някой хвърли светлина :?
simba
Младши потребител

Re: Чл. 6 от ЗОПДИППД и ЕТ

Мнениеот Гост. » 08 Авг 2009, 22:19

Колега, съмнявам се някой да се включи, но нали ви е известен текста на чл. 6?!?
Ясно е че ви е известен, беше неуместно.

Чл. 6. При условията и по реда, определени в този закон, се отнема в полза на държавата и имуществото, придобито от престъпна дейност, което е включено в имуществото на юридическо лице, контролирано от проверяваното лице самостоятелно или съвместно с друго физическо или юридическо лице. Имуществото се отнема и в случаите на правоприемство на съответното юридическо лице.

Бъдете сигурна, че съда прави разлика между ЕТ и ЮЛ.
Бихте ли споделили, какво точно пише в определението, и искането на КК?

Търсих практика по този въпрос но не можах да намеря

По кой въпрос? :roll:
Гост.
Старши потребител

Re: Чл. 6 от ЗОПДИППД и ЕТ

Мнениеот simba » 09 Авг 2009, 08:39

Благодаря колега за отговора...
Искането на КК е за отнемане на имуществото, както на лицето, спрямо което има влязла в сила присъда, имуществото, което се явява СИО, така и е срещу имуществото, което е придобито от ЕТ-то на лицето и ЕТ-то на съпругата му. По отношение на ЕТ -то на съпругата му не би следвало да иска отнемане така или иначе, защото спред ТР №2/2001 ВКС, ЕТ не е СИО.......поне така разсъждавам.
А спрямо тези имущества има вече наложено обезпечение.
Поради тази причина повдигнах въпроса, дали ЕТ - то на съпруга /лицето с влязла сила присъда/попада в хипотезата на чл. 6 от Закона.
А питах за практика или дали има излязло ТР например, относно разграничаването на ЕТ от ЮЛ. Знам че в закона много добре си е направено това, но......все пак разни съдилища, разни тълкувания на закони :oops:
още веднъж благодаря
simba
Младши потребител

Назад към Търговско право