начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Отново търг. регистър и ел. подпис или как да измамим АВп?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново търг. регистър и ел. подпис или как да измамим АВп?

Мнениеот pachikrak » 18 Фев 2008, 11:18

Изнервена от безумното чакане за регистрация и пререгистрация на дружества, през главата ми постоянно минават разни мисли и схеми как да "заобиколя" системата и да не вися по опашки...
И понеже знам, че не съм аз най-хитрата, искам да ви питам някой пробвал ли е следната схема и какъв съответно е бил резултатът:
Значи аз си регистрирам ел. подпис. Идва ми клиент за пререгистрация на фирма. Събирам и изготвям всички необходими документи - изкарвам му УАС, взимам му актуален дружествен договор, управителят го заверява с "вярно с оригинала", попълвам му заявленията Г1 и А4, водя управителя на нотариус и той му заверява подписа на двете заявления.
И след това, с моя ел. подпис пускам едно заявление А4 със заявител управителя на дружеството, като към документите атач-вам сканирани заявления А4 и Г1 (с нотариалната заверка), УАС и дружестествения договор.
Ако трябва нотариално ми заверява едно пълномощно и атач-вам и неговия сканиран вариант.
На практика ще има нарушение на чл. 15/17 от ЗТР (заявителят няма да съвпада с притежателя на ел. подпис), но приложеното заявление А4 е абсолютно валидно.
Вчера отделих 3 часа от безценното си време да чета отказите на АВп. на подадените през интерент документи и не попаднах на такъв случай - или е налице разминаване на заявител по документи и притежател на ел. подпис без да са нотариално заверени заявленията, или просто не са представени всички необходими документи.
Това доста ме обнадежди - може би просто по тази схема няма откази?!?!? :lol:
Евентуално някой колега с ел. подпис да пробва да пререгистрира фирма по този начин (поне отказът не е свързан с допълнителни разходи... :D )?
Все си мисля, че предвид огромните опашки и постоянното "дъвкане" по медиите за липсата на всякаква организация, от Агенцията би трябвало да допуснат и алетрантивни начини за подаване на документи.
Ако не - веселото тепърва започва - между 01.04. и 30.06. ще се изнесем на палаткови лагери, за да подадем отчетите в срок :wink:
pachikrak
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 18 Фев 2008, 13:37

При запитване в ТР по телефона преди 20 дена ми отговориха че не може.

Не съм пробвал и не горя от желание да пробвам, но можете да попитате пак - току виж си променили мнението.

Формално има нарушение, защото изискването е подписът да е положен пред ТР или пред нотариус, като ТР виждат оригиналният подпис. Или виждат оригиналният електронен подпис.
В конкретният случай те не виждат оригинален подпис, а негово сканирано копие.
SashkoS
Потребител

Мнениеот e.i.t. » 03 Мар 2008, 22:41

За Пачикрак
Идеята ти е страхотна, но вече има откази - ето един:
https://public.brra.bg/Documents/Retrie ... 5409f56315
e.i.t.
Младши потребител

Мнениеот pachikrak » 04 Мар 2008, 03:43

Мдааа, знаех си, че не съм толкова хитра :lol:
е.и.т., мерси за линка.
pachikrak
Младши потребител

Re: Отново търг. регистър и ел. подпис или как да измамим АВп?

Мнениеот slavova_1981 » 16 Май 2009, 15:52

В ПОКАЗАНИЯ ПО ГОРЕ ОТКАЗ ОТ ТР, ОБАЧЕ ПИШЕ ЯСНО, ЧЕ ЛИЦЕТО С ЕЛ. ПОДПИС ТРЯБВА ДА БЪДЕ УПЪЛНОМОЩЕНО, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПОДАДЕ! ОТКАЗА Е ДАДЕН ПОРАДИ ЛИПСА НА ПЪЛНОМОЩНО НА ЛИЦЕТО С ЕЛ. ПОДПИС
slavova_1981
Нов потребител

Мнениеот antri » 18 Май 2009, 10:34

Аве старичка е темата, ама на това ЕИК - 175453745 вижте колко е забавно:) Една камара откази, и накрая май им е писнало, и са ги вписали:) Така чеее.. ако е пререгистрация, колко му е да се пуснат двайсетина..
antri
Потребител

Мнениеот the_answer » 18 Май 2009, 10:58

Колега,
Не виждам какъв е проблема като заявител да пишете себеси, да действате с изрично пълномощно - без нотариална заверка, и така да вписвате. Не разбрах искате да избегнете Вие да сте заявител или проблема е друг.
Аз имам ел. подпис от 1 година - след като миналата година висях с часове на опашки се вбесих и си извадих един.
Така - като завител пиша себе си - като адвокат с изрично пълномощно
После попълвам всичко останало и подписвам.
Пълномощното ми никога не е било с нотариална заверка. Не карам клиента да подписва и заверява заявление, защото нали аз го попълвам и подписвам от мое име. Досега /да чикна на дърво/ отказ не съм имала
ЕЕЕЕЕ имах два, но те бяха поради неграмотност на лелките от ТР да работят със скенер - не ми бяха сканирали печатите на нотариуса и т.н.
Мисля, че това е правилния начин - и така със сигурност ще избегнете опашките, без да се опитвате да лъжете ТР.
И още нещо подадените заявления по интернет се обработват по-бързо, т. като всичко им идва на готово, таксите са по евтини и т.н.
Успех.
the_answer
Младши потребител

Назад към Търговско право