начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Продажба на дялове във фирма поради смърт

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на дялове във фирма поради смърт

Мнениеот maverik » 06 Окт 2008, 05:55

Здравейте,

Ще потърся платена консултация с адвокат по фирмени дела, но ще бъда благодарна ако някой ми отговори на следният казус:

Чичо ми почина преди 1 година. Доста години преди това, беше съдружник във фирма(ООД) с 50% участие. Аз съм единствена наследничка. Адвоката на фирмата ми каза,че единственото което се иска от мен е да подпиша прехвърляне на дяловете на фирмата... От фирмата крият за каква сума става въпрос. Освен това дивиденти не са били изплащани в продължение на години като капиталът е реинвестиран. Адвокатът на фирмата ме заплаши,че може да ме съдят за придобиване на тези дялове. Няколко въпроса:

1. Възможно ли е фирмата да увеличи капитала си с цел намаляване на дяла на чичо ми (или нещо такова)?
2. Какви документи ще са ми необходими за пред адвокат - може ли тези документи да се изискат от някаде? (от фирмата няма да ми ги дадат)
3. Трябва ли да се завежда дело и ако да, колко може да продължи?
4. Възможно ли е да се направи предварителна оценка на стойността на дяловете за да се прецени дали разходите по едно такова дело/или адвокат са оправдани?

Благодаря на всички отзовали се
maverik
Нов потребител

Re: Продажба на дялове във фирма поради смърт

Мнениеот punisher » 06 Окт 2008, 09:22

Здравейте!
Първо си извадете удостоверение за наследници от общината и веднага при адвокат.Като междувременно не подписвайте нищо в това число и относно прехвърляне на тези дялове.Това е натиск,за да се "отърват" от вас като единствен(евентуално,защото докато не се види по удостоверението може да се окажете не само вие наследник на чичо си) наследник.
Относно конкретните ви въпроси-колегата,при който ще отидете ще се заеме.Не е работа за по форума.
Успех!!!
punisher
Потребител

Re: Продажба на дялове във фирма поради смърт

Мнениеот toti99 » 06 Окт 2008, 10:43

1. Възможно ли е фирмата да увеличи капитала си с цел намаляване на дяла на чичо ми (или нещо такова)?
2. Какви документи ще са ми необходими за пред адвокат - може ли тези документи да се изискат от някаде? (от фирмата няма да ми ги дадат)
3. Трябва ли да се завежда дело и ако да, колко може да продължи?
4. Възможно ли е да се направи предварителна оценка на стойността на дяловете за да се прецени дали разходите по едно такова дело/или адвокат са оправдани?

Отговорите на въпросите са:

1.Да - опитай в системата Дакси дали е променян капитала .
2.Адвоката ще ти каже .
3.Ти трябва да решиш сам/а .
4.Да - Възможно е . Адвоката ще ти каже какво да направиш в случая . По тая точка ще ти трябва и счетоводител .

Мисла , че това ти е достатъчно за начало . Въоръжи се с търпение .
toti99
Потребител

Назад към Търговско право