начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Грешно вписани дялове от капитала в друж.дг

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грешно вписани дялове от капитала в друж.дг

Мнениеот ims71 » 03 Ное 2008, 19:19

Здравейте колеги! Моля за помощ, като казусът е следния: оод с 4-ма съдружници, с капитал 5 000 лв., всеки съдружник има по 1250лв. Но, изумлението ми беше голямо, когато установих, че в друж. договор, в протокола и в съд. решение/ дружеството е за пререгистрация/ е записано следното: " капиталът на дружеството е 5000лв, разпределен на 50 дяла по 100 лв.единия, като всеки от четиримата съдружници има по 25 дяла" Вписването е минало по този начин в съда. Очевидно е , че се касае за ЯФГ, не може дяловете да са 50 хо 100лв, а 4-мата съдружници да имат по 1250всеки и капитала да е 5000лв., тъй като така излиза, че е 10000, а това не отговаря на истината. Как да направя пререгистрацията и да извършва поправка на ЯФГ. Мисля си, да напиша нов протокол от ОС и съответно изменение на друж. дг в тази му част, като опиша, че се касае за допусната ЯФГ и да поправя в смисъл: дяловете са 100 всеки един по 50 лв, така всеки съдружник пак ще има 1250лв от капитала, но дяловете ще са за всеки един от 4-мата съдружници - 25 по 50лв. единия. Дали ще мине пререгистрацията и съответно, ново обявяване на акт + такса - обявяване на нов друж. дог. с измененията.Говорих с длъжн.лице, което смята, че ще получа отказ за пререгистрация. Как да постъпя според вас? Моля за съвети и мнения!
ims71
Младши потребител

Re: Грешно вписани дялове от капитала в друж.дг

Мнениеот antri » 04 Ное 2008, 10:13

Моят случай е подобен, пак грешен ДД и отказ от пререгистрация.. Отгоре на всичко клиентът току- що ми съобщи, че във фирменото дело договор НЯМАЛО!!! Нямам никаква представа как трябва да процедирам.. шашната съм..
antri
Потребител

Мнениеот via2001 » 04 Ное 2008, 10:31

Колеги, решихме подобен проблем, но със съдебно решение, противоречащо на устава, като поискахме от съда поправка на ЯФГ, след което ново удостоверение за пререгистрация. Съдът прие, че не може да извършва вписвания по фирмени дела, но може да си поправя решенията за вписване.
via2001
Младши потребител

Мнениеот antri » 04 Ное 2008, 10:49

При мене проблема е в ДД - не отговаря на УАС. Всички други решения са ок. Ама когато са правени едно време промените, в съда е предоставен само д-рът за продажба на дяловете. Клиента си е получил за собствена употреба един скалъпен ДД, с вмъкнати листи тук там, като отгоре на всичко данни като капитал, управители са оставени същите.. На който му се забавлява - https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... 071c542452
Чудя се дали да не зема да напиша един чистак- бърсак нов ДД, отговарящ на УАС, и да се приключи.. То пък и капитала един крив, неденоминиран, ама само той да беше..
antri
Потребител

Мнениеот ims71 » 05 Ное 2008, 15:59

Колега Via, дайде моля повече инфо .Интересува ме преди пререгистрацията ли направихте поправката в съда и т.н. Моля пишете ми, за което ви благодаря предварително / може и на лични/
ims71
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 09 Ное 2008, 00:51

Обаждам се малко със закъснение, но дано да е полезно.

Ако ДД не съответства на последното решение на съда и на УАС просто напишете отново дружествения договор. Под актуален се разбира СЪОТВЕТСТВАЩ на актуалното положение. Няма се предвид конкретната хартия, която на времето са размотавали съдружниците.

Имах такъв случай - променен предмет на дейност само с една молба до съда - оказва се, че ДД, дори и този във фирменото дело не е актуален - ами написахме един актуален, подписахме го и пререгистрирахме фирмата.
SashkoS
Потребител

Мнениеот antri » 09 Ное 2008, 18:31

Мерси, и на мен в петък в агенцията така ми казаха да действам.. Не че има друг вариант, така или иначе:) Ще постна когато ми излезе вписането:)
antri
Потребител

Мнениеот ims71 » 10 Ное 2008, 14:13

Благодаря за мненията, колеги. Лошото в нашия случай е, че и в самото съд. решение за регистрация на ООД е написано какво е разпределението на дяловете. Така, че и в него съществува ЯФГ. Нали решението е със СПН? Как да бъде поправено? Приемаме, че ще променя друж. дог. в частта за разпределение на дяловеет и капитала, но това не оправя и съд. реш. Наистина не знам какво да правя. Моля за още мнения.
ims71
Младши потребител

Мнениеот ims71 » 20 Ное 2008, 20:23

Колеги, да споделя своето становище - вписването мина.
За целта - предтавих с док. за пререг. покана за свикване на извънредно ОС, протокол от ос и поправен друж.дог. В протокола писах, че управителят е установил ЯФГ в др. дог., а именно, че неправилно са отразени дяловете и тяхвата стойност и така.... Успех и приятна вечер на всички отзовали се с мнения.
ims71
Младши потребител

Назад към Търговско право