начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Пререгистрация, ликвидация и такси

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пререгистрация, ликвидация и такси

Мнениеот 4eritof » 13 Дек 2008, 16:25

Здравейте! За първи път ми се налага да пререгистрирам ООД в ликвидация, и затова Ви моля за помощ. Срока на ликвидацията е изтекъл. Подготвила съм почти всичко по мое мнение. А4+Г1 за пререгистрацията. А4+Б6 за ликвидацията. Срещам затруднения в приложенията на Б6 и таксите. Мисля, че таксата ще трябва да за "вписване на актове за обявяване" - 50 лв. Но дали само 50?! Към приложенията - трябва ли да се приложи отчета на ликвидатора или само решението на ОС за приемането му? Какъв е документа удостоверяващ прекратяването на търговеца? Спесимента? Моля, ако някой е имал ликвидация наскоро, да ми помогне. Предварително БЛАГОДАРЯ!
4eritof
Нов потребител

Re: Пререгистрация, ликвидация и такси

Мнениеот y_donchev » 10 Яну 2009, 17:59

Първа стъпка: Пререгистрация (без нея не може прекратяване/ликвидация/заличаване на ООД-то).Става със заявления А4 и Г1
Втора стъпка: Прекратяване и обявяване на ликвидация. Става чрез заявлиние Б6 към което се прилагат (мисля, че таксата трябва да е 50лв, за обявяване на ново обстоятелство):
-уведомление по чл.77-ДОПК до НАП;
-решение на ОС за определяне на ликвидатор, срок на ликвидацията, възнаграждиние на ликвидатора
Трета стъпка (при вече вписано прекратяване и обявена ликвидация):Покана до кредиторите по чл.267-ТЗ (обявявасе със заявление Г1 в ТР); уведомление до НАП за започналата ликвидация по чл.268, ал.3 от ТЗ; изготвяне на начален баланс към датата на обявяване на ликвидацията+пояснителен доклад към него; годишен отчет за всяка година (ако производството не приключва в рамките на една календарна год.)+пояснит. доклад към него (следва да се обяви в ТР със Г1); Краен ликлидационен баланс (след изтичане на 6м срок по чл. 272 от ТЗ)+поснит. доклад към него
Четвърта стъпка: Заличаване (чрез А4, такса 30лв за "промени"). Към това заявление мисля че трябва да се приложат началният и крайният баланс и докладите към тях; уведомление по чл.77-ДОПК; удостоверение по чл.5-КСО от НОИ за предадените разплащателни ведомости
Е сигурно изпускам нещо в бързината....Успех
Четвърта стъпка: Заличаване
y_donchev
Младши потребител

Мнениеот 4eritof » 16 Яну 2009, 15:31

Благодаря y_donchev !
Вече я направих успешно-пререгистрация+ликвидация . Но не за това беше питането ми. Пререгистрацията на вече обявено в ликвидация дружество е задължително и с Б6. Т.е.А4+Г1+Б6 - няма такса.
Ликвидация -А4+30лв.
4eritof
Нов потребител

Мнениеот zzzzz » 14 Сеп 2009, 12:50

T.e. при обявяване на ликвидация не се заплаща такса от 50лв., а се заплаща пир заличаването такса от 30 лв?
zzzzz
Потребител

Мнениеот karelia79 » 29 Сеп 2009, 12:29

Ако правилно съм разбрала питанката, виж СД "Дета шипинг". Вече е заличен търговец, но е правено същото като вписвания.
karelia79
Потребител

Мнениеот zzzzz » 29 Сеп 2009, 12:55

как да го проверя без булстат номер?
zzzzz
Потребител

Мнениеот 4eritof » 29 Сеп 2009, 13:24

Идеше реч за друго дружество, при което ликвидацията е обявена преди пререгистрацията му, затова и няма такса от 50лв.
4eritof
Нов потребител

Назад към Търговско право