начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Проблеми с ликвидация на ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблеми с ликвидация на ООД

Мнениеот skrumova » 02 Фев 2009, 12:49

Здравейте, колеги :) Моля за съвет и помощ във връзка с ликвидацията на три дружества с ограничена отговорност, едното от които дори няма Булстат и дан. номер. Дружествата не са осъществявали никога търговска дейност, не са им водени никакви счетоводни документи, не са имали назначени на трудови договори служители. Обявени са в ликвидация преди няколко години, като ликвидатор е техния управител - едно и също лице за трите ООД-та. Та въпросът ми е как най-лесно и бързо да "освободя" техния управител-ликвидатор от тези дружества? Едната ми идея е да си прехвърли дела на друго лице, което да встъпи в неговите задължения на съдружник, управител и ликвидатор, а другият по-проблемен начин, според мен, е да се довърши докрай ликвидацията..... Като за втория вариант никой счетоводител не иска да се захваща и е разбираемо защо... Само да уточня, че досега не съм се занимавала с ликвидация и може идеите ми да звучат лаично :oops: Ще съм благодарна за всички съвети и помощ :D
skrumova
Нов потребител

Re: Проблеми с ликвидация на ООД

Мнениеот DEKAH » 02 Фев 2009, 13:04

skrumova написа:Здравейте, колеги :) Моля за съвет и помощ във връзка с ликвидацията на три дружества с ограничена отговорност, едното от които дори няма Булстат и дан. номер. Дружествата не са осъществявали никога търговска дейност, не са им водени никакви счетоводни документи, не са имали назначени на трудови договори служители. Обявени са в ликвидация преди няколко години, като ликвидатор е техния управител - едно и също лице за трите ООД-та. Та въпросът ми е как най-лесно и бързо да "освободя" техния управител-ликвидатор от тези дружества? Едната ми идея е да си прехвърли дела на друго лице, което да встъпи в неговите задължения на съдружник, управител и ликвидатор, а другият по-проблемен начин, според мен, е да се довърши докрай ликвидацията..... Като за втория вариант никой счетоводител не иска да се захваща и е разбираемо защо... Само да уточня, че досега не съм се занимавала с ликвидация и може идеите ми да звучат лаично :oops: Ще съм благодарна за всички съвети и помощ :D

1-во Не сме сигурни в статуса ви. Дали сте колега или някой друг не е ясно.
2-ро Ако сте юрист, то няма ли литература по въпроса?
3-то Когато искате мнение от колеги е хубаво да споделите какво мислите по въпроса. т.е. Стъпка 1... стъпка 2... това смятам.. онова и т.н. Нали не си мислите, че на готово ще ви дадем публично отговори на въпроси, с които си вадим хляба.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот skrumova » 02 Фев 2009, 14:16

Здравейте, Декан! Считам, че забележките Ви са неуместни, тъй като в моя пост се съдържат отговори на всички тях:
По точки:
1. Дали съм колега или не - има ли значение за отговорите и помощта ви :?: Мисля, че обръщението "колеги" само говори за това какъв е "статусът" ми :!:
2. Литература има и аз съм я изчела преди да питам тук, но в литературата не намерих отговор на моето питане - при положение, че вече съм писала, че досега с ликвидация на фирма не съм се занимавала...
3. Написала съм идеите, които имам и моля за мнение и съвет, относно "моите" идеи - така, че съм отговорила и на тази ваша забележка :idea:

И бъдете спокоен - няма как да ви взема нещо ("хляба"), което така или иначе няма да стигне до Вас!

Поздрави!
skrumova
Нов потребител

Мнениеот skrumova » 02 Фев 2009, 15:16

Като замисля, всъщност, май питането ми е по-скоро: може ли съдружник, който е едновременно с това и управител и ликвидатор на ООД-то да прехвърли дела си на трето лице :?:
skrumova
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Фев 2009, 16:00

skrumova написа:Като замисля, всъщност, май питането ми е по-скоро: може ли съдружник, който е едновременно с това и управител и ликвидатор на ООД-то да прехвърли дела си на трето лице :?:

Отговора на този въпрос е положителен. Качествата Управител и Ликвидатор нямат нищо общо с притежанието на дружествени дялове.

Ограничения за прехвърляне на дял може да има само, ако в дружествения договор са залегнали такива клаузи. Хубаво е да се запознаете в подробности с дружествения д-р. Проверете какви са сроковете за подаване на молба за напускане на съдружник и какъв ред е предвиден за прехвърляне на дялове. Ако такива не са предвидени, то следва да се позовете на Търговския закон.

Дружеството, което не е регистрирано по БУЛСТАТ трябва да се регистрира и да си плати глобата. Иначе няма как да продължите процедурата.

Желая ви успех. Материята не е трудна иска повече четене.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право