начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

При нотариус и за Търговския регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот palimsest » 29 Май 2009, 14:35

29 май 2009 / News.dir.bg
Нотариусите да могат да издават справки и удостоверения, които съдържат извлечения от търговския регистър или копия от електронния образ на документите, въз основа на които са извършени вписванията, заличаванията или обявяванията.
Това предвиждат промени в Закона за търговския регистър, които парламентът прие на второ четене, съобщи БТА.
Досега това се правеше само от Агенцията по вписванията. Нотариусите ще могат да издават удостоверения и относно това, че за определен търговец или клон на чуждестранен търговец определено обстоятелство не е вписано. Предвижда се нотариусът задължително да удостоверява датата и часа на изготвянето на документите и съответствието им със записите в търговския регистър.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: При нотариус и за Търговския регистър

Мнениеот DEKAH » 29 Май 2009, 15:21

Ей-сега вече я втасахме....

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

От сега виждам как провинциалните нотариуси ще се втурнат да издават удостоверения.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Май 2009, 15:27

.......Предвижда се нотариусът задължително да удостоверява датата и часа на изготвянето на документите и съответствието им със записите в търговския регистър.

Което означава....... :evil:
Да си го кажем направо - по-скъпа услуга за крайния потребител. :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Май 2009, 15:50

:D Я чакайте малко , страницата на ТР е официална , справките от нея също също , кво пречи да си изтегля съответното УАПС , то там вс си пише . Аз и сега в съда влизам със справка от сайта заверена вярно с оригинала с представеното на сайта/това си е вид електронен документ / , на справката си излиза и електронната страница /адреса, ако не се лъжа и датата /...

Допълнително всекий може да влезе на сайта и да провери до колко си заявил вярно обстоятелството !
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 15:55

:mrgreen: НЕ :!: Ще си плащаш на нотариус и само такива ще се признават !
:wink: Помня едно време в "Паспорти и визи", за да издадат разрешение за временно пребиваване на чужденец в Р.Б. искаха нотариално заверен препис от съдебното решение за регистрация на фирмата му. Не признаваха "оригинални преписи", издадени от съда :!:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 29 Май 2009, 16:05

:D Познай как ще си платя на нотариус за някакъв си препис дето мога да се снабдя с него безплатно!И познай как съда няма да ми го признае след като му изсипя маса закони , пък и за мен е извество ,че жаля до дупка и ходя с рогата напред /последното много помага/!
donna
Старши потребител

Мнениеот baljiika » 29 Май 2009, 16:15

Страхоооонтно... по-голяма простотия от това скоро не бях чувал... то беше епична битка с разни салонни управители по банките да започнат да признават като официална информацията от електронния ТР и тъкмо нещата започнаха да придобиват законов облик и ето на - поредната дивотия, която ще даде на неграмотниците картбланш...

А то дори има и административна санкция за тия дето искат бИлеШка с пИчат... в чл. 40 ал. 5 вр. чл. 23 ал. 4 ЗТР...

Образно казано то е не само незаконно да поискаш писмено доказателство за факт, вписан в ТР, ами е и направо грехота и морално укоримо деяние да сведеш глава пред тъпира зад бюрото дето си чопли носа по цял ден и само с бИлеШки се храни!!!

Моля, да бъда извинен за грубия език, ама всяко нещо си има граници...!
baljiika
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Май 2009, 17:11

Колеги, някой има ли под ръка линк от сайта на НС, за да прочета мотивите към тези законодателни НЕДОРАЗУМЕНИЯ? Докато не го видя в ДВ, някак не ми се вярва, но от последните 3 НС вече толкова компетентни изменение и законодателни решения изчетох, че мисля в този живот вече нищо не би могло да ме учуди. Прав беше проф. Герджиков, като им каза истината в очите :lol:

gudio написа::mrgreen: НЕ :!: Ще си плащаш на нотариус и само такива ще се признават !

:shock: :roll: Би ли обяснил?

Няма сделки по морето, пазара на имоти твърдят снощи по тв бил се възраждал, ама нещо отново попреувеличиха и поизкривиха фактите, та нЕкои колеги, чрез лобиране или каквото там- все от нещо трябва да се 'ранят. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 18:59

poli_g написа:
gudio написа::mrgreen: НЕ :!: Ще си плащаш на нотариус и само такива ще се признават !

:shock: :roll: Би ли обяснил?

Имам предвид кретенското тълкуване на закона от някои администрации - дадох пример, как в паспортното в София не признаваха автентични преписи - издадени от съда, постановил решението, а искаха да се снимат и да се завери фотокопието като нотариален препис :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 19:02

:idea: Друг интересен "спомен" от онова време - на всеки 6 месеца от пенсионното искаха нов нотариален печат на пълномощно за получаване на пенсия ( :wink: да не би упълномощителят да е умрял и някой да му получава пенсията като пълномощник)... Познайте какво правеха хората - ходеха и "си вадеха"... нов нот. заверен препис от старото пълномощно. Кретените в пенсионното гледат - "актуален печат" на нотариуса и... дават пенсията :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Май 2009, 19:29

Аз пък днеска си смених нотариуса - след като чаках над един час (като вместиш цялостното разкарване), ми обясниха, че констативният нотариален акт и т.н.

Еми навремето същият нотариус трябваше да завери на една голяма клечка нещо и вместо да излезе лично, услужливо, той намери сто причини да изнерви половината свита на човека - това беше много голям човек - на сядане във вагон ресторанта изпиваше по половин литър антифриз.

Абе, някой познава ли добър психолог, засега само психолог.
Нещо милионерстването не ми понася, изнервя ме.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот titin » 29 Май 2009, 19:34

Туй последното, дето го е писал gudio изобщо не е спомен. Все още от пенсионно искат подновяване на пълномощното :evil: Извинявам се за спама. :oops:
titin
Потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 19:36

ivan_lawyer написа: Абе, някой познава ли добър психолог, засега само психолог.

Тука имаше един във форума, ама ти нали го изгони...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 19:37

titin написа:Туй последното, дето го е писал gudio изобщо не е спомен. Все още от пенсионно искат подновяване на пълномощното :evil: Извинявам се за спама. :oops:

:D А номерът с преписа минава ли като "подновяване" ? :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 31 Май 2009, 16:01

На сайта на НС няма публикуван текст на законопроекта.

Предполагам, възможността е дадена за да може да се вадят документи със силата на АС без да се ходи до най-близкия офис на ТР. Но пък изниква въпросът, за какво толкова ще са нужни тези АС? Нали уж държавните институции, банки и т.н. не трябва да ги изискват?

Например на мен ми искаха АС от съдебно-изпълнителна служба. Нямали интернет.
Искаха ми и в Мобилтел. Имали интернет. Ама имали и заповед от шефа...
SashkoS
Потребител

Мнениеот tarboxx » 15 Юни 2009, 10:21

Има изменение в тази връзка в ДВ - виж в сайта на нот.камара.
tarboxx
Потребител

Мнениеот frontmen » 30 Юли 2009, 10:56

Наистина чл. 23, ал. 4 ЗТР ни освобождава от изискването да доказваме обстоятелства и обявени актове от ТР пред изброените в разпоредбата субекти. Обаче извън тези субекти остават например всички частни лица, с които вършим бизнес и сключваме сделки. Нормално е те да могат да ни поискат и ние да трябва да им представим на хартия заверена справка / удостоверение по нашия статус (че например човекът, който днес ще подпише даден договор от името на дадена фирма, е вписан в ТР като представляващ към днешна дата). И какво става ако правим сделка в Самоков? Там няма офис на ТР. Откъде тогава ще си извадим удостоверение - ще ходим до София? - не, отиваме до най-близкия нотариус и вадим.

Така ми изглеждат на мен нещата, че това с нотариусите все пак не е толкова лошо. Обаче трябва да имаме предвид точната редакция на чл. 34 (3) ЗТР: "Документите по чл. 33, ал. 1 и 2 могат да се издават и от нотариус ..." Пише "могат" => имат право, но не и задължение - т.е. могат да отказват да издават (въпреки че в тая имотна криза това им е добре дошло :)).

Да споделя накрая и един благоприятен опит: купих кола. Продаде ми я фирма "Х" ООД, за която работя. Имах прекалено доверие на фирмата (и на изготвилата договора юрисконсултка) и не забелязах, че в договора ми като продавач пише "Х" ООД, а в талона собственик е "ХУ - клон Варна". Т.е. не само че собственик по талон е клона, ами и името му леко се различава. Това се установи, когато подавах документите в КАТ за промяната и записване колата на мое име. Служителката ми каза, че не може да направи нищо, щом има такова разминаване и каза да се обърна към началника на отдела - сержант еди кой си. Почнах да мажа и да му обяснявам на сержанта, че преди "Х" ООД се е казвала "ХУ" ООД и че клона си е клон на това "Х" ООД, че клона и фирмата са "едно и също нещо", даже посочих БУЛСТАТА на клона че съвпада с този на "Х" ООД (естествено закривайки с пръстче допълнителните 4 цифри отзад на БУЛСТАТ номера на клона). Сержанта каза: дай документ откъдето да се види че е станало това изменение на името. Казвам му нямам. Той се оказа човек - вика, добре, ела сега да проверим в АПИСА - рови половин час там с една служителка, ама не остана доволен. Вика, ела сега в другата сграда, там с Пешо на интернета ше провериме в Търговския регистър. И там потъна за половин час, ама накрая излиза ухилен до уши и ми намига: ше свършим работа, спокойно. И нареди на служителката да оправи документите. Та така всичко мина благополучно, чак да не повярваш, че точно в КАТ някакъв си сержант знае за АПИС и Търговския регистър и прави справки. Евала! Заслужава повишение! (и някой да не си помисли, че съм давал рушвети - никакви такива!)
frontmen
Потребител

Мнениеот donna » 30 Юли 2009, 11:09

относно прилагането на чл.23 ал.4 ЗТР -Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.

то Чл. 40. (1) Лице, което е задължено, но не заяви вписване на обстоятелство по чл. 4 или не представи акт по чл. 5 в определения от закон срок, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., отм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.)
(3) Ако след като е наказано с глоба, задълженото лице не заяви вписване или не представи актовете в определения срок, то се наказва с глобите по ал. 1 и 2 всеки месец до извършване на действията.
(4) С глобите по ал. 1 и 3 се наказва и длъжностно лице от агенцията, което, след като е длъжно, не извърши необходимото вписване, заличаване или обявяване в търговския регистър или не постанови отказ.
(5) За нарушение на чл. 23, ал. 4 виновните длъжностни лица се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

От ,което следва ,че вписано ли е дадено обстоятелство в ТР нямат право да ви искат разните му заверени преписи !
donna
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 30 Юли 2009, 14:34

И к'во сега??? Да пускам молба до АВп, в която да напиша - Г-н/Г-жо шеф, а пък Иванчо /на длъжност юрисконсулт/ от Община Слатина ми иска АС, въпреки че фирмата ми е пререгистрирна. Моля, да наложите санкцията, предвидена в чл.40, ал.5 от ЗТР.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Пълен майтап.

Онзи ден ми се наложи да помогна на мой роднина, за да си оправи някакви документи за магазина. Ами.. искаха му БУЛСТАТ. Викам - няма БУЛСТАТ тази фирма, а има ЕИК и няма как да ви представим преснето картончето. Служителя ми каза - щом го пише в изискванията - ще давате....

Казвам си аз - добре, а ще ми искате ли удостоверение от ОС за актуално състояние? Защото гледам, че и това го пише в изискванията ви.
Отговори ми - каквото пише там това искам.

Добре.... я повикайте шефа си, че нещо не можем да се разберем с вас.

Та... така. Разбрахме се. Дори бях така добър да им напиша как трябва да са променят инструкциите с необходимите документи, за издаване на съответното разрешително.

2 години и половина имаме ТР към АВп и на никой не му пука. Ей това е държава.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот donna » 30 Юли 2009, 14:45

Като трябва ,аз си пиша жалби всякакви и хич не м пука ,нека Иванчо му съставят АУАН , пък после и НП , проблем няма.
А ако толкова не ви се иска да пишете принтирате едно актуално състояние от сайта на АВ и след като сте адвокати пишете вярно с оригинала от сайта на ТР и подпис ,ако и това не ви признаят ,още една жалба ,че и до АК и до АВ ...та една жалба ,втора жалба и така докато се научат!

Другото е да насочиш лицето към чл.23 ал.4 във връзка с чл.40 ал.5 ЗТР или не смееш и защо ...?
Последна промяна donna на 30 Юли 2009, 16:05, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Търговско право