начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

смяна на адрес на фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

смяна на адрес на фирма

Мнениеот mnruse » 14 Юли 2009, 21:56

Здравейте,
Интересувам се какви документи се подават при промяна на адреса на фирма в търговския регистър: Разбрах че е необходимо А4 и Г1.
Понеже става въпрос за ЕООД нов учередителен акт ли се пише или декларация от собственика за промяна на обстоятелствата ?

Благодаря на всички отзовали се предварително
mnruse
Нов потребител

Re: смяна на адрес на фирма

Мнениеот valentinka » 15 Юли 2009, 08:43

Решение на едноличния собственик на капитала че променя адреса на фирмата. В седем дневен срок от вземане на това решение са подават документите в търг.регистър. Променя се учредителния акт на дружеството, който се представя с Г1. Декларяции по чл.13, ал.4 и ал.5, пълномощно(когато друго лице подаде заявлението вместо едноличния собственикна на капитала).

"(3) При промяна на обстоятелствата по група "Основни обстоятелства" към заявлението се прилагат:1. решението на общото събрание за промяна на обстоятелствата;
2. преписът от дружествения договор, съответно учредителният акт, съдържащ промяната, заверен от органа, представляващ дружеството;
3. поканите за свикване на общо събрание до съдружниците и доказателствата, че са връчени, с изключение на случаите, когато решението е взето неприсъствено, или от протокола за приемане на решението по т. 1 е видно, че всички съдружници са присъствали на общото събрание;
4. писменото уведомление за напускане от управителя до дружеството (при заявяване за вписване на напускане от управителя по чл. 141, ал. 5 от Търговския закон);
5. (доп. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) нотариално завереното съгласие и образецът от подписа на новия управител/управители, както и декларацията за съответствие с изискванията на чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за управител на еднолично дружество с ограничена отговорност с държавно участие в капитала;
6. (доп. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) молбата за приемане на нов съдружник, решението на общото събрание, съответно едноличния собственик на капитала, за приемането му, договорът за прехвърляне на дружествен дял с нотариална заверка на подписите или документи, установяващи наследяване на дружествен дял (при прехвърляне на дружествен дял), както и молбата от наследника за приемането му за съдружник;
7. при прекратяване на членство: актът за смърт на съдружника; преписът от съдебното решение за поставяне под запрещение на съдружника; решението за прекратяване с ликвидация на съдружник - юридическо лице; решението за изключване на съдружника и предупреждението за изключване по чл. 126 от Търговския закон; писменото предизвестие за напускане на съдружник; съдебното решение за обявяване на съдружника в несъстоятелност;
8. при заличаване на дружеството: балансът към датата на приключване на ликвидацията, пояснителният доклад към баланса и годишният отчет на ликвидатора; протоколът за приемане на баланса, на пояснителния доклад към баланса, на годишния отчет на ликвидатора, за освобождаване на ликвидатор от отговорност и за разпределение на имуществото на дружеството, удостоверението за предаване на разплащателните ведомости, издадено от териториалното поделение на Националния осигурителен институт, съгласно чл. 5, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване;
9. (нова - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) другите документи съгласно изискванията на закон."

Когато адреса е в друга област може да ти направят данъчна проверка.
valentinka
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Юли 2009, 09:00

А Г1 отде падна? :?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Юли 2009, 21:19

Г1 обявяваш учрудителня акт /дружественият договор с новото седалище , преди време го правих само с А4 в последно време и с Г1 въпреки че тоя учредителен акт мога да го внеса някой ден и с отчетите, така де само едни 50 лв да платя.
Но и само А4 да подадете няма проблем пак ще ви регистрират.
donna
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 16 Юли 2009, 21:34

donna написа:Г1 обявяваш учрудителня акт /дружественият договор с новото седалище , преди време го правих само с А4 в последно време и с Г1 въпреки че тоя учредителен акт мога да го внеса някой ден и с отчетите, така де само едни 50 лв да платя.
Но и само А4 да подадете няма проблем пак ще ви регистрират.

При промяна на обстоятелства ВИНАГИ се подава АКТУАЛЕН учредителен акт. Той е изискуем документ, който се подава със заявление А4, ведно с необходимите документи.

Никакво Г1 не се подава.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Юли 2009, 23:07

Подава се колега с оглед да бъде обявен учредителния акт с промените .
donna
Старши потребител

Мнениеот hidden » 16 Юли 2009, 23:09

Подава се Г1.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот majaa » 16 Юли 2009, 23:17

последно има ли Г1 или няма? или трябва по скоро да се зададе въпроса за какво служи това Г1?
majaa
Младши потребител

Мнениеот donna » 16 Юли 2009, 23:19

Как за какво за 50 лв ДТ!
За колегата по-горе и да не подадете Г1 ще имате вписване ,но се пита тъй като актуалния учредителен акт подлежи да се обяви така да се каже ,ако не се направи в срок ще платите ли прословутата глоба от 500лв :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 16 Юли 2009, 23:31

Не се подава Г1...
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 16 Юли 2009, 23:48

Четете си наредбата колеги.

Раздел V.
Заявление за вписване на обстоятелства относно дружество с ограничена отговорност
......
(3) При промяна на обстоятелствата по група "Основни обстоятелства" към заявлението се прилагат:

1. решението на общото събрание за промяна на обстоятелствата;

2. преписът от дружествения договор, съответно учредителният акт, съдържащ промяната, заверен от органа, представляващ дружеството;

т.е. АКТУАЛНИЯ УЧРЕДИТЕЛЕН АКТ С ПРОМЕНИТЕ СЕ ПОДАВА ЗАЕДНО СЪС ЗАЯВЛЕНИЕ А4, ведно с останалите необходими документи, а не със заявление Г1.

Изображение
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот donna » 17 Юли 2009, 00:00

Търговски закон

Вписване
Чл. 119. (1) За вписване на дружеството в търговския регистър е необходимо:

1. да се представи дружественият договор;

2. да е назначен управител или управители на дружеството;

3. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) всеки съдружник да е изплатил поне 1/3 от дела си, но не по-малко от 10 лева;

4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 2008 г.) да е внесен най-малко 35 на сто от капитала.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) В регистъра се вписват данните по точки 1, 2, 3, 4 (само размерът на капитала) и точка 6 на чл. 115 , които се обявяват.

О т тук след като има промени и се налага да се представи нов актуален учредителен акт ,той следва и да се обяви от тук и Г1!
Последна промяна donna на 17 Юли 2009, 00:14, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 17 Юли 2009, 00:10

ЗТР

Заявление
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване се извършват въз основа на заявление по образец.
(2) Заявлението съдържа:
3. подлежащото на вписване обстоятелство/А4/, вписването, чието заличаване се иска, или подлежащия на обявяване акт/Г1/
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Юли 2009, 00:14

Без да съм спец в регистърното, но Деки не мога да се съглася с теб.
Имаме промяна в обстоятелство- заявление А4, но това обстоятелство често влече промяна в ДД или УА- а същият този акт се заявява за вписване с Г1.
Въпреки текста от Наредбата, мисля ТЗ и ЗТР не си противоречат в това отношение. А Наредбицата изостава в това надбягване.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 17 Юли 2009, 00:20

Наредбата е подзаконов нормативен акт ,все пак ТЗ и ЗТР са си казали думата ,вие ще го впишете ,няма да е обявено и няма да се учудя ,ако някой ден завалят АУАН и след това НП и ей ти парички в бюджета :oops: хитро няма що!
donna
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Юли 2009, 09:36

Каквото искате правете. Това са си ваши тълкувания.

Ако сте толкова смели направете промяна на основни обстоятелства по партидата на търговеца без да подавате актуален учред. акт/устав, др. договор/ ведно с А4.

Не ви знам как си правите протоколите от ОС/ЕСК/, но аз пиша кои членове се променят от договора и каква редакция придобиват. После в самия договор пиша при членовете датите на тяхната промяна и номера на протокола, с който е променен.

Правил съм тази процедура над 30 пъти и съм нямал никакъв проблем. След промените, по партидата на търговеца слагат НОВИЯ договор. Явно и ДЛР мислят като мен.
По вашата логика, която е странна, с А4 трябва да подам само протокола от ОС/ЕКС и след това отделно да подавам Г1 с договора... честно не вдявам каква е логиката, при положение, че договора е НЕОБХОДИМ акт, за вписване на промени по основни обстоятелства...

Вие си знаете...
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Юли 2009, 11:24

donna написа:Търговски закон

Вписване
Чл. 119. (1) За вписване на дружеството в търговския регистър е необходимо:

1. да се представи дружественият договор;

2. да е назначен управител или управители на дружеството;

3. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) всеки съдружник да е изплатил поне 1/3 от дела си, но не по-малко от 10 лева;

4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 2008 г.) да е внесен най-малко 35 на сто от капитала.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) В регистъра се вписват данните по точки 1, 2, 3, 4 (само размерът на капитала) и точка 6 на чл. 115 , които се обявяват.

О т тук след като има промени и се налага да се представи нов актуален учредителен акт ,той следва и да се обяви от тук и Г1!

Би следвало , ако нямаше конкретна разпоредба в ТЗ , която урежда материята: Чл. 119. ал.4 ТЗ: При изменение или допълнение на дружествения договор в търговския регистър се представя препис от него, който съдържа всички изменения и допълнения, заверен от органа, представляващ дружеството.
Оттук според мен следва , че при промяна не се обявява актуалният ДД , а само се предосставя заверен препис с А4 в ТР.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Юли 2009, 11:28

Деки, мисля колегите да имат друга идея - евентуално към А4 да се подава и Г1 с такса. През януари 2008 г. и аз така направих веднъж, като после заформих спор с една колежка трябва ли Г1 аджеба барабар със заявлението за промените или не... Като аз твърдях, че трябва, а тя - не. След това в рздела "новини" в сайта на ТР излезоха едни "некои съображения" - ще ги намерите в новините от пролетта на 2008 г., под името "особености... и т.н.". Точно там се обясняваше, че А4 с Г1 се подава само при пререгистрация, а при всякакви първоначални вписвания и промени е нужно само А4, А5 и т.н., с прилагане към А-то на актуалния ДД, устав и прочие.
Разбирам логиката на това схващане - не можеш да твърдиш, че таксата за промени примерно е 30 лв., при което да прибереш и още 50 за Г1. Ми тогава да си напишат, че таксата е 80 лв! И тъй, съобразявяйки се с тия указания, престанах да пускам Г1. И познайте - нито един отказ досега за такова нещо! Това включва и няколко познати колеги, които променят устав на АД например и си бичат само с А5 - нема грижа просто! :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Юли 2009, 11:32

И аз никога не съм пускал променения ДД с Г1 , досега съм нямал проблеми , като аргумените са ми били от текста на ТЗ , но междодругото действително и аз четох указанията на АП в раздел новини , та мисълта ми е , дори да грешим , за което категорично не съм съгласен , няма как да пуснеш на сайта указания , че не се прилага Г1 , пък после да пишеш АУАН за това! :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 17 Юли 2009, 11:38

Колеги ,аз по -горе съм написала ,че и само А4 да се пусне ще го впишат , проблема е следва ли да се обяви актуалния учредителен акт , според мен лично трябва и да си призная много съм съм притеснена да не би да получим един хубав АУАН и после НП , все пак наредба е.
Другият въпрос е свързан с таксата....
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Търговско право