начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Основание за искова молба

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Основание за искова молба

Мнениеот svenkel » 29 Апр 2011, 16:21

Моля, насочете ме за основанието на исковата молба в следния казус:

Имам продаден фораж (и фактура за това) на стойност над 11 хил. лева и продадени прасета на стойност над 19 хил.лева и издадени на ответника за това фактури - за фуража и за животните... ,но плащане така и не настъпи, има забава (минаха 30 дена) Последва нотариална покана, не се яви ответника ( и 2-те страни са ЮЛ) и искам да напиша искова молба, но на основание чл. 318 исл. от ТЗ или по чл. 79 от ЗЗД ... не мога да преценя и стойността на искът 30 хил лева ли трябва да е или за всяко отделно отделен иск( възможно е) но така се сменя подсъдността...?

Благодаря предварително!
svenkel
Младши потребител

Re: Основание за искова молба

Мнениеот Гост. » 29 Апр 2011, 16:34

:) обективно съединени са исковете... което реши дилемата с подсъдността.
Що се отнася до пр. основание, въпреки да се сочи от съда с оглед фактическите твърдения обективирани в ИМ, е въпрос на знания придобити след 6г. обучение в уч. заведение, а в последствие- трупани до края на дните, които са ни отредени на този свят.

Ако сте колега- споделете го( аз имам резерви в евентуалното такова твърдение).
Ако ли не- приемам да сте любител на зимните спортове.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот svenkel » 29 Апр 2011, 16:58

още не стигнал и половината на 6-те години обучение колега :) и за това може въпросът ми да е некоректно зададен, но отговорът ми е мн важен и за това моля за някакъв вариант!
Благодаря
svenkel
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Апр 2011, 19:45

svenkel написа: и 2-те страни са ЮЛ
:arrow: ерго? чл. 286 ТЗ :arrow: бих посочила следното: чл.79, ал.1 от ЗЗД, във вр. с чл.327 от ТЗ, вр. с чл.318
за акцесорното :arrow: чл.86, ал.1 вр. с чл.294 от ТЗ( представете си лихвени листи за двете главни задължения).

Защо ви е била НП ( струва над 60лв.), след като имате издаден счетоводен документ? Ако е за акцесорното задължение - чл. 327, ал.1 ТЗ. Прегледайте и ЗСч ( информативно, за да сте готов при евентуално производство по реда на чл. 193 ГПК))
плащане така и не настъпи, има забава (минаха 30 дена)

Разбирам, че имате и писмен договор във връзка с отношението между страните-прегледайте отново ГПК( делото е подсъдно на РС по правилата за определяне на родова подсъдност), направете си своевременно доказателствените искания( най-малко поне СИЕ), приложете заверени преписи от писмените доказателства, относно твърденията ви обективирани в ИМ, и успех.

п.п. Не знам как ще възприемете следващите ми думи, но все пак- ако имате на разположение близък колега, който да ви подпомага неформално по това дело- не отказвайте. Интереса не е малък( относително), а малките камъчета ( в съдопроизводството винаги ги има) обръщат всякакви коли, та ако ще се пързаляте по леда, то си подсигурете опора.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 29 Апр 2011, 21:13

"Когато един адвокат се защитава сам в процес, в който самият той е страна, то той има за клиент глупак."
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот law_master » 01 Май 2011, 11:50

svenkel написа:Моля, насочете ме за основанието на исковата молба в следния казус:

Имам продаден фораж (и фактура за това) на стойност над 11 хил. лева и продадени прасета на стойност над 19 хил.лева и издадени на ответника за това фактури - за фуража и за животните... ,но плащане така и не настъпи, има забава (минаха 30 дена) Последва нотариална покана, не се яви ответника ( и 2-те страни са ЮЛ) и искам да напиша искова молба, но на основание чл. 318 исл. от ТЗ или по чл. 79 от ЗЗД ... не мога да преценя и стойността на искът 30 хил лева ли трябва да е или за всяко отделно отделен иск( възможно е) но така се сменя подсъдността...?

Благодаря предварително!

Въпреки, че Poli Ви е дала правилната правна квалификация, все пак щом не сте много наясно е по добре да не сочите правната квалификация. Достатъчно е в петитума да посочите какво искате от съда и да предоставите на него той да подведе фактите под правната норма. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Търговско право