начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

уговряне на кворум

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уговряне на кворум

Мнениеот mladadvokat » 23 Май 2011, 12:47

Акционери искат изменение на устава на дружеството по отношениена кворумът
в чл 227, ал 3 от ТЗ е записано, че при липса на кворум може да насрочи ново ОСА не по-рано от 14 дни и то е законно независимо от представения в него капитал. Целта им е решенията да се вземат с пълно единодушие. Според мен тази норма е императивна. Ако се промени устава както те искат, че
че при липса на кворум може да насрочи ново ОСА не по-рано от 14 дни и то е законно, само ако на него е представен 100% от капитала. Така може някои решения никога де не се вземат. Допустимо ли е това?
mladadvokat
Младши потребител

Re: уговряне на кворум

Мнениеот mi_lena » 24 Май 2011, 19:40

Не мисля, че нормата е императивна.
Според мен е допустимо изключването на възможността за т.нар. "спадащ кворум".
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот nannyogg » 25 Май 2011, 13:28

Аз не мисля, че е допустимо дерогирането на чл. 227, ал. 3 ТЗ. Но пък мисля, че на акционерите във Вашия случай изобщо не е и необходима промяна на устава в тази насока, достатъчно е да предвидят мнозинство от записания капитал за вземане на съответни решения /което явно целят/ с аргумент от чл. 230 ТЗ и да постигнат на практика това, което искат - да обезсмислят провеждането на ОС/А/ при условията на "спадащ кворум". Чл. 227, ал. 3 касае законността на проведеното ОС/А/, но според мен по никакъв начин не влияе върху възможността да се предвиди в устава мнозинство от 100 % /или колкото си преценят/ от записания капитал за вземане на определени решения - така е съвсем възможна хипотеза на редовно и законно свикано ОС/А/ - при условия на "спадащ кворум", което практически няма да може законно да вземе определени решения /ако липсва предвиденото от устава мнозинство от записания капитал/.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот mladadvokat » 25 Май 2011, 13:43

Благодаря за отговорите!

решение 117/11.03.2005 по гр. дело 494 е точно в тази насока. Събранието ще бъде закнно по отношение на представения капитал, но остава и решението да е взето съгласно предвиденото в устава например - с единодушие от гласовете на всички акции.

благодаря!
mladadvokat
Младши потребител

Мнениеот mladadvokat » 25 Май 2011, 13:55

към nannyogg

Според Вас допустимо ли е в едно ОС което извънредно, да се включат в дневния ред въпроси от редовно събрание във връзка с ГФО и това ще измени ли вида на свиканото събрание?

Предварително благодаря
mladadvokat
Младши потребител

Мнениеот nannyogg » 25 Май 2011, 15:00

mladadvokat написа:към nannyogg

Според Вас допустимо ли е в едно ОС което извънредно, да се включат в дневния ред въпроси от редовно събрание във връзка с ГФО и това ще измени ли вида на свиканото събрание?

Предварително благодаря

Нямам възможност да погледна практика в момента /иначе благодаря за решението, което сте посочил/а, разбирам, че е в насока моите мисли, ще го гледам по-късно/, а и честно казано не знам защо мен питате, ама ако се излагам, нека е публично, иначе каква излагация ще е то :)

Ще почна така - понеже все още съм адвокат, не знам кой ще ми чете поканата, като я обявявам и т.н., щях да обърна нещата - да "кръстя" събранието редовно /както изисква чл. 251 ТЗ/, като формулирам в дневния ред и въпросите /с проекто-решенията и т.н./ от т.нар. "извънредно" събрание. Уточнявам обаче, че не знам какво налага във Вашия случай свикване на извънредно ОС/А/.
А ако само трябва да си разсъждавам - това деление редовно/извънредно за мен е малко условно. Истина е, че чл. 251 ТЗ, примерно, говори за редовно ОС/А/, а имаме изискване в немисеровикойчлен на ТЗ за съдържанието на поканата и там има посочване - вид на събранието. Но пък ако са спазени всички изисквания относно свикване на едно такова събрание - покана с дневен ред с ясно и точно формулирани въпроси и проекти на решения, обявена по надлежния ред, с посочване на място, дата, час и т.н., документите да са на разположение на акционерите - ясно указано къде, как и т.н., да са спазени изискванията на чл. 251 и предходните /както и следващите/ и кръстим събранието "извънредно", вместо "редовно" не ми се струва, че ще е някакъв невероятен порок, който да обуслови после уважаване на искове по чл. 74 ТЗ - най-вече там са обичайно опасенията, понеже кое точно право на акционерите ще е нарушено. Пък от друга страна като да не е толкова важно как ще го кръстим, а какво е съдържанието.
Но не ми се доверявайте много на мислите, може онова "редовно" на чл. 251 да трябва да е точно редовно, а не както аз мисля. И поначало АД-та изискват повишено внимание и много, много четене.
п.п. mi_lena е в пъти по-компетентна от мен, поради множество причини, тук безусловно ми вярвайте.
Успех! :)
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот mladadvokat » 25 Май 2011, 15:19

Уточнявам, това което налага свикването на извънредно събрание е процедура по вливане, която изисква ОСА да вземе решенея по много въпроси във връзка с това. Счетоводителката на дружеството поиска във връзла с чл. 40 от ЗС да включа в дневния ред, поканите и т.н., и приемане на гфо и т.н. Притесненията ми не са относно това че ще може да се атакува по чл. 74 ТЗ, а от длъжностните лица по регистрацията.
mladadvokat
Младши потребител

Мнениеот nannyogg » 25 Май 2011, 15:40

mladadvokat написа:Уточнявам, това което налага свикването на извънредно събрание е процедура по вливане, която изисква ОСА да вземе решенея по много въпроси във връзка с това. Счетоводителката на дружеството поиска във връзла с чл. 40 от ЗС да включа в дневния ред, поканите и т.н., и приемане на гфо и т.н. Притесненията ми не са относно това че ще може да се атакува по чл. 74 ТЗ, а от длъжностните лица по регистрацията.

Никакви еквилибристики не бих си позволила, отчетът за 2010 г. трябва да се приеме преди преобразуването - имате задължение за предоставяне на информация и още един куп разпоредби, които изискват ГФО преди преобразуването.
Аватар
nannyogg
Младши потребител

Мнениеот mladadvokat » 25 Май 2011, 15:44

да разделих ги на две събрания! Благодаря!
mladadvokat
Младши потребител

Назад към Търговско право