начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

"Весели" моменти от проекти за закони

Дискусии и предложения по проекти за закони

"Весели" моменти от проекти за закони

Мнениеот lexy21 » 27 Мар 2012, 14:20

След като се посмях/поплаках/ със ЗИД на ЗТР, публикуван в броя на ДВ от днес, реших да пусна тази тема, за да може всеки, на който му попадне "весел" момент в проект, да го сподели, да се посмеем или поплачем заедно.
Започвам аз с проекта за Наказателен кодекс /публикуван на сайта на МП/:
(4) Когато определеното наказание е пробация, съдът може да постанови безвъзмезден труд само със съгласие на дееца.

Въпросът ми е как процедира Съдът:
1. Преди да се оттегли на тайно съвещание запитва подсъдимият за протокола "Ако бъдете признат за виновен и Съдът Ви определи наказание пробация, съгласен ли сте да постанови безвъзмезден труд?"
2. Съдът кани подсъдимия да присъства на тайното съвещание;
3. Съдът чете "ВИНОВЕН", прекъсва, запитва за протокола или предоставя бланка на декларация за съгласие/несъгласие на подсъдимия да бъде евентуално постановен принудителен труд при евентуално определянае на наказание пробация;
4. Друг отговор....
Аватар
lexy21
Активен потребител

Re: "Весели" моменти от проекти за закони

Мнениеот Melly » 27 Мар 2012, 14:43

Лекси, не мога да измисля текст по т.4 такъв, та да е в синхрон със законодателната мисъл.... Явно не ме бива за нормотворец при схемата "човекът АЗ".
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Мар 2012, 16:32

:roll: за протокола- друго " ако бъда признат за виновен / не, че съм!/ и определите наказание по чл. 42а, то моля да не ми давате и бонуса "безвъзмезден труд" / абе, за протокола, моите наблюдения сочат, че точно това наказание има тясна връзка с превенцията :lol: , ама коя съм аз/.

А, иначе- направо ви завиждам, че все още имате сила за усмивка. :( Цялата работа все повече заприлича на онези години, когато се събуждаш и не знаеш каква ще е днешната цена на хранителните продукти / помните, ако не помните е добре, ставаш сутрин и хляба е примерно 20ст, а до вечерта е станал 1лв./.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 27 Мар 2012, 16:47

Най-добре всеки осъден сам да си избира наказание. Ако е гладен и бездомен - лишаване от свобода; ако е богат или обратното, безимотен на хартия - глоба; ако обича да се среща с хора - пробация, изразяваща се в задължителните мерки. И така нататък.
Гъвкавост и взаимно съгласие му е майката. :wink:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 27 Мар 2012, 17:12

Поли, усмихвай се, бре, винаги може да е по-лошо... Ето, ще дам пример по отношение на днес публикувания ЗИД на ЗТР, линк към който ти самата си качила. ПЗР предизвикаха юридически оргазъм в мен :lol:
Та, в проектчето за ЗИД, редакцията на ПЗР е била още-по весела, глей ся какъв бонус е имало:
§ 7. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник”, с изключение на § 1, т. 1, която влиза в сила от 1 януари 2012 г. и § 1, т. 2, която влиза в сила от 1 юни 2012 г.

П.П. Портокалче, и аз съм за избор на присъда! :lol: Пък и за съгласие за изтърпяването на наказанието :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Мар 2012, 17:43

Офффф, и аз съм за избор на наказание, какви са тия ефективни наказания" лишаване от свобода" значи, хората искат пробация. Искат да се подписват, искат да се трудят безвъзмездно, а тия " лошите" ги тикат в Затвора... :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 04 Апр 2012, 15:17

Из проекта за ЗИД на ЗОДОВ, източник - официалният сайт на МП:

§ 3. Създава се чл. 2а :
„Чл. 2а. (1) Държавата отговаря за вреди, причинени на граждани и на юридически лица от нарушение на правото на справедлив съдебен процес в разумен срок, когато орган на досъдебното производство, прокуратурата или съдът по граждански, наказателни или административни дела не е извършил своевременно в установените срокове процесуално действие или извършването му е довело до неоправдано забавяне на производството.
(2) Исковете по ал. 1 се подават в едномесечен срок от извършване на нарушението и се разглеждат по реда на Гражданския процесуален кодекс, като съдът взема предвид правната и фактическа сложност на делото, поведението на жалбоподателя, на неговия процесуален или законен представител, на страните и компетентните органи, както и характера на правния интерес по делото”.

Много ме развълнува срокът за подаване на иска, моментът от който започва да тече и предпоставките :lol: Иначе - евала, че в ал. 2 са преписали критериите, въз основа на които се прави преценка за разумността на срока, изведени в практиката на ЕСПЧ. В мотивите си пишат, че мноооооооу ни били осъждали за липса на ефективно вътрешноправно средство за защита на правото на справедлив процес в разумен срок, което си е вярно :lol: , само да бяха прочели и какво означава "ефективно". Че пак ще ни съдят :lol:
П.П. Сега расъждавам по въпроса за допустимостта на иск при нарушение, изразяващо се в извършване на процесуално действие, довело до неоправдано забавяне на производството.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 04 Апр 2012, 15:33

:lol: Язък, Лекси, пак ще трябва да използваме нетрадиционни методи за гадаене относно момента на извършване на нарушението, поведението на жалбоподателя и на неговия представител и др. предвидени предпоставки. Нямам думи относно това изменение. Как може да се определи моментът на забавяне на процесуалното действие, като няма фиксиран срок в закона изобщо и може да се иска удължаване неограничено във времето?Или да обобщим - ще има още много тъмнина в тунела и още дела в ЕСПЧ. :wink:
nk7702n
Старши потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти