Колеги, пускам нова тема, макар че въпросите, които ме вълнуват, имат връзка с темата в раздел "Имотни казуси" за дължимостта на митото при наследяване.
1. Възможно ли е инвалид, внесъл автомобил, и ползвал съответната преференция /освобождаване от мито/, година и половина след покупката да продаде автомобила на трето лице - също инвалид, без да се дължи заплащане на митния сбор ? Евентуалният му купувач е от кръга на лицата по чл.4 от Постановление № 2. Трябва ли при една такава продажба да има предварително уведомяване /респ.разрешение/ от Агенция "Митници" ? Някой от Вас имал ли е подобен случай?
2.Вторият ми въпрос е свързан с решението, цитирано в другата тема /и по-точно с нещата, свързани с пълномощника/. Какво би станало, ако този пълномощник /който упражнява фактическата власт върху автомобила/ също е инвалид ? Правомерно ли ще бъде евентуално търсене на митния сбор от него /в случая на самото съдебно решение/ ?
Ще съм много благодарна, ако споделите разсъждения или опит !
- Дата и час: 24 Ное 2024, 05:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на автомобил от инвалид на инвалид
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продажба на автомобил от инвалид на инвалид
Никой ли не може да каже нищичко по въпроса ?!.....
- protekta
- Потребител
Колеги, отново напомням да тази тема.
Все някой от Вас, предполагам, се е занимавал с това...
Все някой от Вас, предполагам, се е занимавал с това...
- protekta
- Потребител
Колеги, правя още един опит да върна темата, тъй като досега никой от вас не прояви интерес.
Как тълкувате текста на чл.753, ал.1 от ППЗМ, и по точно текста "не могат да бъдат предмет на заемане, залагане, отдаване под наем или прехвърляне със или без заплащане за цели, различни от предвидените в съответните разпоредби."
Именно законовата норма предвижда освобождаването от мито на леки автомобили, предназначени за нуждите на инвалиди! Вярно е, че при поставения от мен случай няма нов внос, но пък е вярно и това, че купувачът е също инвалид /т.е. има правото на такава преференция/. Тогава една такава продажба не е ли с цел, предвидена от закона ?!!!!
И щом в случая, когато инвалидът почине в рамките на 3-годишния срок, и някой от наследниците му е също инвалид, митническата декларация може "да се преоформи" и инвалидът-наследник да ползва освобождаването от мито, не би ли следвало същото да може да стане и в горния случай?
Засега не съм намерила никаква съдебна практика по въпроса.
Ако някой има мнение по въпроса, моля да го сподели !
Как тълкувате текста на чл.753, ал.1 от ППЗМ, и по точно текста "не могат да бъдат предмет на заемане, залагане, отдаване под наем или прехвърляне със или без заплащане за цели, различни от предвидените в съответните разпоредби."
Именно законовата норма предвижда освобождаването от мито на леки автомобили, предназначени за нуждите на инвалиди! Вярно е, че при поставения от мен случай няма нов внос, но пък е вярно и това, че купувачът е също инвалид /т.е. има правото на такава преференция/. Тогава една такава продажба не е ли с цел, предвидена от закона ?!!!!
И щом в случая, когато инвалидът почине в рамките на 3-годишния срок, и някой от наследниците му е също инвалид, митническата декларация може "да се преоформи" и инвалидът-наследник да ползва освобождаването от мито, не би ли следвало същото да може да стане и в горния случай?
Засега не съм намерила никаква съдебна практика по въпроса.
Ако някой има мнение по въпроса, моля да го сподели !
- protekta
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|