Здравейте скъпи съфорумци! Поводът по който ви пиша е следният проблем:
От няколко месеца ни тормози теч, в резултат на който цялата стена е с мухъл. За да не ви тормозя с подробности на кратко ще обясня, че след десетки огледи от майстори установихме, че се дължи на грешка в самото изпълнение на ВиК инсталация на съседите. Апартамента го дават под наем и по този начин собствениците се крият от нас и не искат съответно да се разреши проблема. За съжеление в блока домсъветът е пред разпад (искат да наемем професионален домоуправител) и в момента няма към кого да се обърнем. Има ли законов начин да се разреши проблемът? Към кого да се обърна и къде да пиша? Много ви моля за помощ! Всички съвети, идеи, предложения и насоки ще бъдат от полза! Благодаря!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от ремонт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отказ от ремонт
Извинявам се, може да прозвучи малко грубо, но какво искате от домоуправителя. Има ли нанесени щети на ОЧ, проблема от общи тръби ли идва. Не за друго ама УС отговаря за ОЧ. Това, че комшията горе си има проблем и Ви тече на Вас си е чисто и просто от частен характер. (ако няма щети по ОЧ). И какво по-скоро искате от УС : да намери , издири собственика, да го накаже (евентуално по ПВР-ако имате такъв), да ви намери адвокат или ...
- pilmal
- Младши потребител
Бихте ли обяснили какво означават тези съкращения?
Относно домоуправителя, нищо повече не искам, освен да регистрира писменото оплакване, което ще му подам. Не знам дали това е правилно, споделям какво мисля за да ми кажете какво да правя.
Разбира се, че се сещам за адвоката, но все пак преди да се насоча към него няма ли по-прости неща? Писмено оплакване до районно, до община? Питам само
УС: управителен съвет
ОЧ:
ПВР:
Относно домоуправителя, нищо повече не искам, освен да регистрира писменото оплакване, което ще му подам. Не знам дали това е правилно, споделям какво мисля за да ми кажете какво да правя.
Разбира се, че се сещам за адвоката, но все пак преди да се насоча към него няма ли по-прости неща? Писмено оплакване до районно, до община? Питам само
УС: управителен съвет
ОЧ:
ПВР:
- koriandyr
- Нов потребител
ОЧ - общи части.
ПВР - првилник за вътрешния ред.
ПВР - првилник за вътрешния ред.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Какъв е точния адрес на този апартамент от който идва проблема, и сигурен ли сте че проблема идва точно от там, а не от другаде в блока?
- dobromirkd
- Потребител
koriandyr написа:Здравейте скъпи съфорумци! Поводът по който ви пиша е следният проблем:
От няколко месеца ни тормози теч, в резултат на който цялата стена е с мухъл. За да не ви тормозя с подробности на кратко ще обясня, че след десетки огледи от майстори установихме, че се дължи на грешка в самото изпълнение на ВиК инсталация на съседите. Апартамента го дават под наем и по този начин собствениците се крият от нас и не искат съответно да се разреши проблема. За съжеление в блока домсъветът е пред разпад (искат да наемем професионален домоуправител) и в момента няма към кого да се обърнем. Има ли законов начин да се разреши проблемът? Към кого да се обърна и къде да пиша? Много ви моля за помощ! Всички съвети, идеи, предложения и насоки ще бъдат от полза! Благодаря!
Задължения на собствениците, ползвателите и обитателите
ЗУЕС - Чл. 6. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) (1) Собствениците са длъжни да:
12. (изм. изцяло - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) осигуряват достъп в своя самостоятелен обект или в част от него за извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения и за проверка на състоянието на инсталациите и на конструктивните елементи на сградата;
14. обезщетят вредите, причинени на други обекти в сградата, когато те са резултат от отстраняване на повреди в своя самостоятелен обект или част от него;
ЗУЕС - Чл. 55. (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който наруши правилата за вътрешния ред в етажната собственост и създаде безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и/или ползватели и обитатели, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице.
ЗУЕС - Чл. 57. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от управителя и двама собственици и/или ползватели. Констативният протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата на извършеното нарушение.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) В случаите, когато се установяват нарушения, извършени от член на управителния съвет (управителя), протоколът се съставя от контролния съвет. Когато в етажната собственост няма избран контролен съвет, протоколът се съставя от контрольора и двама собственици и/или ползватели.
(3) Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на управителния съвет (управителя), нарушителя и общинската или районната администрация. След съставянето на протокола председателят на управителния съвет (управителят) незабавно го предоставя на общинската или районната администрация.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Актът за установяване на нарушението се съставя от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
(5) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Актовете за установяване на нарушението по чл. 56а се съставят от длъжностни лица от съответната областна администрация, определени от областния управител, а наказателните постановления се издават от областния управител или от оправомощено от него длъжностно лице.
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Това, че комшията горе си има проблем и Ви тече на Вас си е чисто и просто от частен характер. (ако няма щети по ОЧ).
А сигурни ли сте, че е чисто и просто от частен характер. Защото има и друго. Стените между отделните апартаменти, в случая циментовата плоча между горния и долния апартаменти е обща част /ОЧ/, както и много други неща. пилмал
А сигурни ли сте, че е чисто и просто от частен характер. Защото има и друго. Стените между отделните апартаменти, в случая циментовата плоча между горния и долния апартаменти е обща част /ОЧ/, както и много други неща. пилмал
- lakavitsa
- Потребител
lakavitsa написа:Това, че комшията горе си има проблем и Ви тече на Вас си е чисто и просто от частен характер. (ако няма щети по ОЧ).
Нищо лично lakavitsa, плочата в случая е обща част, но намокрянето й не нарушава конструкцията на бетона (самата ОЧ). Има само намокряне. в резултат на това намокряне идват проблемите на хората.
Да се оправят помежду си. Тук аз не мисля, че домоуправителя би трябвало да се занимава с този проблем. Може да направи опит да ги събере, даде координати и т.н.
- pilmal
- Младши потребител
Моето мнение на лаик е, че това намокряне не променя конструкцията на бетона, но го ерозира в определена степен, понякога до такава степен, че да го пробие. Недоброто слепване по краищата на плочата може би предизвиква в повечето случаи теча в посока към долния апартамент. Нали? Ако смея да попитам.
- lakavitsa
- Потребител
Въпроса започва да се измества от съществото си, затова спирам и няма да коментирам структуро-разрушаването и физикохимичните свойства на бетона.
За мен въпроса стои така:
събират си се комшиите и постигат консенсус по дадения проблем. Ако не могат да разрешат спора да действат чрез съда.
А то какво се получава- ако може някой друг да ми свърши работата ще е добре. Ем да, ама не! Преди всичко си човек, който е поел да се занимава с безкрайните глупости свързани с домоуправителството, не си падар и не си шматка да се занимаваш с прищявките на някой си. На мен лично идват и ми се оплакват, че някой пускал газове в асансьора. Ха!! И аз какво да направя, да му тикна тапа ли? Или да вися и да гледам и дишам след всеки който се качи. Той простака няма акъл в главата, и се е родил на осем години... какво трябва да очаквам.
За мен въпроса стои така:
събират си се комшиите и постигат консенсус по дадения проблем. Ако не могат да разрешат спора да действат чрез съда.
А то какво се получава- ако може някой друг да ми свърши работата ще е добре. Ем да, ама не! Преди всичко си човек, който е поел да се занимава с безкрайните глупости свързани с домоуправителството, не си падар и не си шматка да се занимаваш с прищявките на някой си. На мен лично идват и ми се оплакват, че някой пускал газове в асансьора. Ха!! И аз какво да направя, да му тикна тапа ли? Или да вися и да гледам и дишам след всеки който се качи. Той простака няма акъл в главата, и се е родил на осем години... какво трябва да очаквам.
- pilmal
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|