начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Мнениеот m7559 » 11 Апр 2023, 12:54

Здравейте, плащанията на такси в ЕС се извършват по една от следните възможности : на касите на ИзиПей , чрез ePay.bg , по банковата сметка на ЕС.
В брой в касата на ЕС за месеца понякога плащат такси от 2-3 апартамента от общо 111. От каса се извършват и 3-4 плащания за извършени услуги към ЕС . От тези факти е видно, че заетостта на касиера е изключително малка.
В УС са избрани трима съседи. Допустимо ли е, съгласно ЗУЕС на общо събрание за един от тях, включително и на Председателя, да се възложат задължения и на касиер.

Благодаря предварително за компетентния отговор !
m7559
Нов потребител

Re: Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Мнениеот hristev » 11 Апр 2023, 14:17

Отговора намираме в чл. 24, ал. 7 от ЗУЕС.

(7)Член на контролния съвет, контрольор или касиер може да бъде собственик или ползвател, който не е съпруг, член на домакинството, не е във фактическо съпружеско съжителство, в родствена връзка по права линия, по съребрена линия до втора степен и по сватовство до първа степен с останалите членове на контролния съвет, както и с членовете на управителния съвет или с управителя.

(10) За членове на контролния съвет (контрольор) или касиер могат да бъдат избирани и посочени от собственика лица, които живеят в сградата и са вписани в книгата на етажната собственост при спазване изискванията на ал. 7.

Какво означава "допустимо" ? Не знам. Със сигурност обаче не е законосъобразно касиерът да изпълнява функцията на управител или /член/председател на управителен съвет и/или член/председател на контролен съвет.

Интересно е, че според ЗУЕС е възможно едно лице да бъде контрольор и касиер едновременно. Разбира се - тълкувам разширително.

Благодаря предварително за компетентния отговор !

Ем, за нищо.
hristev
Потребител

Re: Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Мнениеот guest1 » 11 Апр 2023, 20:26

hristev написа:Какво означава "допустимо" ? Не знам. Със сигурност обаче не е законосъобразно касиерът да изпълнява функцията на управител или /член/председател на управителен съвет и/или член/председател на контролен съвет.

Интересно е, че според ЗУЕС е възможно едно лице да бъде контрольор и касиер едновременно. Разбира се - тълкувам разширително.

Аз също "не знам" (няма да тълкувам) - какво алозначава "допустимо".
Също така не знам и не разбирам - защо ке създават толкова измислени закони?
Факт е, че голяма част от Етажните Собственост нито са регистрирани, нито имат избрани управигел/управителен съвет. И на никой не му фука. Имат само касиер (временен или постоянен), който движи финансите. "Общи" събрания се правят без протоколи, без кворум според идеални части и прочие.
И няма недоволни!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Етажна собственост