начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Ограда около вътрешен двор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ограда около вътрешен двор

Мнениеот bastorr » 02 Сеп 2023, 17:50

Здравейте,

Наскоро придобихме жилище със "собствен" двор.

Начинът по който това е уредено е че във всеки един Нотариален Акт е включено съгласие с решение на инвеститора за разпределеното право на ползване на определените дворчета.

При препродажба НА задължава клаузата да се запази и бъдещи собственици също да бъдат информирани за това решение - всеки един обособен обект в УПИ-то е съгласен че описан по граници двор Z + тераса принадлежи към Апартамент №X и само същият има достъп до него

Изображение

Въпросите ми са следните:
- След като имам само аз право на достъп и останалите съседи са се съгласили с това ми право - мога ли да си заградя дворът с ниска дървена оградка - главната идея е да огранича кучето да не ходи по чуждите дворове, както и разни хора да не минават през двора? Предвид че е ограда в едно УПИ, което разделя част от това УПИ от друга част - казусът е малко странен - или тук трябва разрешение от етажната собственост?
- Мога ли да си посадя храсти/кашпи/дръвчета по свое усмотрение в този двор или това подлежи на решение от етажната собственост?
bastorr
Нов потребител

Re: Ограда около вътрешен двор

Мнениеот guest1 » 03 Сеп 2023, 10:01

Здравейте!
На всички въпроси отговорът е "ДА"!

С едно уточнение. В случая имате запазено право на ползване на тази част от имота, а правото на достъп - касае другите части, през които превинавате.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 05 Сеп 2023, 09:06

Не мога да споделя написаното в предишния пост. Някои биха твърдяли, че е грешно и нагледно материализира в себе си "Дънинг-Крюгер ефект" на един трол, но аз не бих. Просто казвам какво биха казали някои, но не и аз.

Във вашия казус не е налице "запазено право на ползване", а имаме разпределено реално ползване на съсобствена вещ - имотът, върху който е построена сградата. Това е тъй наречената на правен жаргон "делба на ползването на двора".

Макар да са сходни по звучене... "запазеното право на ползване" и "разпределеното реално ползване" НЕ СА ЕДНО И СЪЩО. Това са две съвършенно различни правни постановки - различни законови основания... различен ред, по който се създават.... абе... различни са.

Правно издържано е "делба на ползването" да се прави с договор, в който участват всички съсобственици на вещта. В практиката инвеститорите я извършват с първата продажба на самостоятелен обект в сграда. Тоест договорът за "делба на ползването" е инкорпориран в първия нотариален акт, с който се прехвърля собственост. Рядко се прави с друг договор, следващ първото прехвърляне. Рядко - ама се среща.

За жалост в практиката си съм виждал множество инвеститори, които поради слаби адвокати, незнание, незаинтересованост, глупост, алчност... и/или ред други причини - вкл. и алчни нотариуси, не извършват делбата на ползване "как си му е редът". Последица от това е, че правната сигурност на лицата, на които инвеститорът прехвърлят, не е гарантирана.

Начинът по който е договорено да се използва общата вещ, респективно отговорът на вашите въпроси, може да намерите нотариалния акт /или друг договор/ по силата на който е извършена "делба на ползването". Ако вътре не е упоменато, че имате право... еми - нямате право.

На практика обаче, не вярвам някой съсед /друг съсобственик на общата вещ/ да се противопостави на оградата и дърветата. Смисъл... шансът е малък.

Искам да Ви обърна внимание, че във вашия документ пише "изключително и безсрочно се разпределят на ап. 1". Имам леки съмнения, че е възможно разпределението на реалното ползване да не е направено "как си му е редът". Няма нищо страшно, може да греша. Нямам цялата картинка.

Може ли да снимате повече от нотариалния акт ? Иска ми се да видя повече от тази допълнителна облигационна клауза. Разбира се... цензурирайте си личните данни, адреса и прочие.

Интересно ми е дали е описано в нотариалния акт, че както Вие, така и всички други приобретатели са запознати и съгласни с извършеното разпределение на реалното ползване, съгласно (еди кой си договор или нотариален акт)? Може клаузата да е формулирана по друг начин, но смисълът й трябва да е този.
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 05 Сеп 2023, 18:05

hristev написа:Не мога да споделя написаното в предишния пост.

Единственото смислено нещо в целия пост! Споко - не задължително, всички да мислят еднакво.

Другото е спам, защото уж сте чел питането и дори го цитирате, а творите някакви хипотези.

Човекът е задал конкретни въпроси!
Последна промяна guest1 на 05 Сеп 2023, 22:02, променена общо 1 път

guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 05 Сеп 2023, 20:30

Неграмотният вече - кухолейков написа:
Единственото смисрето нещо в целия пост! Схоко - не задължително, всички да мислят еднакво.

Ще цитирам свой пост от друга тема:

"ЕИЙ! ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ ТОЯ АРОГАНТЕН ПАРАЗИТ БЕ КОЛЕГИ?!?
/Имам превдвид guest1 (Жоро кухолейков) /
Ма като нямаш хал хабер от право, какво правиш във всяка тема "
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот hristev » 06 Сеп 2023, 17:38

guest1 написа:Човекът е задал конкретни въпроси!

hristev написа:Начинът по който е договорено да се използва общата вещ, респективно отговорът на вашите въпроси, може да намерите в нотариалния акт /или друг договор/, по силата на който е извършена "делба на ползването". Ако в него не е упоменато, че имате право... еми - нямате право.

На практика обаче, не вярвам някой съсед /друг съсобственик на общата вещ/ да се противопостави на оградата и дърветата. Смисъл... шансът е малък.

Конкретен въпрос.... конкретен отговор. Воала.
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 06 Сеп 2023, 17:59

hristev написа:
guest1 написа:Човекът е задал конкретни въпроси!

hristev написа:Начинът по който е договорено да се използва общата вещ, респективно отговорът на вашите въпроси, може да намерите в нотариалния акт /или друг договор/, по силата на който е извършена "делба на ползването". Ако в него не е упоменато, че имате право... еми - нямате право.

Конкретен въпрос.... конкретен отговор. Воала.

Ок, тук има малко конкретика, но ... авторът си го е казал още в началото
bastorr написа:Начинът по който това е уредено е че във всеки един Нотариален Акт е включено съгласие с решение на инвеститора за разпределеното право на ползване на определените дворчета.
При препродажба НА задължава клаузата да се запази и бъдещи собственици също да бъдат информирани за това решение - всеки един обособен обект в УПИ-то е съгласен че описан по граници двор Z + тераса принадлежи към Апартамент №X и само същият има достъп до него

Конкретика трябваше по тези въпроси
bastorr написа:- След като имам само аз право на достъп и останалите съседи са се съгласили с това ми право - мога ли да си заградя дворът с ниска дървена оградка - главната идея е да огранича кучето да не ходи по чуждите дворове, както и разни хора да не минават през двора? Предвид че е ограда в едно УПИ, което разделя част от това УПИ от друга част - казусът е малко странен - или тук трябва разрешение от етажната собственост?
- Мога ли да си посадя храсти/кашпи/дръвчета по свое усмотрение в този двор или това подлежи на решение от етажната собственост?

Затова в началото отговорих
guest1 написа:На всички въпроси отговорът е "ДА"!

guest1
Активен потребител

Мнениеот propensity » 06 Сеп 2023, 21:31

guest1 написа:На всички въпроси отговорът е "ДА"!

Гошко, в остър дефицит на мозъчни клетчици си, за да разбереш същността на казуса, камо ли да дадеш полусмислено становище по въпроса.
propensity
Потребител

Назад към Етажна собственост