начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Фонд ремонт и такси за общи нужди.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фонд ремонт и такси за общи нужди.

Мнениеот dream1984 » 02 Окт 2013, 13:06

Имахме събрание наскоро в което решихме да се увеличат таксите са общи нужди с които да започнем лека полека да обновяваме и да правим ремонти по вход асансьори, боядисване на етажите и още други. Един от живущите обясни, че парите за общи нужди според закона не трябва да бъдат ползвани за ремонт и обновление а трябва да се направи отделен фонд. Тук обаче идва проблема че това е доста голяма хамалогия с отделен списък, отделни пари, отделни бележки и т.н.
Въпроса ми е: може ли да запишем в протокола от общото събрание, че общото събрание е решило да се увеличат таксите за общи нужди като парите да бъдат използвани за ремонтни дейности по блока и ако го направим по този начин това ще противоречи ли на закона по някакъв начин? Или иначе казано, може ли след година да доиде някой съсед и да каже защо използваш от тези пари за ремонтни дейности....Просто искаме протока да го направим така че да нямаме проблеми после...
dream1984
Младши потребител

Re: Фонд ремонт и такси за общи нужди.

Мнениеот pilmal » 03 Окт 2013, 11:04

Следва да направите отделна сметка за фонд Ремонт. Средствата в нея се набавят спрямо процента на ОЧ. Относно хамалогията, не е чак толкова голяма. По - добрия вариант е да си " вържете гащите". От значение има и с какъв процент е прието решението на ОС за тези разходи. Ако нямате необходимия кворум пак може да имате проблеми.
pilmal
Младши потребител

Мнениеот dikobraz » 03 Окт 2013, 12:00

Задължително отделна сметка в банка.
Мотивите ми са :
- От банковите извлечения винаги може да се проследи какво е внасяно и теглено.
Така се избягва и харчене на средства по нечие лично виждане. Там разходите определено се правят след решение на валидно ОС на Ет.С.
- Както и преди съм казвал, не съм съгласен с обясненията че "парите са у нас в чекмеджето".
Това си е безлихвено кредитиране на определени хора.
- Известно усложнение може да се появи ако Ет.С. има и приходи от наем.
Тогава според мен трябва да се знае колко от парите са от наеми и колко от вноски. Това с оглед разходите за ремонт да бъдат справедливо разпределени според площта.
dikobraz
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 03 Окт 2013, 21:36

Задължително отделна сметка в банка.
Мотивите ми са :
- От банковите извлечения винаги може да се проследи какво е внасяно и теглено.
Така се избягва и харчене на средства по нечие лично виждане. Там разходите определено се правят след решение на валидно ОС на Ет.С.
- Както и преди съм казвал, не съм съгласен с обясненията че "парите са у нас в чекмеджето".
Това си е безлихвено кредитиране на определени хора.
- Известно усложнение може да се появи ако Ет.С. има и приходи от наем.
Тогава според мен трябва да се знае колко от парите са от наеми и колко от вноски. Това с оглед разходите за ремонт да бъдат справедливо разпределени според площта.

това обособяване на отделен фонд "ремонти, обновяване ....." с отделна сметка може да се осъществи само в тези 36 града на страната, т.е. областните центрове и още няколко по-големи градове като казанлък, карлово, дупница и др., за които, скришом почти, в медиите се споменава за срещи с управители на ет. собственост, напоследък. Останалите пият по една поизстудена вода и гледат как сградите последователно необратимо се рушат. За отделна сметка в банка е повече от лудост. Поне в извън тази, посочена по-горе, бройка градове.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот dikobraz » 05 Окт 2013, 10:47

@Lakavitsa - Да чуем и Вашето мнение относно съхранение и управление на тези пари.
Само с отрицание на всяко предложение няма да се получи нищо.
dikobraz
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 05 Окт 2013, 12:21

@Lakavitsa - Да чуем и Вашето мнение относно съхранение и управление на тези пари.
Само с отрицание на всяко предложение няма да се получи нищо.

Не искам да бъда разбрана погрешно. И аз съм гвърдо за съхранение и управление на тези пари само по този начин. Иначе към тях се посяга съвсем произволно в случаите на небанковото им съхранение. И тогава се доказва, че я няма правосъдната система, за да докаже неправилно разходване - без решение на Общото събрание.
lakavitsa
Потребител

Назад към Етажна собственост