начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

Мнениеот stia21 » 04 Сеп 2017, 11:50

Здравейте,

Съсобственик съм на наследствен имот, заедно с роднините ми. Става въпрос за къща на два етажа със земята на село, в която живееха баба и дядо и починаха. Въпросната къща се намира в общ парцел със съседите (по-далечни роднини/брат на дядо ми), които имат също къща в общият парцел. Така ние-наследниците на нашата къща и съседите притежаваме идеални части от общият парцел, като всяка от двете страни си има Нот.акт за къщата.
В нашата къща, вторият етаж е строен в последствие( има самостоятелен вход )и чрез устна уговорка, леля ми навремето се отказва да участва в строителните дейности и новият етаж и изобщо не желае нищо от етажа, като дял. Искаме тя да има право само върху първият етаж и земята , но в момента по Нот.Аакт има право върху всичко и това не ни устройва. Тя е съгласна да отпадне правото и от вторият етаж.

Въпросът ми е:

Какви стъпки трябва да предприемем, за да отпадне наследството само на вторият етаж от "плещите" на леля ми, с оглед и на общия парцел ? От къде да тръгнем?

Приемам правни съвети или съвети на минали по пътя..

Благодаря
Последна промяна stia21 на 04 Сеп 2017, 12:11, променена общо 2 пъти
stia21
Нов потребител

Re: Делба на етажи на къща и едновременна делба на общ парце

Мнениеот leto15 » 04 Сеп 2017, 12:03

при адвокат
leto15
Младши потребител

Мнениеот stia21 » 04 Сеп 2017, 12:10

Е , това много ми помогна... :D Това си го знам. Адвокатът ще ми посочи най-дългия и скъп начин, това му е работата.
Аз преди адвоката, търся съвети.
Може би има някакъв по-лесен начин.., някой минал по този път с подобен случай няма ли?
stia21
Нов потребител

Re: Делба на етажи на къща и едновременно на общ парцел

Мнениеот boxko » 04 Сеп 2017, 13:13

Адвокатът ще ви предложи няколко варианта. Вие ще си изберете, ако искате и най-евтиния :D .
Във вашия случай наистина е най-добре да се обърнете към някой професионалист.
Консултациите не са чак толкова скъпи...
boxko
Потребител

Мнениеот borovinka » 04 Сеп 2017, 14:57

Всяка правно-художествена самодейност, направена заради скъперничество и ценене на евтинията, впоследствие излиза скъпо на поскъпилия се да потърси компетентен съвет от адвокат.

Случаят нито е толкова прост, нито толкова универсален, че да търсите "някой със сходен проблем", който да ви даде (на аванта) съвет със съмнителна достоверност и стойност.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот stia21 » 04 Сеп 2017, 15:18

Не става въпрос за скъперничество, а по-скоро за подготвеност преди същинското "захващане" с проблема, информираност и насока.
Коментари от сорта -"иди при адвокат" според мен са безмислени, понеже намирайки се в юридически форум аз практически вече нали уж съм сред такива.
Надявах се на някакви други отговори, но все пак благодаря на откликналите!
stia21
Нов потребител

Мнениеот stia21 » 04 Сеп 2017, 15:22

Моля темата да се изтрие, защото е безплодна!
stia21
Нов потребител

Мнениеот boxko » 04 Сеп 2017, 16:11

Съжалявам, че у вас остава горчивина, но на този етап няма как да Ви се даде правен отговор. Най- малкото темата не ви е добре изчерпана и развита. Данните, които давате за идеалните части и другите съседи, на пръв поглед са ирелевантни на поставената от Вас цел, която е да "разтоварите" леля Ви от наследство. Липсват датите на смъртта на наследодателите...
И вие, и ние ("адвокатите") си губим времето. Трийте темата. Наистина няма да даде плод върху безплодна почва.
boxko
Потребител

Мнениеот jhoro » 04 Сеп 2017, 16:40

stia21 написа:Моля темата да се изтрие, защото е безплодна!

Казаха ти „трии темата“ и ти веднага се врече! А помисли малко - пуснал си я само преди 5 часа, днес е работен ден... това е форум - не телефон 112, да получиш отговор на секундата!
В началния пост - половината написано е излишно. Важното е, че има имот (къщата), който е с нот.акт и е ясно и еднозначно дефинируем.
Това изявление на лелята е нищожно и без правни последствия. Най-малкото защото не е документирано. Освен това - приемането/отказа от наследство е принципен.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
Чл. 54. (1) Приемането и отказът, направени под условие, за срок или за част от наследството, са недействителни.

Така, че - искате или не - лелята има запазен дял, и то не само от къщата (и двата етажа), а и от цялото имущество на наследодателя (бабата и дядото).
jhoro
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 04 Сеп 2017, 17:00

stia21 написа:Е , това много ми помогна... :D Това си го знам. Адвокатът ще ми посочи най-дългия и скъп начин, това му е работата.
Аз преди адвоката, търся съвети.
Може би има някакъв по-лесен начин.., някой минал по този път с подобен случай няма ли?

Вие сама тръгвате с рогата напред и с предубеждението, че "адвокатът ще ви посочи (задължително) най-дългия и скъп път", допълвайки личните си вътрешни убеждения, че "това му била работата".

Уверявам ви, че има адвокати, които ценят времето и усилията си и далеч не биха ви предложили най-дългия и труден път, просто защото той ще затрудни и забави и самите тях. Но с тази предубеденост към адвокатите, няма какво да ви кажа, което да ви се хареса и да последвате съвета ми.

Отново подчертавам, че художествена самодейност в случая ще бъде крайно вредна, но ако много държите, не се обръщайте към адвокат. Може да попитате в бакалията или в железарията, както и във форума на "Фолксваген" - там от всичко разбират и със сигурност ще ви упътят правилно.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Етажна собственост