начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Признато право

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Признато право

Мнениеот advokato » 05 Фев 2021, 11:02

В нотариалния акт е записано (цитирам дословно) , че съм собственик на недвижим имот, който се състои от сграда и признато право на строеж в парцел върху държавна земя (55г-ЗПИНМ/67), сега вече станала общинска. Стойността на имота е дадена като обща сума от сградата и правото.( Излиза, че правото ми е имот, нали ?)

Първи въпрос: Защо пък е признато ? (дали няма връзка, че сме влезли със собствена земя, дадена за отчуждаване с цел строеж ?)

В нотариалния акт има уникален текст (цитирам дословно), който твърди, че съм собственик на признато право на строеж, което се равнява на 1/12 идеални части от дворно място, цялото с квадратурата на парцела. (Заб.моя: не съм собственик на 1/12 идеални части от право на строеж в парцела, а съм собственик на право равно на 1/12 идеални части от дворното място на парцела)

Втори въпрос: Може ли да се намери в България юрист, който както в една европейска, правова държава, ще зачете написаното, че "черно на бяло" , без противоречие със ЗС, съм собственик на недвижим имот от сграда и 1/12 от двор. Който недвижим имот е нововъзникнал върху земя с друг собственик- общината.
Или ще клиширано по социалистически, ще замънка, че видите ли това е нищожно и ограничено право, а още по глупаво и нищожно е, че е и "признато" (колко смешна дума).

Аз знам, че вещното право на строеж е ограничено право и не може да се трансформира като право на собственост. Само, че тук то не се трансформира в право на собственост, а остава да съществува паралелно с построения, нововъзникнал недвижим имот, който имот обаче е равен на постройка и двор, според нотариалния акт, (като, повтарям се, земята отдолу не ми пречи на кого е собственост).

Мисля си, че щом е "черно на бяло" би трябвало да се приеме за достоверно, защото нотариалния акт е законово удостоверение. Ще дам една аналогия, за размисъл: Съдията в един мач, може да отсъди нарушение, което не е извършено, но понеже, задължително трябва да спазваме правилата, решението му става валидно. (може да има оплакване но това е друг въпрос)
Мисля си , че правилата трябва да се спазват, нищо че сме в България.
В този смисъл не търся юридическо тълкуване , защото документа е факт, какво да му тълкуваме?
Търся нотариална констатация !
advokato
Нов потребител

Re: Признато право

Мнениеот propensity » 05 Фев 2021, 17:01

advokato написа:Търся нотариална констатация !

Леееко сте пообъркали мястото и начина.
propensity
Потребител

Мнениеот jhoro » 05 Фев 2021, 19:54

advokato написа:...

Здравейте!
Има един доста стар, но действащ още „Закон за уреждане правата на лицата, които са заели или получили държавни дворни места“ (Обн. ДВ. бр.90 от 9 Ноември 1956 г.) и Правилник към него (Обн. ДВ. бр.61 от 30 Юли 1957 г.).
Прочете ги - може да намерите търсения отговор.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот todorst » 09 Фев 2021, 21:51

Какво би станало ако общината реши ,че тези 1/12 са собственост на общината и ги прехвърли със Заповед на друго лице. Индивидуален административен акт..Създават се конкуриращи се права. Какво става с твоя Нот.акт.Ако имаш претенции- те насочват към съда - общия ред.
Така че не дърпай за опашката. Тълкувай си своя Нот.акт максимално изгодно за теб. Нека друг да ти противоречи. !
todorst
Потребител

Мнениеот advokato » 10 Фев 2021, 16:55

Научих, че не може да се дава право върху право !
advokato
Нов потребител

Мнениеот todorst » 10 Фев 2021, 20:43

Това пък откъде го научи- Закон, чл. , параграф, и що ли. Веднъж дадено право може да бъде ОТНЕТО, КОРИГИРАНО или ПОТВЪРДЕНО. Ако това е извършено с изменение на текстове от Закон, важат новите правила.
Опитай се да защитиш правото си по съдебен път- това ще е крайното решение. Другото е тълкуване между роднини !
todorst
Потребител

Мнениеот advokato » 25 Фев 2021, 13:13

В случая правото е записано като собственост заедно с имота в нотариален акт и по чл.55 е без давност, вечно и е наследяемо . Това как може да се отнема, по какви закони? Може би имате пред вид сегашните права на строеж : отстъпено, учредено или закупено; тук е признато, заради дадена за отчуждаване с цел строеж на собствена земя 1967( тогава не са се разрешавали друг вид строежи).
advokato
Нов потребител

Назад към Етажна собственост