Здравейте! Собственик съм на апартамент на 1 етаж с остъклена тераса с винкел (от едно време). Предните собственици са засадили лоза, която са оформили като асма по метално ге-образно скеле, закрепено в горната част за горната част на винкела на остъклената тераса. Съседите на втория и третия етаж са си отправили по една пръчка нагоре и те берат и ядат от нея. Като купихме жилището съседа от 3 етаж ме помоли да не махам асмата, понеже давала много грозде и била хубав сорт. От тогава минаха няколко години, в които листната маса на асмата постоянно ми опира в остъклената тераса и не мога да си видя стъклата чисти. Друг основен проблем е, че слънчевата светлина ми е ограничена.
От около половин година имам проблем със съседката отгоре, която до корена на лозата е засадила пълзящо увивно растение с голяма листна маса, което е вързала със сезал да ге-образното скеле и го е насочила към втория етаж. Растението в момента е на около 1 метър над земята.
Многократно сме пробвали да говорим с нея и да и обясним, че това растение съвсем ще скрие слънчевата светлина на двете ни южни стаи и ще трябва да стоим денонощно на вътрешно осветление, но на нея не и пука. Преди два дни майка ми му е счупила върховете да не става по-високо. Съседката я видяла, развикала се, започнала да я обижда, снимала я е и казала, че ще я съди, след която я заляла с кофа с вода.
Искаме да махнем асмата и скелето. Имам ли право без да искам разрешение от някого или трябва да се обърна към някоя институция? Какво мога да предприема срещу поведението на съседката и имали основание да съди майка ми?
Извинявайте за дългата публикация! Предварително благодаря!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 18:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем със съседка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем със съседка
Погледни дали има камери, в чиито обсег е лозата.
Ако няма, режи смело, но в тъмната част от денонощието, когато няма да те види никой.
После я остави да си изсъхне на спокойствие, без да я махаш, като редовно поливаш корените с нафта на всеки 10 дена по литър.
Стига толкова съвети, че ще се превърнем в агро форум
Ако няма, режи смело, но в тъмната част от денонощието, когато няма да те види никой.
После я остави да си изсъхне на спокойствие, без да я махаш, като редовно поливаш корените с нафта на всеки 10 дена по литър.
Стига толкова съвети, че ще се превърнем в агро форум
- atanasov_law
- Младши потребител
Здравейте!
От юридическа гледна точка - става дума за общите части на ЕС. Въпросните подобрения (насаждения) са допустими само при съгласие от всички съсобственици.
От „аграрния форум“ - всяка асма си има стебло, по което няма листа. Щом
просто махнете тези листа и разклонения, без да увреждате стеблото. Така съседът отгоре ще си получава гроздове, а на вас няма да ви е тъмно.
Колкото до нервната съседка - обяснете ѝ, че такова поведението е между самоуправство и хулиганство. Ако не се усмири - говорете с районния инспектор. Да съди (съвременен фолклор) може само съд - заинтересованите страни само входират иск.
От юридическа гледна точка - става дума за общите части на ЕС. Въпросните подобрения (насаждения) са допустими само при съгласие от всички съсобственици.
От „аграрния форум“ - всяка асма си има стебло, по което няма листа. Щом
dats1 написа:... листната маса на асмата постоянно ми опира в остъклената тераса и не мога да си видя стъклата чисти. Друг основен проблем е, че слънчевата светлина ми е ограничена.
просто махнете тези листа и разклонения, без да увреждате стеблото. Така съседът отгоре ще си получава гроздове, а на вас няма да ви е тъмно.
Колкото до нервната съседка - обяснете ѝ, че такова поведението е между самоуправство и хулиганство. Ако не се усмири - говорете с районния инспектор. Да съди (съвременен фолклор) може само съд - заинтересованите страни само входират иск.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
dats1 написа:Искаме да махнем асмата и скелето.
За съжаление, понякога с простаци проблемът се решава само по просташки; 200-300мл нафта в корените на лозата и дотам.
- propensity
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|