начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Купуване на апартамент без складово помещение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Купуване на апартамент без складово помещение

Мнениеот anserk » 21 Юни 2010, 23:33

andrianivanov написа:През периода март и април се продава др с моята квадратура на цена 26 000 с мазе?

Всяко жилище задължително (по закон) върви със складово помещение - мазе или таван (може и двете). Така че си вземи запазеното мазе, без да доплащаш!
Това, че броя на мазетата не отговаря на апартаментите, означава че някои от тях са (про)дадени на магазините за складове (предполагам).
Иди извий врата на брокера, защото явно на теб се пада да му покажеш кой е майстора :mrgreen:
И ако се не лъжа, май си още с ПД (нямаш НА). Така ли е?
anserk
Активен потребител

Мнениеот andrianivanov » 21 Юни 2010, 23:43

Не стоят така нещата реално наистина мазетата са 7 нали в кооперацията живея, а апартаментите са 12 - но все още е ми е оправен нотариалния акт и не знам какво би могло да пише в него след време Към момента са ми обяснили че ако искам мазе трябва да доплатя 500 лв Сега научавам че е безплатно Понеже строителя дава апартаментите до гибскартон ел инсталация и тръби до тапа бях платил и 500 лв над цената от 25 000 за довършване на банята В моя случай утре да го навеста за да се разберем по въпроса Явно с брокери каквото е било било повече няма какво да се разправям с тях? Интересното е че за периода от 2 месца се е дигнала цената на гарсониерата с 1000 лв, като съседа не е доплащал на строителя за довършителни работи като мен и има НА
andrianivanov
Младши потребител

Мнениеот Melly » 21 Юни 2010, 23:53

Я се грабвай и заедно с адвокат :arrow: БЕГОМ при строителя!!!

Желая късмет!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 21 Юни 2010, 23:58

Няма нищо безплатно :roll: В постинга имах в предвид, че при договарянето за цената на апартамента, в нея е включено и складово помещение (без него не може). Наистина, както казва @Melly, то може да бъде и в апартамента. Но това ще прочетеш на плана на апртамента с печат и подпис на гл.архитект на Нова Загора (би трябвало поне да са ти го показали). Ако там намериш да пише склад -не ти трябва мазе. Но ако не пише - вземи си го запазеното!
А нотариуса ще пише в НА това, което прочете от одобрения проект за етажа на блокчето!
Ако не можеш да се ориентираш, потърси помощ :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот andrianivanov » 22 Юни 2010, 00:14

те понеже не са в апартаментите предполагам ще взема от тези долните защото същата гарсониера под мен е с подобно мазе Интересно е защо се правят такива договорки с тези помещения че и отделни цени, което не е правилно Благодаря за инфото
andrianivanov
Младши потребител

Мнениеот anserk » 22 Юни 2010, 00:37

И аз се усъмних, че в гарсионера може да има и складово помещение, но вече на какво ли не попадаме :roll:
Такива договорки с премълчаване се правят обикновено с хора като теб, които не ползват помощ при избор на имот. Предприемачите ги усещат :D
И не знам какви 500 лв. си платил за санитарния възел, като само тоалетната и мивката са толкова :idea: Ами батериите, плочките..., но ти си знаеш.
Дал си вече парите, затова внимавай при предоговарянето с предприемача.
Потърси помощ!
Лека нощ и успех!
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Юни 2010, 18:08

anserk написа:И аз се усъмних, че в гарсионера може да има и складово помещение, но вече на какво ли не попадаме :roll:
Такива договорки с премълчаване се правят обикновено с хора като теб, които не ползват помощ при избор на имот. Предприемачите ги усещат :D
И не знам какви 500 лв. си платил за санитарния възел, като само тоалетната и мивката са толкова :idea: Ами батериите, плочките..., но ти си знаеш.
Дал си вече парите, затова внимавай при предоговарянето с предприемача.
Потърси помощ!
Лека нощ и успех!

Знаеш ли, anserk- напоследък чета и недочитам както трябва. Явно ми е дошло време за ваканция. :D

Предположението ми е принципно, без оглед вида на жилището - едно-; дву-; тристайно. Колко му е архитектите да изрисуват едно килерче. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 20:28

Melly написа:Колко му е архитектите да изрисуват едно килерче. :wink:

Не ми се пише сега по-подробно и обосновано, но ми се ще да обърна внимание на юристите-нотариуси: няма знак за равенство между килер, дрешник и склад (в жилище). Не само като функция, но и в други параметри.
За мазе (склад в сутерен) и таван (склад) в жилищна сграда - не говорим.
Не отварям дума и за необходимостта за едно жилище от всичките изброени помещения - архитектите са на ясно :wink:
Само ще допълня, че са ми от полза всичките тези помещения, и благославям архитектите на жилищни сгради от средата на миналия век :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Юни 2010, 20:51

anserk написа:Не ми се пише сега по-подробно и обосновано, но ми се ще да обърна внимание на юристите-нотариуси: няма знак за равенство между килер, дрешник и склад (в жилище). Не само като функция, но и в други параметри. За мазе (склад в сутерен) и таван (склад) в жилищна сграда - не говорим.

Не разбрах - килерът не може ли да бъде складово помещение по смисъла на чл. 40 (1) от ЗУТ? И ако не - защо?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 21:02

magodeoz написа:Не разбрах - килерът не може ли да бъде складово помещение по смисъла на чл. 40 (1) от ЗУТ? И ако не - защо?

Не! Ако пише "КИЛЕР" , то той е за хранителни продукти и е обикновенно в кухните (със задължителен отдушник) :wink:
Ей, къде са архитектите :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Юни 2010, 21:04

anserk написа:Не! Ако пише "КИЛЕР" , то той е за хранителни продукти и е обикновенно в кухните (със задължителен отдушник)

Туй, ще ме прощавате, къде го пише?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 21:09

@ magodeoz, утре ще поставя задача на архитектите във фирмата да ти отговорят!
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Юни 2010, 21:12

На кое да ми отговорят - къде го пише това ли? Те (архитектите ВЪВ ФИРМАТА) по-добре ли познават законите от Вас?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 24 Юни 2010, 21:18

Спри! Почакай! Имай търпение!
Те боравят не само с Наредба 7, а и с много други подзаконови нормативни документи, указания и ...., някои още неотменени от татово време.
Все пак са "творци" на архитектурната мисъл :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 24 Юни 2010, 22:54

Ей, ей, вие двамката не разграничихте, че употребих "... да нарисува килерЧЕ", но не довърших фразата, която е: "Колко му е да нарисува килерче, а в чертежа да го обозначи като складЧЕ - т.н. складово помещение. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Юни 2010, 22:14

@anserk: Айде де - какво стана с АРХИТЕКТИТЕ на ФИРМАТА? Изучиха ли законите?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 27 Юни 2010, 19:00

@magodeoz, извинение за закъснението, но от доста време сме на зор и вече уморени.
Предположихме, че въпроса ти е продиктуван по-скоро от противоречивите разпоредби на Наредба 7/2003 г. - чл.98 ал.1 т.2 от раздел II (жилищни сгради) и чл.108 ал.2 т.2 г) от раздел III- жилища.
г) складови помещения - дрешници и килери и др.(във или извън жилището);
Същата разпоредба в Наредба 5/отменена/ е била в чл.93 ал.2 т.2 г):
г) складови помещения - дрешници и килери;
Касае се за складови помещения (дрешник или килер) в жилище, които не попадат в полето на изискванията на "Складове с общо предназначение. Норми за проектиранеПубл.,БСА 7/84 г.", каквито са изискванията за мазетата в сутерена и таваните (противопожарни изисквания, санитарно-хигиенни и не на последно място натоварвания по реда на Наредба 3/2004 г.- последната: складово помещение - кат.Е1 - 7,5 kN/m2, а за жилището - 1,5 kN/m2.).И в по-старите норми, натоварванията също са като за жилище.
Някой глупак е добавил в жилищата това "др.", а "във или извън жилището" за дрешника ли или за килера и за кое др.- нямам думи :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Юни 2010, 21:47

anserk, няма да е лошо Вие, като началник, да обясните на господата и дами архитекти във фирмата, че цитираните "Норми за проектиране", макар да съдържат думата "норма" в заглавието си, не са нормативни актове по прилагане на закон, и по никакъв начин не са задължителни за прилагане, особено когато противоречат на специален закон или на производен от него подзаконов нормативен акт.
Обяснете им също, че от гледна точка на приложимите към днешна дата "норми" понятията "килер" и "склад", а също и тям подобните "изба", "мазе", "дрешник", "таван" и пр. са тъждествени в смисъла, вложен от законодателя в изискването по чл. 40 (1) от ЗУТ относно наличието на складово помещение в или извън жилището.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 28 Юни 2010, 10:07

Тези архитекти кореспондират с юристи (вкл. и нашите) само със СТЕ :D
Нямат оспорена или неприета :roll:
Какво да ги съветвам, по-скоро те ми светят в архитектурните и градоустройствени дебри :wink:
anserk
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация