начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

КАК ТАВАНСКОТО ПОМЕЩЕНИЕ ДА СТАНЕ ЖИЛИЩЕ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КАК ТАВАНСКОТО ПОМЕЩЕНИЕ ДА СТАНЕ ЖИЛИЩЕ

Мнениеот batito » 02 Юни 2011, 20:33

Здравейте.
Прочетох малко във форума, но или не съм чел достатъчно или няма подобен на моя казус.
Става дума за фамилна къща строена през 1952 г. През 1990 г ми е предостъпено право на достройка и постройка на втори жилищен етаж от собствениците – дядо ми и баща ми (като наследници). Архитекта направи плана така ,че подпокривното пространство лесно да стане годно за живеене – нормални прозорци на фасадата, врати и пр. Но няма вътрешно разпределение и в Нотариалния акт пише: ‘...правото да надстрои съществуващата едноетажна сграда с ВТОРИ ЖИЛИЩЕН ЕТАЖ... като стане собственик както на построеното, така и на източното таванско помещение и източното зимнично помещение...” Т.е. – половината таванско помещение е мое, а другото на баща ми – вече и двамата – единствени наследници.
Сега се опитвам този таван-помещение да препиша на същеря си. Баща ми също няма нищо против. Разбрах, че това не е обособена част и няма как да стане нотариално. В скоба – част от тавана вече е прустроен и дъщерята и зетя вече живея там.
Научих за два варианта: 1. Въпреки че къщата е напълно законна и с тавана мога да правя каквото си ща (склад, гледане на гъби, живене), за да е законно пак трябва план, елекро, ВиК, конструктивен план и прочие – като за нов строеж. После получавам строително разрешение и беж при нотариуса. Уж вече съм построил. Няма лошо, но това ми се вижда абсурдно. Освен това ще струва и не малко пари за архитекта ( около 30лв./кв.м.), а в общината колко ще плащам, идея нямам.
2. Позовавам се чл.145 за загубени документи и тавана става ателие за собстрени нужди (редене на мозайки, примерно) – без да е необходимо строително разрешение и може би е по-евтино. Но .. навярно и таксите са по-високи, промилите, цената на тока и пр.
Дъщерята и зетя искат нотариален акт, за да осигурят бъдещето на децата си и това е нормално, но да е ателие им се вижда несериозно. Може пак да се наложи някакси това ателие да стане жилище.. знае ли човек...

Някакъв съвет от знаещите и разбиращите – има ли друг вариант?
Или поне съвет как да постъпя, че сега съм се оплел като пиле в кълчища...
Благодаря ви
batito
Нов потребител

Re: КАК ТАВАНСКОТО ПОМЕЩЕНИЕ ДА СТАНЕ ЖИЛИЩЕ

Мнениеот julyanvonemona » 03 Юни 2011, 09:20

Позовавам се чл.145 за загубени документи и........

batito, моят съвет е по-внимателно да прочетете чл.145 (5) ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Юни 2011, 11:29

Това, че къщата Ви е законна, не означава, че можете свободно да се разпореждате с части от нея, без да извършите необходимата предварителна подготовка. Таванското помещение е част от жилището Ви. За да го обособите като самостоятелен обект, то трябва да съответства на одобрени за целта проекти. Вижте чл. 202 от ЗУТ. Няма нищо абсурдно в това изискване. То е, защото обособеният обект трябва да отговаря на определени условия, в това число и на възможността за самостоятелно функциониране.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот batito » 03 Юни 2011, 15:42

Благодаря ви julyanvonemona и magodeoz. Ще ползвам съвета ви. Явно и с нотариус с познания в тази сфера трябва да се посъветвам. Чудех се, ако дъщерята стане съсобственик, дали нещата не се опростяват.
batito
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация