начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Финансиране на реставрация на сгради

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Финансиране на реставрация на сгради

Мнениеот roccosi » 25 Яну 2011, 01:01

В една публикация на ветстник "Нов Живот" на 24.април, 2010г.е направена публикация с извадката:
Според изискванията на европейските програми, за финансиране на проекти за реставрация и консервация на сгради могат да кандидатстват само общини или неправителствени организации. Частни лица не могат. А даже и да можеха, изискването е всичко по проекта да е завършено и едва тогава отпускат парите. Едва ли са много хората, които могат да финансират реставрацията на една стара къща. Даже ако е паметник на културата, не могат да разчитат на помощ от държавата или по някакви програми.
Запознат ли е някой дали има промяна в някоя от мерките за финасиране.Имам стара къща в селище под "опеката" на Паметниците на културата която е над 200г.и е пред срутване.Далеч съм от мисълта че те са инстанцията която би помогнала в такава ситуация.
Доколкото знам в мярка 312 не съществува финансиране за реставрация.Запознат ли е някой дали съществува финансиране по някаква програма за такива случаи?Един общински служител ме посъветва да я съборя и да кажа че е паднала :D Ама като знам колко щедра е държавата ни и колко я интересуват бедствията на хората, ми звучи мн .рисковано да предприема такава крачка!?
roccosi
Младши потребител

Re: Финансиране на реставрация на сгради

Мнениеот TheOldMan » 25 Яну 2011, 01:10

Като падне, единствената ви "кирия" е че ще можете да строите на нейно място, което в настоящия момент поради статута й на паметник на културата е невъзможно. Няма да видите и един лев от държавата, ако я "самосрутите".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Яну 2011, 09:25

Има и друг риск! Държавата в лицето на НИНКМ борави с архив, според който дори и да "самосрутите" сградата, ще Ви принуди да я възстановявате най-малкото в същия стил. Бедна Ви е фантазията докато се отървете от пиявиците на НИНКМ през какви саваци (шлюзове)трябвада минете.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pravdomira » 05 Фев 2011, 20:37

Здравейте!
Аз бих могла да ви помогна за проектирането и финансирането на реставрацията. Ако проявявате интерес, обадете се на 0885 277 216.
Очаквам Ви!
Арх. Алексиева
pravdomira
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Фев 2011, 23:41

Колега Алексиева!Чест Ви прави публичното предложение което отправяте тук!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 06 Фев 2011, 18:51

Защо ли, pravdomira, искате да помогнете на човека "за проектирането и финансирането на реставрацията"? Прочетох още веднъж поста му, никъде той не е споменавал, че търси помощ за проектирането, а само за финансирането. Или може би Вие предлагате комплексна услуга, в смисъл- само в комплект?
Някога, във времената на социализма, това беше много разпространена опция- купуваш си стока, от която имаш нужда но е дефицитна, ама тя вървеше само в комплект със залежала стока, която трябваше да се изчисти от складовете, за да не се бракува. Та Вашият пост ми навява спомени от онези времена.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Фев 2011, 19:46

Доколко саморекламата, маскирана като предложение за помощ, е допустима - това модераторите на този форум следва да решат. Не прави чест на г-жа арх. Алексиева, определено.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Фев 2011, 22:14

Опитах се да възприема съобщението на колегата Алексиева като алтруизтично предложение, но явно кверолентното начало е по-силно.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот roccosi » 08 Фев 2011, 02:00

pravdomira написа:Здравейте!
Аз бих могла да ви помогна за проектирането и финансирането на реставрацията. Ако проявявате интерес, обадете се на 0885 277 216.
Очаквам Ви!
Арх. Алексиева

Благодаря Ви, непраменно ще се свържа с Вас, стига да можете да помогнете, защото не малко ваши колеги са предлагали услугите си, но те се изчерпват до изготвянето на проект, а в това не се съмнявам че можете :)
Този сайт е именно за взаимопомощ и обмяна на информация, нито е медиен, нито цензуриран, нито е официален сайт на някой производител, че да не се споменават чужди услуги и продукти.Няма нищо лошо, че някой предлага услугуте си конкретно с име и телефон, дори напротив.
Та на въпроса ако знаете Вие или някой друг конкретна мярка или програма за финансиране на реставрация моля да цитира или копира линка от наредбата.Защото почти навсякъде прерових и досега не срещнах подобно финансиране!Освен ако има нещо ново от тази година?
roccosi
Младши потребител

Мнениеот axlastro » 26 Апр 2011, 17:07

Много ми е интересно с финансирането как ще му помогне - аз като питах за тази година в "Красива България", ми казаха, че пари за Частна Инициатива няма да се дават, а само за общински проекти, които ще минават вероятно по програмите финансирани от ЕС. Дори и да "спечелиш" финансиране от Красива България, има доста подводни камъни. Може и там да има "свои" хора.
axlastro
Потребител

Мнениеот malizia » 03 Юни 2011, 17:50

От кога за реставрация се иска архитектурен проект? :shock:
malizia
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Юни 2011, 21:22

Винаги щом се касае за сграда паметник на културата.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация