начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

строително разрешение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

строително разрешение

Мнениеот lena » 13 Яну 2004, 10:40

Във връзка с реституционните закони, има ли и какъв мораториум е въведен по отношение на строителните разрешения. Може ли някой да ми каже нормативния акт, в който е публикуван текста?
И още един въпрос: Може ли да се оспорва издадено строително разрешение, приложено като документ от вещо лице по заключение към експертиза по административно дело за възстановяване собствеността върху недвижим имот?
lena
Нов потребител

Re: строително разрешение

Мнениеот ДИ » 15 Яну 2004, 23:04

Прочети ЗУТ и Наредбите. Вещо лице няма право да прилага в хода на висящ процес каквито и да било доказателства. Такова процесуално право е предоставено единствено на страните.
ДИ

Мнениеот julyanvonemona » 08 Апр 2011, 14:17

Може ли да се оспорва издадено строително разрешение, приложено като документ от вещо лице...

Разрешението за строеж може да се оспорва, само от лицата, по реда и в сроковете посочени в ЗУТ, освен ако е нищожен ИАА
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vili84 » 15 Юни 2011, 21:41

Здравейте . Моля за помощта Ви! Случая е много заплетен. Към наш гараж /който е бе работещ магазин/ е отстъпено право на пристрояване от Общината през втората половина на 2005г. Обявено ни е Разрешението за строеж и ние сме извършили пристояването по проект удобрен от Общината. След около месец следва жалба от съсед, който не е съгласен със пристройката /в същото време пред неговият си гараж той има престройка на кафене изв.преди 2005г./пуска жалба до общината че не е съгласен със строителството и те му отговарят че не заинтересована страна. Същият пуска нова жалба до общината и РДНСК и настоява да ни се отнеме строителното разрешение, което не му е обявено и да ни се издаде и заповед за събаряне. Жалбата му е уважена и след многобройни дела сме пред събаряне на обекта , за който имахме изрядни документи. Въпросите са ми :1. Кой има вина в случая и евентуално какво седва да се направи, кой ще носи отговорност за реализираното стоитство , р-ди и пропуснати ползи.Благодаря Ви предварително. СПЕШНО се нуждаем от отговор.
vili84
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 15 Юни 2011, 22:05

Вили, положението не е на добре. От написаното не става съвсем ясно, но доколкото разбирам, веднага след като са ви издали разрешение за строеж вие сте се възползвали от правото, което то ви дава, без да е било влязло в сила (обявено на всички заинтересувани лица без да го обжалват). Кръга лица, които могат да жалят РС е посочен в ЗУТ. В случая ваш съсед се явява и жали РС-то, което е нормално да падне, след като не му е било обявено. Попадате в хипотезата на незаконно строителство и. Отговорността е изцяло ваша и е много вероятно РДНСК се образуват производство по чл. 225 ЗУТ, от където вече... съвсем няма мърдане.
whiskey
Потребител

Мнениеот vili84 » 15 Юни 2011, 22:59

Благодаря за бързият отговор- но все пак на нас ни е обявено -ние не сме знаели дали и на кой още трябва да се оводоми и това е било работа на общината, която след първата жалмба на съседа отговаря, че строителното разрешение е влязло в сила и е обявено и няма постъпили жалби в срок. Той пуска втора жалба и до ДНСК и от там нареждат на главния архитект да го отнеме. ... Не носи ли Общината вина за тези свои грешки?
vili84
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 23:03

Няма да е лошо да си проверите и другата въдица... :)
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Юни 2011, 23:08

И коя е другата въдица, ДНСК ли?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vili84 » 15 Юни 2011, 23:13

И тук се извинявам, че пуснах темата в 2,3 форума- нова съм и нз как става :oops:
Др. ми въдица е др форум може би - но и ДНСК ми харесва да е. Имаме заповед за събаряне и иск към общината който не беше уважен от Адм.съд. тъй като Обините не са носили отговорност за вредите към 2005г.
Та към кой да е иска ?
vili84
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Юни 2011, 23:17

Ами, като имате заповед за събаряне, обжалвайте този ИАА пред Адм. съд.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 23:29

Да обжалват - добре, но с какви мотиви? Изобщо - как се издава заповед за премахване, без да са обезсилени строителните книжа? Що ли имам чувството, че това книжле го чета отзад напред?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот vili84 » 15 Юни 2011, 23:34

Не не имаме заповед за събаряне и отнети строителни книжа - манаха тези дела отдвна и бяха загубени на 28,06 предстои събаряне. Изв се ако нещо не съм обяснила добре... Предупредих в началото че случаят е страшно забъркан- на който го разкажа - все отговаря не може да бъде...Именно за това питам в крайна с-ка кой носи отговорност сега за вс .загуби
vili84
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Юни 2011, 23:45

vili84 написа:...Именно за това питам в крайна с-ка кой носи отговорност сега за вс .загуби

Сложен и многостранен е този въпрос, за съжаление... Ще ми се да Ви дам прост и еднозначен отговор, но не мога. Изкушавам се да кажа, че част от отговорността е и Ваша.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот vili84 » 16 Юни 2011, 00:31

Сигурно е така , не споря за това... Нека понесат отговорност за останалата част...
vili84
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 07:30

Предупредих в началото че случаят е страшно забъркан- на който го разкажа - все отговаря не може да бъде...

vili84 Опитайте най напред да го разкажете на себе си пред огледалото. Ама внимателно и бавно без да пропускате нищо
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vili84 » 16 Юни 2011, 08:15

Не писах тук за да се гледам в огледалото ..Нещо друго
vili84
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 09:01

vili84 Целта ми е не да Ви засегна, а да Ви внуша, че сам(а) не сте обърнали и продължавате да не обръщате внимание върху съществени факти по Вашия казус, въпреки че няколко форумци доста красноречиво Ви присвяткаха с фаровете си. В крайна сметка"заплетения случай" си е чисто Ваш и никого не го е грижа да го разплита. И запомнете!
"Бог дава ама в кошара не вкарва"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vili84 » 16 Юни 2011, 09:46

Да благодаря Ви. Аз каквото трябва до сега съм се опитвала да направя - а именно потърсила съм адвокат ... Аз юридически не съм компетентна.. Явно и адвоката не е бил съвсем добър.Препоръчайте добър в Плевен, който се занимава с такива дела.
vili84
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация