През 1957 година аз и мой познат закупихме по договор от Цветан по 1/2 от нива от 1 дка. т.е всеки по 500 кв м. Впоследствие през 1962 г. за същия имот чрез покупко-продажба от ТКЗС-то, ни беше издаден нот.акт и всеки по Н.А стана собственик на 1/2 ид.част от УПИ /но вече с обща площ 945 кв.м Изчезнаха 55 кв.м. Така, че към настоящия момент аз се легитимирам като собственик на 1/2 част от 945 квм., поради което и не можем със другия съсобственик да се разделим реално в две отделни УПИ-та. Нормата знаете е 600 кв.м. с корекция до 20% .т.е. 2 упита х 480 кв.м.= 960 кв.м., а ние сме на 945 кв.м.
Тези дни си извадих скица на имота от Кадастр.служба София -Град / имота е във вилна зона Люлин/ и в скицата парцела е с площ 1000 кв. м. Значи по нот.актове е 945, а по скица е 1000 кв.м.
Можем ли да искаме поправка-допълнение към нот.актове , да извършим реална делба с част.изм.на регл.планове , като се обособят два отделни УПИ- та и прекратим съсобствеността.
Бях чел, че подобни разминавания са често явление, но в нашия случай не сме ощетени, а "облагодетелствани"
Моля зя коментар.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
разлика в площ /кв.м. по нот.акт и по скица
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: разлика в площ /кв.м. по нот.акт и по скица
Трябва да извикате геодезист, който да даде точния размер на имота - и да нанесе промените,ако има такива по скица в кадастралната карта.
Ако това измерване покаже реална площ от 1000 квм. - трябва да докажете,че сте собственици на останалите 55 кв.м.
Как става това? Чрез нотариус - придобиване по давност, с трима свидетели, които да докажат,че повече от 10 години сте ползвали парцела в тези граници. И ако тази част не се окаже -след проверка от нотариуса ,собственост на общината или държавата, ще ви бъде издаден нотариален акт за тези допълнителни 55 кв.м.
Всъщност, можете да си спестите геодезиста - ако има опасност парецелът наистина да е 945 кв.м.
Така,че директно преминавате към процедурата за доказване на право на собственост върху тези 55 кв.м. - които се явяват разлика м/у нот. ви акт и скицата.
Ако това измерване покаже реална площ от 1000 квм. - трябва да докажете,че сте собственици на останалите 55 кв.м.
Как става това? Чрез нотариус - придобиване по давност, с трима свидетели, които да докажат,че повече от 10 години сте ползвали парцела в тези граници. И ако тази част не се окаже -след проверка от нотариуса ,собственост на общината или държавата, ще ви бъде издаден нотариален акт за тези допълнителни 55 кв.м.
Всъщност, можете да си спестите геодезиста - ако има опасност парецелът наистина да е 945 кв.м.
Така,че директно преминавате към процедурата за доказване на право на собственост върху тези 55 кв.м. - които се явяват разлика м/у нот. ви акт и скицата.
- rozablue
- Потребител
todorst бихте ли съобщили дали договора за покупко-продажба от Цветан има нотариална форма или не, защото ако е на лист от тетрадка ("тетрадкин договор")Вие от Цветан нищо не сте купили, а от тук автоматично следва че не можете да имате претенции за 55 кв.м. Eдва след това може да се разисква придобивната давност към която Ви насочва rozablue.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
договорът за покупка от Цветан има донякъде официална форма, доколкото е заверен от нотариус, нотар. Телбизова. може би се тълкува като нот.заверка на подписите. Разбира се не е типичния Нот.акт със съответно вписване. Тогава така се продаваха нивите. без участие на съответния РНС т.е. РАЙСЪВЕТА.
- todorst
- Потребител
Договорът Ви е валиден! остава да дакажете собствеността на тези 55 кв.м. rozablue Ви е показал (я ) пътя.
-
Изобщо не е това пътя. При 1000 кв. м. разликата е прекалено малка , има съдебна практика по въпроса.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise,каквато и съдебна практика да има, ако се докаже че владеният на място УПИ има площ от 1000 кв.м и ако не са заети части от съседни общински или държавни имоти всички нива на съдебната власт ще признаят НА по обстоятелствената проверка. Съдебната практика за която говорите визира грешките от графичната точност рли трасиране на регулацията.
-
За такава разлика не е необходима обстоятелствена проверка.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise, чрез обстоятелствената проверка се доказва действително владение на имот в границите които са на място. Ако това владение е върху площ от 1000 кв.м. а не върху 945 няма пречки, ако и останалият реквизит на давността е на лице. Да бъде призната собствеността и върху разликата от това което е на място и това което е по сделката с бившето ТКЗС.
-
Опитвам се да му обясня на човека, че не е необходимо да вади акт за тази разлика изобщо. Все ми се струва, че аз съм имала повече такива актове от Вас и не следва, спесциалист от друга област да ме поучава.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise Още веднъж моля да бъда извинен, че Ви смутих.
-
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|