начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

съгласие от другите собственици при надстрояване ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съгласие от другите собственици при надстрояване ?

Мнениеот i0rdan » 08 Окт 2011, 16:33

Здравейте,

Моля за помощ при разнищване на следния казус. Имаме дарение на апартамент в сграда, в която има и други собственици на апартаменти. Дарението е направено само за апартамента без да е дарена съответната земя под постройката. Трето лице, различно от дарителя и надарения, живеещо на последен етаж иска да надстроява. Чие разрешение му е нужно - на надарения, който притежава апартамент или на дарителя, който не е дарил земята заедно с апартамента?

Поздрави.
i0rdan
Нов потребител

Re: съгласие от другите собственици при надстрояване ?

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2011, 18:21

Съгласието пред нотариус на всички съсобственици в сградата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 08 Окт 2011, 19:37

както и договор в нотариална форма със собственика/съсобствениците на земята за отстъпено право на надстрояване (ако съм чела правилно, те не са идентични със съсобствениците в сградата)
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2011, 21:39

Ако сградата е отделна собственост - само от собствениците в сградата!!!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 09 Окт 2011, 14:52

Защо, след като според чл.183, ал.2 ЗУТ "Надстрояване или пристрояване на сграда - етажна собственост, се разрешава въз основа на договор за учредяване на право на надстрояване или пристрояване със собственика на урегулирания поземлен имот в нотариална форма и декларация-съгласие с нотариална заверка на подписите от всички собственици в етажната собственост"?
via_victoria
Потребител

Мнениеот goblin » 09 Окт 2011, 19:35

Задавате въпрос, пък пишете отговора. Защо? Малко ли празни теми има в този форум?
goblin
Потребител

Мнениеот via_victoria » 10 Окт 2011, 12:57

Отговорът (такъв, какъвто е според моето скромно мнение) съм го написала още в първия си коментар по темата, но julyanvonemona май не е съгласен - затова излагам аргументите, на които базирам своето становище и очаквам и той да сподели неговите...
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Окт 2011, 16:22

Не ги споделям защото не съм съвсем сигурен в тях
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 10 Окт 2011, 16:28

julyanvonemona написа:Не ги споделям защото не съм съвсем сигурен в тях

Достоен отговор, julyanvonemona! А не като някои тук изявяващите се потребители да бързат "като пале пред майка си" и базират ли, базират становище след становище.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Окт 2011, 17:43

Melly,след като съм установил че в становището си не съм бил прав, най-глупавото е да го поддържам. Тук не е въпрос толкова на достойнство колкото на безперспективност от водене на бойни действия. Остана единствената възможност - да си призная по възможния най-безболезнен начин!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 10 Окт 2011, 18:19

Явно камъните бяха за моята градинка, Melly :)
Но в крайна сметка след като някой е решил да зададе въпрос, намирам за логично и правилно да му бъде отговорено, по възможност точно и обосновано, разбира се и имайки предвид факта, че най-изчерпателен отговор може да се предостави едва след разглеждане на конкретните документи! Това не пречи обаче да му бъдат обяснени принципните положения, произтичащи от ситуацията, както и ако въпросът му е неясен - да бъде помолен да внесе допълнителни разяснения с оглед даването на правилна насока.
Нямам абсолютно никакви претенции, че моите отговори са най-точните и ако не са, нямам абсолютно нищо против по-компетентните аргументирано да ме поправят!
via_victoria
Потребител

Мнениеот goblin » 10 Окт 2011, 18:56

Няма нищо за поправяне. Оставете темата да отшуми, и "потърсете" нещо друго, с което да занимаете аудиторията.
goblin
Потребител

Назад към Строителство и регулация