- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПУП за промяна предназначението на земеделска земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: ПУП за промяна предназначението на земеделска земя
Добре де! С какъв план установяваш това предназначение??
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
С плана за застрояване.
- bgarch
- Потребител
Да ама в чл.112 (2) ЗУТ ти казват, че това става с план за регулация и застрояване. В този аспект нямаш никакво право да разглеждаш хипотезата на чл.59 (1) ЗУТ, като особен ред за изключение от общото правило, още повече че в същата тази разпоредба ти е казано "...след промяна на предназначението на земята..." а редът за самата промяна на предназначението вече пределно ясно е зададен в чл.112 (2) ЗУТ. Може би ще запиташ "Щом като още в чл.112(2) е зададено че нещата се случват с ПРЗ, защо чл.59 е извел отделна хипотеза!". Знаеш че в БГ има разни видове все още действащи планове още от времето на 20-те години на миналия век, както и напоследък натворени по чл.16 (7) ПУР и по ПУП по чл.17 ЗУТ. След като ги разгледаш по същество и ги съобразиш с казаното в чл.8 т.1 ЗУТ, а именно изразът "...в урбанизирани територии или в отделни поземлени имоти извън тях..." можеш и сам да се досетиш защо е 59 (1) ЗУТ. Мое мнение е de lege feranda, материята от чл.чл. 58 и 59(1) ЗУТ, да намери място някъде в преходните разпоредби, но всяко нещо с времето си!
-
Към via_victoria! След като премъдрите и изначално - поне според някои мнения - правилно осмислящи закона общинари, са Ви поставили пред свършения факт наречен ПУП-ПЗ за неурегулирана територия, която - пак повтарям - няма предназначение сте изправена пред един никак не лек казус. Следва да прецените кое ще Ви създаде най-малко грижи. Ако тръгнете към идеята да създаваш ПУП-ПР. Трябва да обмислите че продължавате да сте в неурбанизирана територия (виж чл.8 т.1ЗУТ - абзаца който съм посочил в предишния пост) а това веднага Ви поставя пред ПУП - ПР по чл.15 (3) ЗУТ. Чл.17 ЗУТ веднага го забравяте защото не сте в населено място нито пък сте част от него! Другият път - в случай че страните не се еспоразумеят е съдебната делба по чл.201 ЗУТ. Само че при по внимателен анализ ще излезе че такава е недопустима поради липса на предмет. Обърнете внимание че по реда на чл.201 се делят урегулирани позимлени имоти а общинарите са те оставили без регулация! Изобщо лепкава каша! Има и версия да тръгнеш по пътя на изменението на плана по чл.134 (2) т.5 ЗУТ - поради незаконосъобразност на плана с аргументите които съм развил до тук в полемиката си с колегага bgarch. От гледна точка на кристалната яснота, това е най- правилният път, но наистина е свързан с изключителни трудности и много губене на време! така че след като сте студент по право, можете да си поиграете и да разработите предполагаеми ходове!
-
Благодаря за изчерпателното разглеждане на възможните изходи, julyanvonemona!
Ако ситуацията ангажираше само личния ми интерес, бих могла да се задълбоча над по-нестандартните и времеотнемащи варианти, но в конкретния случай не е така, затова оставам на чл.15, ал.3 от ЗУТ.
От общинската администрация ми обясниха, че до сега не са допускали процедури по одобряване на ПУП-ПРЗ в дадения район и всичкото строителство там е въз основа само на одобрени ПУП-ПЗ поради липсата на влязъл в сила ПУП-ПУР, но все пак, щом настоявам, ще допуснат изработване и процедиране на ПУП-ПР за въпросния имот.
Ако ситуацията ангажираше само личния ми интерес, бих могла да се задълбоча над по-нестандартните и времеотнемащи варианти, но в конкретния случай не е така, затова оставам на чл.15, ал.3 от ЗУТ.
От общинската администрация ми обясниха, че до сега не са допускали процедури по одобряване на ПУП-ПРЗ в дадения район и всичкото строителство там е въз основа само на одобрени ПУП-ПЗ поради липсата на влязъл в сила ПУП-ПУР, но все пак, щом настоявам, ще допуснат изработване и процедиране на ПУП-ПР за въпросния имот.
- via_victoria
- Потребител
via_victoria
в същност са законовите варианти, а това че общинарите са стандартизирали друга проктика е въпрос дължащ се изключително на вътрешно присъщите им нагласи да не работят, т.е. да го дават лежерно.по-нестандартните и времеотнемащи варианти
-
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|