начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Следизборна ситуация на село и местене на вада

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Следизборна ситуация на село и местене на вада

Мнениеот miro2011 » 29 Окт 2011, 04:26

Здравейте!:-) Надявам се caмo, че си пускам въпроса на правилното място във форума:-)

Търся съвет за една ситуация на село, където живеят родителите ми. За някои ситуацията, която ще опиша по-долу, може и да е смешна, но НЕ мисля, че е редно да допускаме, простовати и нагли хора да правят каквото си искат! Става въпрос за следното > Искам да попитам, дали има възможност и какви са опциите да се окаже правна съпротива на един съсед, който се опитва да премести вадата да не минава пред неговата къща, а пред нашата. (Който не знае, >вада< е малко открито каналче, по което тече водата за поливане на селските градини) Къщите ни са една срещу друга, а въпросната вада минава успоредно и близо до неговата ограда на улицата, която ни дели. Тая вада си стои там, откакто я има, от десетилетия. Тоя съсед се нанесе в къщата срещу нас преди 7-8 години и наскоро пробва вече с някакъв от общината, който отгорваря за такива неща, да я премести. Тогава не успя, просто защото познавахме най-вишестоящия в общината. Сега обаче има избори и очакваме нова атака след тях. Иначе ДЪРЖА да кажа, че въпросното лице, да беше човек, да му окажеш помощ да я покрие тая вада, да сложиш тръби с него, да му помогнеш. Ама не е. Не може да се комуникира с него. Изпокарал се е с другите съседи около него по други поводи. Абе от простоватите и наглите е, ама ще видим... Та какво бихте ме посъветвали. Все пак не ми се иска да гледаме безучастно, как той си прави каквото си иска!

Поздрави и благодаря предварително за съветите!
miro2011
Нов потребител

Re: Следизборна ситуация на село и местене на вада

Мнениеот TheOldMan » 29 Окт 2011, 22:44

miro2011 написа:... Тогава не успя, просто защото познавахме най-вишестоящия в общината....
Все пак не ми се иска да гледаме безучастно, как той си прави каквото си иска!

Демек... вашия кмет е изгубил изборите? :) Ми гледайте сериала по една от телевизиите, може да ви даде насоки - в него се разглеждат точно такива проблеми :)
Ако ще си мерите "висшестоящите" - сбъркали сте форума. Ако искате всичко да е законно - вижте в плановете на селото къде върви вадата. После вижте по какъв начин съседа ви ще се опита да я премести. Ако го направи без съответните строителни разрешения - "обадете" го на строителния надзор, общината и който ви дойде на акъла.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот miro2011 » 02 Ное 2011, 20:35

Абе т.нар. корпоративен вот за наша радост не успя засега, та да видим нататък...

По въпроса за вадата не става въпрос ние да прецакаме някой или ние да направим нещо извън закона! НЕ! Въпросът е, доколко са законни действията на лицето, което иска да премести вадата от мястото, на което тя е била ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД, САМО И САМО ДА НЕ МИНАВА ПРЕД НЕГОВАТА ОГРАДА?

И доколко е законно това, въпросното лице да отиде да навие познат (по чашка или по политически интерес) отговoрник за тези неща в общината, който да дойде и да каже "Да, трябва да ce премести вадата u оттук трябва да мине". Значи имаме налице мнението на едно отговорно от общината лице, което едва ли е подозирало за нашата вада и откъде минава тя, но отива хубавецът-комшия при него и му казва "Дай да преместим тая вада, че не искам да минава пред мен", и общинският отговoрник казва "Нямаш проблем".
Пред нас, разбира се, официално решението на отговoрника - под въздействието на комшията - звучи така-> Общината реши така.
miro2011
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Ное 2011, 08:17

Игнаций Лойола казва че всичко сторено в Христово име е Божие дело!
На днешен език свободната мисловна транскрипция звучи така:
"Не е важно какво ще направиш а как ще го оправдаеш!"
Вие уважаеми miro2011 давате достатъчно малко данни за това поточе! В духа на горното обаче, ще Ви кажа, че ЗУТ е могъщ инструмент! Този който умее да си служи с него, може напълно законно да промени течението на съществуващото поточе така че да минава пред Вашия имот, без да сте в състояние да се противопаставите! А това дали някой е пил по чашка с друг или са в една ловна дружинка,респективно шурея му е помогнал и всевъзможни други хипотези от този род, Ви оставям да ги коментирате на страниците на форума!Дано поне се позабавлявате!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот miro2011 » 03 Ное 2011, 21:13

Какво да кажа за поточето? Кажи какво те интересува? Мога да бъда и по-конкретен, разбира се.
miro2011
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Ное 2011, 08:35

Намерете специалист който да проучи:
1.Това поточе от постоянно течаща вода ли е и ако да, какъв е източника на тази вода:
2.От кога това поточе е текло в коритото си и дали е имло време когато поточето е текло на друго място.
3.От кога в това село има регулационен план и какво предвижда тази план в зоната където тече поточето?
4.Ако селото има два плана - стар и нов да види предвижданията на старите планове.
5.Същото проучване да бъде направено и по отношение старите и нови кадастри (съответно КК)
Ако специалиста който сте избрали е качествен ще направи правилните изводи. Бързам да Ви уведомя , че има възможност тези изводи да не Ви харесат.
И ако обичате спазвайте официалната форма "Ви"!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация