начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

НЕЗАКОННО ЛИ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ТЕРАСА?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: НЕЗАКОННО ЛИ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ТЕРАСА?

Мнениеот placidity » 18 Ное 2011, 20:34

zlato написа:Ще се радвам ако Whisky e участник все още във Форума.
Въпросът ми е дали ДНСК отменят издадено Разрешение за строеж по чл.147 ал.1 т.12 за остъкляване на балкон поради липса на приложен Технически паспорт на сградата / пета категория, в етажна собственост/ като незаконосъобразно.... и задължително условие ли е ТП да бъде придружаващ документ /както становището на инженер-конструктор напр./за издаването конкретно на Разрешение за строеж за остъкляване на северен балкон.

ДА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН Е ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ КАТО ОСНОВАНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РС, АКО РАЙОНЪТ НА СТРОЕЖА/НЕЗАВИСИМО КАКЪВ/ Е ЗЕМЕТРЪСЕН !!! И ЩОМ ГЛ. АРХИТЕКТ ИЗДАДЕ ПОДОБНО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО РАЗРЕШЕНИЕ, СЪЩОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТМЕНЕНО СЛЕД ОСЪЩЕСТВЕН СЛУЖЕБЕН КОНТРОЛ ИЛИ СЛЕД ПОДАДЕНА ЖАЛБА.
placidity
Младши потребител

Мнениеот goblin » 18 Ное 2011, 20:38

Глупости! Поднесени грубо и безсъдържателно, при това!
goblin
Потребител

Мнениеот placidity » 18 Ное 2011, 20:42

goblin написа:
Глупости! Поднесени грубо и безсъдържателно, при това!

Така ли? Я ако обичате ги поднесете нежно и съдържателно :D
placidity
Младши потребител

Мнениеот zlato » 18 Ное 2011, 21:32

Placibiti, точно на основание на тази Наредба 2/23.07.2007 на МРРБ чл. 5 се позовава Гл. архитект като отказва да ми издаде Разрешение за строеж за остъкляване на 3кв.м северна тераса, защото се изисква Технически паспорт на сградата / ет.собственост/, който аз не съм в състояние да направя по понятни причини в момента, а крайният срок за издаването на такъв е 31.12.2016/пета категория/.
Но в тази Наредба пише, че се отнася за земетръсни райони, а аз се нахождам /с въпросия балкон/ във Варна-център и не ми е известно да попадаме в земетръсен район.
Тия от Кметството съвсем ми объркват понятията...и то не за първи път....
zlato
Младши потребител

Мнениеот zlato » 18 Ное 2011, 21:35

ПП Placibiti, благодаря за коментара.
zlato
Младши потребител

Мнениеот goblin » 18 Ное 2011, 22:29

placidity, за да не започваме от сътворението на света и измислянето на бирата - нали знаете какво означава едни неща в някоя норма да са "изброени изчерпателно"?
goblin
Потребител

Мнениеот placidity » 18 Ное 2011, 23:46

Абсолютно разбирам, дори бих казал, че имам доста ясна представа. Вижте аз за пореден път Ви казвам ... Не настоявам никои да се съгласява с мен ... в този живот има още много да се уча :wink: , но когато имате различно мнение, много по ддобре би било да го споделите, вместо да се опитате остроумно да изпъквате !
placidity
Младши потребител

Мнениеот zlato » 19 Ное 2011, 09:28

Goblin...ако нямате съответно мнение по темата, моля без спамове.
Plcidity: моля включете си Лични собщения.
ПП обекта е двуетажна къща с със собственици за с съотв. етаж - пета категория, Наредба 5 - до 31.12.2016
zlato
Младши потребител

Мнениеот goblin » 19 Ное 2011, 12:24

zlato, исканото то Вас остъкляване на тераса не попада в обхвата на ограниченията, наложени в чл. 5 (1) от Наредба № 2. За него (остъкляването) е предвиден специален режим в ЗУТ - режим, различен от общия ред, изискващ одобряване на инвестиционен проект (чл. 5 (1), т. 4 от Наредбата), и т. н.
placidity, предполагам, знаете, че писането с ГЛАВНИ БУКВИ във форум означава викане - нещо, което, наред с категоричността на мнението Ви, предизвика реакцията ми, може би не съвсем адекватна. Извинявам се.
goblin
Потребител

Мнениеот zlato » 21 Ное 2011, 01:14

Eeeee goblin, направо ми светна фенер в тунела.

Друго е като чуеш и от други, потвърждение на това което мислиш. Само се чудя как аз без правно образование като прочетох Наредба 2 /заради която ми се отказва РС/разбрах, че не се отнася за моя случай, а Главния архитект на Общината не го разбира.......та чак писмо сега написа до МРРБ да пита.
Благодаря за помощта!
zlato
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 21 Ное 2011, 12:02

zlato, не виждам основание издадено РС за остъкляване на тераса да бъде отменяно заради липса на Технически паспорт на сграда. Просто в закона няма такова изискване. РС може да бъде отменено в следствие на жалба от заинтересовано лице или в хода на служебна проверка по чл. 156 ЗУТ, но само ако при издаването му са допуснати нарушения. В случай, че гл.арх. ви откаже да издаде РС с това основание, обжалвайте отказа пред РДНСК.
whiskey
Потребител

Мнениеот zlato » 21 Ное 2011, 15:08

В Общината днес отново ми изкараха тази Наредба 2 от 2007 г.за земетръсните райони като аргумент, където с проектите се изисква Технически паспорт и причината да го изискват била, че РДНСК /във Варна/ глобила вече за няколко РС Главния архитект поради липса на Технически паспорти. Само не знам РДНСК как се аргументира, а и казва ли ти някой ...
Но благодаря, че се включихте в темата.
Борбата продължава :).......с вятърните мелници....
zlato
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 21 Ное 2011, 23:43

Хм... интересно. Аз лично разсъждавам така - да, има такава наредба, но в нея се визира срок за изготвяне на технически паспорти, който далеч не е изтекъл. Т.е. липсата на такъв паспорт не може да се води нарушение. Според мен това е някакво разминаване в нормите и при противоречие е логично да използваме текстовете на по-висшата в йерархията. В закона е казано какви документи са нужни...

Разбирам ги главните архитекти, защото вярно, доста от тях изгоряха с наказателни, но това ми се струва прекалено. Съвсем сериозно, пробвай да обжалваш отказ пред РДНСК, да видим Баев какво ще каже по въпроса, след като глобява архитектите за липсата на ТП и дали ще му гръмне заповедта, ако ти отхвърли жалбата. :)
whiskey
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Ное 2011, 06:34

Само се чудя как аз без правно образование като прочетох Наредба 2 /заради която ми се отказва РС/разбрах, че не се отнася за моя случай, а Главния архитект на Общината не го разбира.......та чак писмо сега написа до МРРБ да пита.
Благодаря за помощта!

Самата тема за незаконността на остъклената тераса априори не ме интересува, затова и не участвам в нея!
zlato, учудвам се обаче не наивитета Ви - да откриете че главният архитект не разбира тази или онази норма, та чак тук във форума да се налага някой да ви "светне в тунела"! Забравихте ли че главния архитект е общинарски чиновник - ерго негодник по дефиниция?!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 24 Ное 2011, 20:34

Главният архитект не е негодник - това е обикновено човек, който в заника на творческата си активност е установил, че от него няма да излезе Заха Хадид, дори и да смени пола си по оперативен път. Или, алтернативно, млад човек, който е наясно с конюнктурните явления в политиката, и знае, че позицията на главен архитект е най-прекия път към креслото на зам. кмет, после кмет, после зам. министър, после министър, а после, ако е рекъл Господ и Бойко Борисов - и Президент на Република България. Не, главният архитект не е негодник - или е некадърник, или е кариерист. Има, разбира се, и изключения.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2011, 21:39

че позицията на главен архитект е най-прекия път към креслото на зам. кмет.....

goblin с горното само доказвате тезата ми!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 24 Ное 2011, 23:56

Негодникът причинява злини умишлено, некадърникът - поради незнание, а кариеристът - покрай другото. Има разлика!
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2011, 08:52

Общоприетото е че понятието негодник се употребявя за нещо негодно, нещо което не става, а причините поради които не става, могат да са некадърност, умишлено зловредие, кариеризъм, психично заболяване и пр. За крайния резултат това е без значение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 25 Ное 2011, 10:54

Може и така да се каже.
goblin
Потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация