Здравейте,
Наскоро разбрахме, че е приет и влязъл в сила ПУП засягащ наш наследствен имот. Според плана 85% от имота са предвидени за отчуждаване в полза на държавата за изграждане на улица. Все още не е започнала процедура по отчуждаване и не е даден старт на каквито и да е дейности свързани със строителството. Въпросният план ми се струва изключително неизгоден за нас, поради факта че от съседните имоти са засегнати доста по-малки площи. За момента няма изготвена кадастрална карта на района.
Има ли начин да потърсим правата си и да атакуваме влезлият в сила ПУП при тази ситуация? Как биха се развили събитията от тук нататък? Има ли възможност в такава ситуация да бъдем обезщетени с равностоен имот в съшия квартал? За пример, в съседство има огромен парцел собственост на общината в момента пустеещ със абсолютно същите показатели, същият кадастрален лист, същият квартал през който минава същият този път но засегнатата площ от парцела е не повече от 2%.
Надявам се, че темата ще е интересна и би помогнала на доста хора, тъй като ситуацията е наистина несправедлива.
Благодаря Предварително.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 15:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване на влязъл в сила ПУП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обжалване на влязъл в сила ПУП
Ако публикувате копие от влязлата в сила заповед мога да ви отговоря много точно иначе трябва да ви проведацял продължителен разпит за да достигна до решение!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
За съжаление не мога да публикувам точният документ в момента.
ПУП е одобрен с решение 387/10.07.2008 на СОС.
ПУП е одобрен с решение 387/10.07.2008 на СОС.
- bpadm
- Нов потребител
Решенията са публикувани на сайта на СОС, а аз съм малко куц в тези опции, най добре пратете линк.
-
В момента, докато търсих номера на решението в сайта на "Направление Архитектура и благоустройство" към Столична община откривам, че имота дори не е отбелязан като съществуващ в плановете публикувани там. в/и че сме подали молба до службата по кадастър.
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f14951.pdf
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f14951.pdf
- bpadm
- Нов потребител
За там има ли кадастрална карта?
-
Според общината и службата по кадастър не.
Декларирали сме собственост на имота пред същите с копия от скици и документи за собственост.
Наистина съм малко объркана в така създадената ситуация.
Декларирали сме собственост на имота пред същите с копия от скици и документи за собственост.
Наистина съм малко объркана в така създадената ситуация.
- bpadm
- Нов потребител
bpadm
От решението на СОС по посочения от Вас линк, от факта че Вие сте поискали да бъде попълнен кадастъра, а това не се е случило, както и от факта,че за посочената територия няма влязла в сила Кадастрална карта, Вие можете да поискате изменение на влезлия в сила ПУП при условията на чл.134 (2) т.2 ЗУТ. Понеже се въпросният имот е в прерогативите на общинарските чиновници на Столична община - жална Ви майка! Тия там трудно ще схванат за какво иде реч. Като добавим и обстоятелството, че нещата следва да се случат след извървяване на пътя свързан с чл.31 и §4 (1) т.2 ПРЗ на ЗКИР и §5(1) от основаната на него НАРЕДБА № 3 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, не виждам как ще се отървете без поне едно административно дело срещу Столична община. Да не говорим, че ще Ви трябва архитект теодезист и юрист, при това всички да си разбират от работата. Кураж и успех!
Съвет: понеже за София тече изработването на Кадастрални карти и доста от тях вече са влязли в сила - изчакайте това да стане и за Вашата територия. Следете зорко Държавен вестник, защото ако пропуснете възможността там да бъдат отразени посочените от Вас имоти след това е още по трудно!
От решението на СОС по посочения от Вас линк, от факта че Вие сте поискали да бъде попълнен кадастъра, а това не се е случило, както и от факта,че за посочената територия няма влязла в сила Кадастрална карта, Вие можете да поискате изменение на влезлия в сила ПУП при условията на чл.134 (2) т.2 ЗУТ. Понеже се въпросният имот е в прерогативите на общинарските чиновници на Столична община - жална Ви майка! Тия там трудно ще схванат за какво иде реч. Като добавим и обстоятелството, че нещата следва да се случат след извървяване на пътя свързан с чл.31 и §4 (1) т.2 ПРЗ на ЗКИР и §5(1) от основаната на него НАРЕДБА № 3 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, не виждам как ще се отървете без поне едно административно дело срещу Столична община. Да не говорим, че ще Ви трябва архитект теодезист и юрист, при това всички да си разбират от работата. Кураж и успех!
Съвет: понеже за София тече изработването на Кадастрални карти и доста от тях вече са влязли в сила - изчакайте това да стане и за Вашата територия. Следете зорко Държавен вестник, защото ако пропуснете възможността там да бъдат отразени посочените от Вас имоти след това е още по трудно!
-
Всичките тези работи повдигат въпроса относно йерархията на устройствените планове - къде тук е мястото на кадастралната карта? Е ли тя приоритетна по отношение на подробните устройствени планове - влезли в сила или не, приложени или не - според зависи? Или КК е просто наследник (правоприемник) на кадастралните планове (одобрени, или не)? Каква е процедурата в случай на несъответствие? Де го тоз, умния и премъдър законодател, че да изясни, поясни и подреди?
- goblin
- Потребител
Всичките тези работи повдигат въпроса относно йерархията на устройствените планове - къде тук е мястото на кадастралната карта?
goblin приятелю, таман в общственото пространство беше подтиснат гласа на здравия разум, който винаги е твърдял че кадастрите не бива да бъдат предмет на уреждане в отделен закон, Вие отново макар и без да искаате набутахте кадастъра всред устройственото планиране. Не стига това, пък и имате дързостта да поставяте под въпрос наличито на премъдри законодатели
-
Ако имате някаква скица на имота, бихте ли ми казали от коя година е и кой я е издал. Повече скици - по-добре
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
но най-важната е тази издадена след 2008 (влизане в сила на общинарското решение за одобряване на ПУП)Повече скици
-
Имах предвид повече скици от различни инстанции, във връзка с откриване на евентуална Заповед за изменение на кадастъра. И/или някой планоснимачен номер на имота , от скица или документ за собственост. Доста често проектантът на ПУП-а работи върху непълна кадастрална основа, особено когато няма влязла в сила кадастрална карта. А като знам как старателно се избягват в последните години анкетиранията в обхвата на проекта за ПУП, всичко е възможно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Доста често проектантът на ПУП-а работи върху непълна кадастрална основа
Тази тенденция ще се засилва още повече независимо че съгласно чл.115 ЗУТ кадастъра е зададен като базис за изработването на ПУП
-
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|