Здравейте! Моят проблем е следния: притежавам имот в околностите на София, където бих искала да построя малка еднофамилна къща. Имотът попада в зона от ОУП от 2009 "Нови територии за урбанизиране без налична инженерна инфраструктура. Задължително изработване на цялостен ПУП в обхват на цялата устройствена зона, комплектован с подробни схеми на инженерните мрежи" - цитатът е от ОУП "Зони и терени с устройствени режими в отклонение от общите към ОУП и изискващи специфични правила и норми".
Въпросът ми е може ли това строителство да се случи и как да подходя. Благодаря предварително за мненията.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 23:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Строителство в зона без ПУП?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Строителство в зона без ПУП?
Задали сте същия въпрос и на друго място от което разбирам, че имотът Ви е във Войнеговци отбелязан като ЖМ2*. Ако мога да Ви утеша, за сега няма индиция имотите със звездички и специфичните правила за отклонение от общите такива по чл.3 (2) ЗУЗСО да са публикувани в Държавен вестник.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за бързия отговор! Да, вярно, че вече зададох подобен въпрос, но с малко по-различна формулировка. Ама удавникът се хваща за сламка, т.е. търси разни изходи.
Тъй като съм пълен лаик, може ли да поясните накратко какво означава "няма индиция имотите със звездички и специфичните правила за отклонение от общите такива по чл.3 (2) ЗУЗСО да са публикувани в Държавен вестник".
Тъй като съм пълен лаик, може ли да поясните накратко какво означава "няма индиция имотите със звездички и специфичните правила за отклонение от общите такива по чл.3 (2) ЗУЗСО да са публикувани в Държавен вестник".
- renimosss
- Нов потребител
Специфичнте правила и нрмативи към чл.3 (2) ЗУЗСО са неразделна част от самия закон. така че ако някой общинарски мегаломан, а такива в Столична община - бол, иска да въведе посочените звездички (на сайтовете на столична община има много) като стабилно правило, би следвало да го прокара през Парламента, а това означава да бъдат публикувани в Държавен вестник. Ако не греша, в ЗУЗСО, от 2009г насам не съм видял някои от текстовете със звездички, чрез които да е изменен ЗУЗСО, да са публикувани в Държавен вестник.
От друга страна, като се вземе под внимание, че разрашенията за изработване на частичен ПУП (без такъв не може да минете) по реда на чл.124а (2) ЗУТ, съгласно чл.124б (4) ЗУТ "не подлежат на оспорване" - чист късмет си е компетентният орган да Ви издаде такова разрешение. Вярно е че ако не го даде, ще се касае до отказ за издаване на подобно разрешение, но до колко г-да магистратите от АС- София- град, а и тези от ВАС ще приемат отказа да бъде издадено разрешение за изработване на частичен ПУП до три квартала, като неоспорваем акт по чл.124б (4) ЗУТ не мога да кажа.
Преди да предприемете каквото и да е по въпроса, консултирайте се с опитен адвокат. В "ЗУТ- хоризонтите" това е Валентина Бакалова.
От друга страна, като се вземе под внимание, че разрашенията за изработване на частичен ПУП (без такъв не може да минете) по реда на чл.124а (2) ЗУТ, съгласно чл.124б (4) ЗУТ "не подлежат на оспорване" - чист късмет си е компетентният орган да Ви издаде такова разрешение. Вярно е че ако не го даде, ще се касае до отказ за издаване на подобно разрешение, но до колко г-да магистратите от АС- София- град, а и тези от ВАС ще приемат отказа да бъде издадено разрешение за изработване на частичен ПУП до три квартала, като неоспорваем акт по чл.124б (4) ЗУТ не мога да кажа.
Преди да предприемете каквото и да е по въпроса, консултирайте се с опитен адвокат. В "ЗУТ- хоризонтите" това е Валентина Бакалова.
-
Въпреки доста изчерпателния анализ на julyanvonemona, за Вас, renimosss, е полезно да знаете още някои неща: първо, съгласно чл. 3 (2) от ЗУЗСО, "неразделна част от общия устройствен план са правилата и нормативите за устройството и застрояването на територията на Столичната община съгласно приложението". Също, "Неразделна част от общия устройствен план са и придружаващите го схеми и обяснителни текстове". Накрая на въпросното "приложение" (което, между другото, е публикувано в ДВ), пише, че "за териториите с проблеми от екологичен, геоложки, социално-етносен и инфраструктурен характер към подробните устройствени планове задължително да се изготвят специфични правила и нормативи, които се изработват и одобряват заедно с ПУП. Върху чертежите в М 1:10 000 и М 1:25 000 тези територии са отбелязани със звездичка, поставена след буквения индекс на съответната устройствена зона." С други думи - текстовете "със звездички" могат да се считат публикувани дотолкова, доколкото може да се приеме, че самата графична част на плана е публикувана (тя пък, според чл. 5 (1) от ЗУЗСО, е публична).
Така че - лежането на кълката на непубликувани (следователно - неприложими) норми от ОУП на СО не е препоръчително - поне според мен.
Така че - лежането на кълката на непубликувани (следователно - неприложими) норми от ОУП на СО не е препоръчително - поне според мен.
-
vdggbg - Активен потребител
Много благодаря и на двама ви, julyanvonemona и vdggbg, за изключително изчерпателните отговори. Ясно е, че първо ще се търси консултация със специалист по ЗУТ. Пък, каквото сабя покаже. Още веднъж благодаря!
- renimosss
- Нов потребител
vdggbg написа:..... С други думи - текстовете "със звездички" могат да се считат публикувани дотолкова, доколкото може да се приеме, че самата графична част на плана е публикувана (тя пък, според чл. 5 (1) от ЗУЗСО, е публична).
Не мисля че горното ти съждение е издържано! С текстовете със звездички се въвеждат режими, различни от оповестените в приложението по чл.3 (2) ЗУЗСО и би следвало да бъдат обект на самия закон. Отделен е въпроса за правилата и нормативите към подробните устройствени планове и то тези за зони оповестени на края на приложението.
.
-
Не ми се спори, честно казано, но не мисля, че за териториите, обозначени със звездички, се въвеждат някакви особени режими, непредвидени в закона. Вярно, изисква се изработване и одобряване на специфични правила и норми към съответните ПУП, но това, както казваш, е отделен въпрос.
-
vdggbg - Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|