начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Част от имота ми е извън регулация.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Част от имота ми е извън регулация.

Мнениеот chamandura » 30 Май 2013, 16:30

В общината ми казаха че крайната регулация от целия ми имот е отрязала 312 кв.м и че за да я включа в регулация трябва да променя предназначенето на земята. Отидох при главния архитект, а той ме насочи към свой колега, който се занимавал с тези неща. При неговия колега разбрах, че освен хонорара за работата на архитекта, се плащат значителни суми като държавни такси. В скицата ми от кадастралната карта за целия ми имот е записано "урбанизирана територия". Небходимо ли е да правя нов ПУП за промяна предназначението на тези 312кв.м които са останали извън чертите на селото.
chamandura
Младши потребител

Re: Част от имота ми е извън регулация.

Мнениеот emilgrigorov » 30 Май 2013, 16:37

А мислите ли да строите в тези 312 кв.м :?:
Защото, ако нямате такива намерения, ми се струва безсмислена идеята за смяна на предназначение.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот chamandura » 30 Май 2013, 17:41

Да! Може би направих грешка че вече ми разрешиха един гараж с работилница и той зае пространството от другата страна на улицата и сега не остана място за вилата, която мисля да направя.
chamandura
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Май 2013, 17:50

chamandura написа:............ Небходимо ли е да правя нов ПУП за промяна предназначението на тези 312кв.м които са останали извън чертите на селото.

ПУП - при всички случаи, а промяна на предназначение - зависи!
На коя дата е одобрена действащата регулация?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот chamandura » 31 Май 2013, 10:00

Не знам какво значение има това, но плана е одобрен със заповед на прдседателя на ИК на ОНС № 3681 от 1986г.
chamandura
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Май 2013, 10:17

chamandura написа:Не знам какво значение има това, но плана е одобрен със заповед на прдседателя на ИК на ОНС № 3681 от 1986г.

Много голяма вероятност има да не е необходимо да се извършва промяна предназначението на земята, ама требе да се видят подробности. включете си личните събщения!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 31 Май 2013, 18:09

А според мен - ще се наложи такава промяна, че и някои други неща преди нея. В "урбанизираната територия" има и земеделски земи - колкото и да е учудващо, а вижте и чл. 12 (2) от ЗУТ.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Май 2013, 20:14

vdggbg написа:А според мен - ще се наложи такава промяна, че и някои други неща преди нея. В "урбанизираната територия" има и земеделски земи - колкото и да е учудващо, а вижте и чл. 12 (2) от ЗУТ.

Като взимам под внимание датата с която е одобрен действащия план съгласно който въпросните 312 са останали извън границите на населеното място с 98%-ова увереност предполатам че тази територия макар и вече неурегулирана въпреки че е извън границите на населеното място въпросната територия продължава да си е част от населеното място, а не земеделска територия. Аргумента ми произтича от
Чл. 26. ЗТСУ (1) Със застроителен и регулационен план съобразно правилата и нормативите за необходимата урегулирана площ, както и във връзка с технически санитарно-хигиенни условия и стопански изисквания незастроени терени могат да бъдат изключвани от строителните граници на населеното място. Терени, в които попадат и застроени имоти, се изключват от строителните граници на населеното място само със съгласие на председателя на Комитета по териториално и селищно устройство.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1984 г.) Недвижимите имоти, които се изключват от строителните граници на населеното място, се включват по заповед на органа по чл. 95 в държавния поземлен фонд, а когато собствениците са кооператори - във фонд на трудово-кооперативното земеделско стопанство, след като:
1) на собственика безвъзмездно е отстъпено право на строеж върху държавен парцел, съответно собствеността на парцел на трудово-кооперативното земеделско стопанство, ако няма в населеното място, в местожителството си или другаде имоти за задоволяване на жилищните и здравните нужди на семейството и на роднините му по права линия до втора степен;
2) правоимащият е обезщетен за имота и подобренията в него (сгради, постройки, съоръжения и трайни насаждения). Обезщетението се определя при условията и по реда, посочени в правилника за приложение на този закон;
3) на правоимащия е осигурено подходящо жилище, когато изключеният имот е служил за задоволяване на жилищни нужди.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1984 г.) Заповедта за включване на имота в държавния поземлен фонд, съответно във фонда на трудово-кооперативно земеделско стопанство, се съобщава на заинтересуваните по реда на Гражданския процесуален кодекс. Те могат да обжалват заповедта съгласно с чл. 138, т. 6, относно нейната законосъобразност и спазване на условията за обезщетяване.
Такива заповеди за включване в съответните земеделски фондове по чл.26 ЗТСУ тогава се брояха на пръстите на едната ми ръка. Бях вещо лице за накакъв такъв имот в едно павликенско село и това единственият случай в практиката ми, а и от колегите ми в ГИДТК по онова време не съм чул за други. Затова казах 98% а не 100%. Ако се зачетеш в текста който пейстнах ще видиш че изключването от строителните гроници само по себе си не променя предназначението на тази територия преди заповедта на органа по чл.95 ЗТСУ да влезе в сила, а както казах такива заповеди за цялата страна се броят на пръстите на едната ми ръка. Нещо повече на територията на Столична община едва ли има поне една влязла в сила такава.
РР. Съвсем отделен въпрос е дали при създаването на КВС а в последствие и на КК, там където ги има, такива имоти са отразени като земеделски, сътветно като урбанизирана територия и до колко са съобразени с последствията по чл.26 ЗТСУ. Един Господ знае!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот chamandura » 01 Юни 2013, 16:05

Питах в общината за периода от 1986 до днес има издадена заповед за която става дума . От там ми казаха че това било много отдавна и не знаели, в гори и земеделие също не знаят, какво да правя?
chamandura
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2013, 20:18

chamandura написа:Питах в общината .................какво да правя?

Има Окръжен държавен архив! Ако сте достатъчно интелигентен/а ще се справите сам/а ако не - наемете си адвокат.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация